2010. aug. 07. | 02:00

Uzgin Üver Drieu módra

Írta:

fokep uzginuver drieu1991. Tavasz. Kecskemét. Mongol eredetű helységnév, ahol ősi, kultikus temetkezési területet tártak fel. Jelentése köbö vízben szegény terület, szegény aratás. A szó pedig Uzgin Üver. A hazai underground egyik atyja. A történet a cikk alatt. Most pedig 2005. Vörös Reworkz by Olivier Drieu. Hullámpapírból hajtogatott borító. A lemez a Vörös Rébék album remixeiből áll. Olivier Drieu, a francia Personal Data egyik tagja. Drieu nagyon az elektronika elemében van. A jól ismert népi indíttatású Uzgin Üver feelinget trip-hoppal, dubbal és breakbeattel spékelte meg. Építkező lemezről van szó, nekem nagyon bejön, hogy az egész meditálós indítástól a keményebb dnb, dub és elektro-rock is szerepet kap. A neten mindössze 1250 Ft-ért beszerezhető. Hamarosan cikk az új anyagról, melynek címe Bucka, és 2010-ben jelent meg szerzői kiadásban.

A történet saját zenekari megfogalmazásban:

A zenekar 1991 tavaszán alakult Kecskeméten. A név egy mongol eredetű helységnév, ahol ősi, kultikus temetkezési területet tártak fel. Jelentése talán ilyesmi lehet: vízben szegény terület, szegény aratás.

Zenei célkitűzésünk a kezdetektől, hogy különböző népzenéket kiindulópontnak tekintve, régi és modern hangszereket, hangzásokat és technikákat felhasználva, egyéni zenei világot alakítsunk ki. A Kárpát-medencéből Mongóliáig, vagy éppen vissza, balkáni, török, iráni és örmény dallamokkal a fejünkben, viszont saját szerzeményekkel, nem átiratokkal dolgozunk. További hatások keverednek napjainkból: a jazz és a rock, a breakbeat és a dub, a kortárs vagy a retro egyaránt. Zenénk instrumentális, az emberi hangok is hangszerként jelennek meg. Néhány hangszer a teljesség igénye nélkül: szaxofon, klarinét, sokféle furulya, zurna, kaval, duduk, doromb, duda, hegedű, dobok, kanna, gitárok, sampler és harddisc-recorder.

1992-ben jelent meg saját készítésű kazettánk Szegény Aratás címmel, ezt követte 1995-ben az első, majd 1999-ben a második CD anyagunk a Bahia Kiadó gondozásában (mindkettő cím nélkül). 2002-ben adtuk ki színházi zenéink válogatását (Báb/Színház/Zene). 2004-ben jelent meg negyedik lemezünk Vörös Rébék címmel, a Közép-Európa Táncszínház előadásához készült zenével. 2005-ben jött ki, saját kiadásban e lemez elektronikus remix verziója, francia barátunk, Olivier Drieu átiratában.

Az elmúlt évek folyamán a zenekar szerepelt minden jelentősebb hazai fórumon, koncerthelyszínen és fesztiválon, a Szigeten minden évben. Több alkalommal játszottunk sikerrel külföldi színpadokon és vettünk részt nemzetközi zenei workshop-okon.

Számos színházi és bábszínházi előadáshoz, mozi és animációs filmhez készítettünk zenét. Együtt dolgoztunk többek között Somogyi Istvánnal, a Maskarás Céhvel, Jancsó Miklóssal és Szoboszlay Péterrel. Szoros kapcsolatban állunk a kortárs képzőművészetekkel Majoros Gyula révén, illetve a Tilos Rádióval is (dj Sztyepp).

Tracklist:

  1. Modern Monastery 06:14
  2. Dub Rebek 06:29
  3. Jungle Rebek 06:13
  4. Voros Remix 06:55
  5. Voros Rebek 09:30
  6. Gadjo 04:30
  7. Rebek Hardhouse 04:30
  8. Temple of Dawn 05:42
  9. Cartoon NRV 09:21
  10. Falling Angelz

Tagok:

Farkas Marcsi - (hegedű, ének)
Homoki Péter - (gitár, szintetizátor, programok)
Majoros Gyula - (szaxofon, klarinét, furulya)
Somogyi István - (oboa)
Paizs Miklós - (dob)
Olivier Drieu - (remix)
Deutsch Gábor - (master)

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.08.07.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Barátos


b dalok
reklamkoho


kulter

 

Please publish modules in offcanvas position.