2013. ápr. 01. | 02:00

Úzgin Üver - ReBucka

Írta:

fokep uzginuver rebuckaREBUCKA remixlemezkritikás  

1991. Tavasz. Kecskemét. Mongol eredetű helységnév, ahol ősi, kultikus temetkezési területet tártak fel. Jelentése köbö vízben szegény terület, szegény aratás. A szó pedig Úzgin Űver. A hazai underground egyik atyja. 2005. Vörös Reworkz by Olivier Drieu. A lemez a Vörös Rébék album remixeiből. O.D., a francia Personal Data egyik tagja. A jól ismert népi indíttatású Úzgin Űver feelinget trip-hoppal, dubbal és breakbeattel spékelte meg. Az ötödik LP, a Bucka sem kerülte el sorsát. Itt a ReBucka.

2013 januárjában ahogy megjelent, Homoki Pétertől mindjárt el is kértem az anyagot. Gondolhatjátok, mennyire ég most a pofám, hogy ennyi ideig nem írtam róla. Viszont volt időm meló közben, autózás közben, meg sok minden más közben végighallgatni, jó sokszor. A történet ott kezdődik, hogy az Úzgin Űvert kábé a Koraival egyidőben ismertem meg, és el is könyveltem, hogy hazánk két ős ándörgránd bandájával találkoztam össze. Mindegyik meghatározó, és mindegyik nagyon egyedi irányvonalon haladt, halad. Ezt az érdekes, csak az Uzginra jellemző népies, rockos, és igazából meghatározhatatlan érzést írta felül az első, említett remixlemez. Azért is tetszett nagyon, mert a forráslemez - a Vörös Rébék - bár a Közép-Európa Táncszínház előadásához készült, így talán nem is nevezhető klasszius értelemben vett albumnak, nekem mégis a legkedvesebb Úzgin korongom lett. És hát egy ilyen kedves lemez számait izgalmas egy jó DJ újragyurmázása után ismét hagyni belemászni a fejünkbe.

Most a ReBucka bizonyít. Nem is keveset. Konkrétan egy totál összefüggőnek ható, elképesztően masszív cuccot tol a fülünkbe különböző dídzsék kezéből. A stílus is erősen borzolja a határokat. Nem is boncolgatom, sokszínű ütemvilágban sejlenek fel az eredeti hangzás elemei, valahogy mindig jókor és jól. Ívet ír le az anyag, a gondolkodós, szinte kellemesen üldögélő ritmusok brutális techno-szerű állagot kapnak, miután a tört és táncolós részek után maguk mögött hagyták a déenbét. Hát hogy is tudnám ezt jobban leírni, nézzük csak:

Az ablaküvegben ahogy visszanézel rám. A szemeid. Pont amikor ránézek. Leszálltál, megyek tovább. A kopogás. A cipőd ahogy. A bennem rekedt élet. Minden kilélegződik, a fények csak úgy mutatóban díszlenek fel. A halványság már homályba vész, a kezed, az ujjaid. A számban. A füst, persze. Mindig csak. Aztán meg így, úgy. Persze. De ott fekszel akkor is, és lágyan teszed. Csak te tudod, gondolnám. A reggel visszatér, de nem hagyom. Ébredő kérdésekre alvó felkiáltójelet dobok, csak úgy magamnak. A hídról visszanéz a lámpaoszlop, de lehet, hogy csak bólogat. A padon ülök, fejem tenyeremben, könyököm térdemen. A helyhatározó semmit nem határoz meg. A lüktetés dobál hanyagul, a mozdulat ránt beléd. Már megint hirtelen nappal, ismeretlen vidéken, kicsit furcsán, mégis mintha otthon. Éppen közben vagyok.

Különös, mélázós, szállós anyag a ReBucka. Izgalmas újraértelmezés, s egyúttal különc zeneszerzés. Ezt nemhogy csak hallgatni kell, de a többit is bátran rábízhatod, ami a play lenyomása után jön. Én mondtam, már többször is, hogy anyag. Aztán hogy ezt hogy értettem, az jó kérdés. :)

Tracklista:

01. Mereten (Sannan’s Exotic Trip Mix)
02. Hanyi (Personal Data Budapstep Mix)    
03. Dzsangl (HolyHole Remix)
04. Seprő (Dj Delay PercMix)
05. Nerijana (Gabor Deutsch Remix)    
06. Tizenegynyolc (Bem & Illes FourFour Remix)
07. Út (Soulcycle DinB Edit)    
08. Viola (Dj Delay Sofa Remix)
09. Marcang (Personal Data @lph@ Mix)
10. Tizenegynyolc (Ozon Remix)
11. Seprő (Superstereo Remix)
12. Nerijana (Phytocrome Remix)
13. Út (Hypernomad OrentGuide Remix)
14. Hanyi (Personal Data Mentalmix)
15. Omázs (Dj Sztyepp Remix)

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.04.01.

Tovább a kategóriában: « Korai Öröm 2013 Brains - Full Range »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.