2015. márc. 22. | 20:59

Speciális Esszencia

Írta:

specialprovidence essenceSpecial Providence: Essence of change (2015)

Úgy rendesen mindenfelé lehet mostanában hallani, olvasni róluk. De kik is ők valójában? Adott egy angol elnevezés, van valami menő világhírű kiadójuk, és eszméletlenül progresszív dzsezzmetált pakolnak, de bitang hangosan ám. Nos, egy kicsit mesélek róluk, úgy, ahogyan szoktam, ahogyan én emlékezem, ahogyan én hallottam, és ahogyan látom és hallom most őket, így, együtt. A változás esszenciájával.

Szóval az a helyzet, hogy van egy furcsa pikantériája kis hazánknak. Ez pedig egész egyszerűen az érzékenység és a tehetség fogalmában merül ki. Ugyanis akármennyire is depresszív, melankólikus vagy mittudomén milyen nép vagyunk, két dolog egyfolytában tetten érhető - ezek pedig a beteg és sokszor igen fárasztó humor, és az őrületes maximalizmus, a profizmus megkövetelése. Ez most lehet, hogy furcsán kapcsolódik a tehetség fogalmához, de úgyis megmagyarázom. :) Esetünkben például a tökéletes hangszerhasználat elengedhetetlen, hogy egy őstehetség átengedje magán a hozzá/rajta keresztül érkező rengeteg kikívánkozó érzelmet, mondanivalót, hangulatot. Vagyis a profi hangszeres tudás mint eszköz támasztja alá azt a fergeteges, brillírozós játékot, amely során megszületnek és aztán szólnak is a szerzemények. A humor pedig, ez az örök reményadó szintén ott van egy-egy lazább, viccesebb témában, egy-egy egymásra mosolyban, kacsintásban, nyelvöltésben ésígyaztánnahát.

Nemrég jelent meg a European Mantra új albuma. Azt írtam ott, hogy szupergrúp. És íme, itt van a párja. A Special Providence hazánk másik rendkívül izgalmas, világszinten zenélő bandája. Míg az EM ma már szinte csak hobbiteam, össze-összejáró régi barátok találka helye, addig a SP egy új erőre kapó, egyre nagyobb körben ismertté váló és megújuló csapat. A negyedik, Essence of Change című, hivatalosan 2015. március végén megjelenő albumukat a neves Giant Electric Pea (GEP) adja ki, és így gyakorlatilag 52 országba jut el. No ez azért olyan szempontból nem újdonság, hogy a Markó Ádám vezette zenekar eddigi évei alatt is nagyon sok országot végigjárt - Anglia, Franciaország, Olaszország, Csehország, Amerika, Japán stb.

Markó Ádám a Meinl cintányérok és Natal dobok hivatalos endorsere, kőkeményen és irdatlan pontosan dobol. Nagyon sok mindent kipróbált már, nagyon tapasztalt zenész. Kertész Márton gitárosról őszintén nem sokat tudok, de az biztos, hogy fantáziadús, nagyon egyedi hangulatú és precíz játékot nyújt. Fehérvári Attilát én a Black-Out kapcsán ismertem meg, és így tudtam már régebben is, hogy az egyik legjobb hazai basszer. Ő egyébként Bata István helyére érkezett néhány éve. Cséry Zoltán billentyűs pedig a közelmúltban vált ki a csapatból. Helyére pedig Kaltenecker Zsolt került. Nos hát, róla azért muszáj pár szót ejtenem, ugyanis személyes kötődésem van hozzá, és az egész eddigi pályaműve itt pihen a polcomon, illetve a fejemben.

specialprovidence 00

Minden cikkben és interjúban hangsúlyozták a napokban Ádámmal együtt, hogy az új anyag erősen tükrözi a Zsolt által hozott hangulatot, színt, pluszt, mégis megmaradt a már megszokott és megismert Special Providence feeling. Egyet kell értenem ezzel. Kalti nem tud úgy játszani, ahogyan szeretnék, vagy ahogyan mondják. Persze, technikailag tud. Technikailag általában a zenésztársaihoz (Borlai Gergő, Dés Andris, Lukács Péter, Piri Béla, Markó Ádám stb.) hasonlóan bármit lejátszik... De ami fontosabb. Játékának olyan meghatározó és egyedi atmoszférája van, amit csak ő tud. És mégis, valóban bele tudott illeszkedni, együtt tud élni a közös zenei stílussal. És ez tök jó. Továbbra is ott a kőkemény rock, a sokszínű elektronika, a mindig kalandozó gitározás, a dörömbölő basszus, és maga az egység. Ez pedig nem másnak köszönhető, mint a négy tag egymásra találásának. A profi technikai alapokon nyugvó átütő erejű és belülről töltődő zeneiségnek, amit úgy is mondhatnánk egyszerűen, hogy szívből jövő.

Ismerve Zsoltot érthető, hogy miként is került ő ebbe a zenei világba, annak ellenére, hogy alapvetően a jazzből érkezett. Sokan félreértelmezik a műfajokat, a stílusokat, a határokat. Zsolt lemezeit végighallgatva egy nagyon komoly és sokszor bizony rizikós, nem is könnyű utazásba, túrába keveredhetünk. A leglágyabb szvingtől kezdve a világzenei elemeken keresztül az egészen durva modern és free jazzes őrületig mindent átélhetünk. A sok kísérletezés, vagy inkább állomás után pedig kipróbálta magát billentyűsként a Bin-Jipben, ami szintén egy nagyon egyedi és érdekes formáció, s jelenleg is tagja az 1705 nevű jazz triónak, ahol Dés Andrissal és Piri Bélával visznek egy szintén izgalmas és rendhagyó modern jazz vonalat (talán kicsit Esbjörn Svensson hagyományaira építve - ha így tudok segíteni a zenei közelítésben). Ilyen sokféleség után pedig itt a Special Providence, ahol lényegében az előbb említett valamennyi érzésből egy kicsit beleadva már készen is van a legjobb progresszív jazzrock lemez, amit 2015-ben ki bírtak adni. Méghozzá egy magyar banda. Srácok, ez tízből tizenegy.

Harap, de durván. Talán így tudnám kifejezni azt, amit az első hangtól az utolsóig úgy fél percenként egyre fokozottabban érzek az album hallgatása közben. Nagyon a helyén van minden váltás. A finom, érzelmes, néhol már-már bánatos témákat brutálisan lökik odébb a metál betétek, és fordítva is persze hasonlóan. S mindeközben ott van a megszokott tördelt ütem, a sok dupla, a könyörtelen basszusalap. A jó kis torzított masszív, vagy éppen az ide-oda nyújtott, kígyóként tekergőző gitár-vagy szintiszóló. A játékosság, a humor is elő-előbukkan persze. Sodor, visz magával az egész cucc, és nem enged el. Szerencsémre aktív hangfalakon volt szerencsém már többször is végigélni az egészet. Érdemes. Szóval jó dolog ez a tehetség, meg érzékenység, meg humor, meg remény, meg profizmus. Úgy rendesen kisül belőlük valami így együtt (is). ;)

Zenészek:

Markó Ádám - dob
Kaltenecker Zsolt - billentyű
Fehérvári Attila - basszus
Kertész Márton - gitár

specialprovidence essenceofchangeSzámlista:

1. Awaiting the Semicentennial Tidal Wave
2. Surprise Me
3. Kiss from a Glacier
4. Northern Lights
5. Atlas of You
6. I.R.P. (Interstellar robotic Pilgrim)
7. Darkness
8. Gas Giants
9. Testing the Empathy (bonus track)

Special Providence Bandcamp
Special Providence Facebook
Special Providence honlap

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2015.03.22.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.