2013. máj. 16. | 02:00

Trombita és loop station - Sastra

Írta:

fokep barabaslorinc sastraBARABÁS LŐRINC SZÓLÓ 

Örülök a Sastrának. Lőrinc egyértelműen nem áll a sorba, ahol a pörgős, divatos, eladható sztájlt kenik rá a színpadra. Az Eklektric erős zeneisége után felkerült a hangfelhőre pár izgalmas trekk, ami igazi elektro hangzást tolt, és bár elsőre nagyon meglepő volt, nekem abszolút bejött. Ezután hosszabb csend következett, aztán kijött egy videó, az 1-2-1. Na ez már tényleg kinyitotta a szemeimet, füleimet: egy loop station és egy trombita. És persze Lőrinc.

Aztán pedig kiderült, hogy ez egy második szám egy új lemezen, ami végig így szól, és van neki tíz tétele. Elsőre nekem a videó láttán totál Dub Fx ugrott be, hiszen ez is egy új irány, és elég sokan alkalmazzák. De aztán a lemezt hallgatva egyértelművé vált, hogy persze valamelyest ez is hasonló, hiszen egy hangszer módosított, effektezett hangját halljuk, mégis a Sastra különlegességét Barabás kolléga sajátos hangulati és játékbeli világa adja.

Egy kísérletezőnek mondható, teljes mértékben új vonalat indító, de hálisten azért erősen a jazzbe kapaszkodó, szerintem remekbeszabott album lett ez a szólókorong. Egy másik portálon írták, hogy akár egy képzeletbeli csónakban ülve érezhetjük magunkat, amint a szerző taván ringatózunk. Nekem is hasonló jutott eszembe, úgy alapvetően elég szállós, utazós zenének érzem, bár sok helyütt azt hiszem, muszáj kicsit leülni, és belemélyedni még jobban. Egy kis saját élmény a hangok kapcsán:

MEEND | Hajókürt egyre messzebbről, a ködben elvesző. Fekete-fehér vonaton, láthatatlan út. Falu-csendek kapaszkodnak a domboldalba, a mező rózsapír. Hamis mosoly kényes arcokon, kedves kis kéz, fekete-fehér mozdulat. Elzakatoltam, a sínek nincsenek, a türkiz ég nevet, a világ pörög, forog. Ínyenc indulatok kóstolnak, nyalakodnak. A béke bennem van. Velem jött.

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.05.16.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.