2012. dec. 31. | 01:00

Spirituális Expedíció

Írta:

fokep expedicioFanka és Kowa közös lemeze  

egy nagyon összetett, húzós anyag. Nem kell tudni, de szerintem sokban hozzá tartozik, hogy Kowa már régóta egy izgalmasan kanyargó ösvényen lépdel. Volt ugyanis egy Mantra nevű krisnás rock banda, akiknek jópár lemezén halljuk Kowa énekét. Aztán volt és van is egy Black-Out nevű másik rock banda, ahol Kowa a frontember. És van a Kowalsky meg a Vega, ezt talán nem kell bemutatni. Mindegyik csapatban közös, hogy amellett, hogy tök egyedi zenét tolnak, nagyon tartalmas szövegeket raknak a dallamok mögé. Leginkább az ÉLETről, az EGYről szólnak a dalok.

Én úgy vagyok vele, hogy sok ismerős és már tudottnak hitt gondolattal találkozom folyton, bármelyiket is hallgatom, mégis mindig ott van egy-egy szó, egy-egy elejtett jelző, egy-egy kép, ami elgondolkodtat, és épít. Számomra a hazai zenekarok közül a legmeghatározóbbak közé tartozik mindhárom banda. A Mantra elképesztően egyszerű nyelvezete, és annál markánsabb mondanivalója és életérzése, hangulata, a Black-Out lendülete, ereje és a Vega fülbemászós, popos feelingje és ugyanakkor kemény üzenete adja meg azt az érzést, ami miatt még ennyi év után is mindig úgy teszem be az összes lemezüket – együtt ez kábé 26 albumot jelent! -, mintha először hallgatnám. Persze, kívülről fújom a szöveget, és zene nélkül is megy a dallam a fejemben, de azt hiszem, ez egy mutató minden zenénél, ha mondjuk tíz év viszonylatában folyamatosan előkerülnek évi több alkalommal, és ugyanolyan élményt adnak, mint legelőször.

Na de hogy miért írtam ennyit erről. Mert ezt a vonalat viszi tovább Kowa az Expedíción is Ferivel. Megint arról van szó, hogy egy új stílusban belemondja a fülünkbe azokat a dolgokat, amiket erősítenünk kell magunkban, és amelyeket érdemes minden perc megélésekor megfontolni, megfigyelni. Magunkban! Mert ez az első. Aztán mások, aztán a világ. Oké, az új stílus persze smafu, hiszen Kowának mindig is volt egy kis rappes érzés az énekében, Fankának meg alapból ez az irány. De mégis új, mert így együtt akkor is olyat csináltak, amit eddig még nem.

Itt meghallgathatjátok az egész albumot!

Fanka és Kowa - Expedíció (2012) by kulturgyom.hu on Grooveshark

"A becsület lassan csak egy bejegyzés a szótárból,
hogy lett ennyi ribanc istenem egyetlen bordából?
Mennyi mindent láttam és mennyi mindent hittem,
és már tudom mi az igazság, hogy igazság nincsen.
Én javítani akartam, de javítani nem lehet,
mert ahányan ismernek, mind annyiszor eltemet.
De azért mert ők ilyenek, te ne állj be a sorba,
van mikor választani kell, tartalom vagy a forma.

Még mindig ott van a pad, a lelkem a part,
amin üldögéltem, mert mindig akad
egy apró remény a csillagok között,
hagytam és belém költözött."

Fanka és Kowa első közös lemeze egy nagyon összetett, húzós anyag. Így kezdtem a cikket, és nagyon sok hallgatás kellett hozzá, hogy végre elkezdjek írni róla. 19 számos cuccról van szó ugyanis, amit nem lehet csak úgy gyorsan végigpörgetni. Minden számra oda kell figyelni. A refrének persze kellően dallamosak, hogy háttérben is kényelmesen hasson, de kisebb bűn csak úgy hallgatni. Nem kívánok kritikust játszani, inkább mint egyszerű hallgató mondom: köszönöm Kowa, és köszönöm Fanka ezt az albumot, rengeteget adtok vele minden egyes hallgatáskor. Hiszek benne, hogy ezerrel viszi a pozitív energiát a zenétek, még nagyon sok embernek el kellene gondolkodnia mindezen, ami vagyunk, ahogyan vagyok, és ahol vagyok, amiért.A 19 számon felül még egy huszadik dallal is megleptek minket a srácok karácsonykor, sőt, van egy másik daluk is, amit egy balesetben lebénult kissrácnak írtak a tesója közreműködésével. Ajánlott gyomok szintén! És ne feledkezzünk meg, hogy 'A bölcsődtől a sírodig', valamint a 'Hiányzol' című trackekre is készítettek nekünk klipet.

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2012.12.31.

Tovább a kategóriában: « Konyhanyelv Korai Öröm 2013 »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.