2017. febr. 16. | 10:40

Természetesen őszinte

Írta:

cirkuszka csakazegeCirkusz-KA: Csak az égé

A pillanat minden apró porcikájával együtt körbelendülni. A hamis vágyakat, az eltévedés emlékeit lerakni. A tiszta, teljes képet befogadni, meglátni. Mindig most. Természetesen őszintén. Hallgatni Szlávics Anna dúdoló énekét, Rock Tamás rejtélyekbe merítő pengetését, Szalay Tamás Géza határozott, de finom bőgőjátékát, és Clemente Gábor ütőzését, ahogy sétánk kíséri a nyugalom erdejében.

Igen, legutóbbi írásomban – még a 2015-ös ’Tavak és tengerek’ lemez kapcsán – is próbáltam szavakba önteni, hogy mi is ez az egész, amit hallunk. Sajtóanyagok és újságírók folyton próbálkoznak ezzel, azt hiszem, tök feleslegesen. Mint ahogy a nagy klasszikusok verseit, úgy a zenét is lényegtelen, értelmetlen magyarázni, leírni. Ezért csak ilyen hangulatokkal „dobálózom”. Igyekszem megragadni azt a mély mondanivalót, ami bennem megfogalmazódik ilyenkor.

És igazából minden Cirkusz-KA dal hallgatásakor azt érzem, hogy visszamegyek valami eredőhöz. Szűz, romlatlan, szinte közömbös környezetbe varázsol, ami magába szív, magához hív, befogad. Mint az őstermészet. Ahol nincs még rombolás, nincsenek csaták, konfliktusok. Önmagáért, a szépségért, a harmóniáért rezdül minden, és marad is néma. Fény és erő összpontosul, teljesen puszta valójában. Amit mesének hiszünk, pedig simán létezik. Egy ’Városi mese’ ez, nekünk szól, csalogat és átölel. Aztán repít minket, gyönyörű kék égen, felhőhabok között, s mindent elárul, megmutat. Minden csodát, ami ’Csak az égé’.

És akkor Szlávics Anna énekesnő szavai a 2017. januárjában megjelent új EP kapcsán:

„Nagymaroson vettük fel az új anyagot. Kilátás a Dunakanyar dombjaira, a Börzsöny közelsége, az erdő (még a felvételekbe is) beszűrődő hangjai, a víz látványa, a tiszta levegő. Ebben a környezetben hagytuk megszületni a lemezt, ahogyan a dalok nagy része is hasonló tájakon íródott. Nyugalomra és egyensúlyra való törekvés, gondolatok, amiket hagyunk felbukkanni, majd eltűnni egy befelé vezető utazás során. Így tudnám leírni azt, amit az új dalok, ezek a felvételek jelentenek nekem.

Hét éve működik a Cirkusz-KA. Ezt a hét évet szerettünk volna összefoglalni és lezárni a lemezzel, egy új korszakot elindítani... Öt dal, nem is egy klasszikus nagylemeznyi anyag, nekem mégis egészet alkot. Szerintem az eddigi legjobb dalainkat vettük fel, kiváló zenész-hangmérnök barátunk Heidrich Roland jóvoltából pedig úgy szólalnak meg a felvételek, ahogyan kell. Szeretettel ajánlom.”

Itt pedig egy annyira új dal, hogy még a kislemezre se került fel, élőben viszont hallhatjuk már, és örömünkre rögzítették is az Opus Jazz Clubban:

Cirkusz-KA: „Csak az Égé / Belonging to the Sky” kislemez 2016

1 - Mi lett volna ha? / What If?
2 - Játszottunk / We Played
3 - Táncos / Dancing
4 - Fekete / Black
5 - Csak az Égé / Belonging to the Sky

Ének és dalszerzés / Vocal and Songwriting Szlávics Anna
Gitár és zeneszerzés / Guitar and Composing Rock Tamás
Nagybőgő / Double Bass Szalay Tamás Géza
Ütőhangszerek / Percussion Instruments Clemente Gábor

Hangfelvétel és utómunka / Recording, Mixing and Mastering Heidrich Roland – heidrichroland.hu
Videó / Video Görgényi Gábor

www.cirkuszka.com
www.facebook.com/CirkuszKA
www.youtube.com/c/CirkuszKA

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2017.02.16

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.