2012. jan. 09. | 01:00

Special Providence: Soul Alert

Írta:

fokep special providenceKemény alap és finom harmónia  

Valami ilyesmi jut eszembe a Special Providence zenéjéről. Most jelent meg a harmadik albumuk, épp a fülembe szól. Fölösleges bármilyen stílusbeli meghatározás, skatulyázás meg pláne. A srácokat meg kell ismerni, és kész. Hogy miért? Baromi egyszerű a válasz. A fúzió ma már túl divatos, viszont nagyon sok zenekar borzalmasan teszi. Ők épp az egyik kiemelkedő jó példa.

Nagyon modern fúziós jazz-metalt tol a négy magyar srác, ha mégis közelíteni akarnánk ezt a különleges hangzást. Ha nem - márpedig távol álljon tőlem bármilyen határok közé szorítás -, egyszerűen csak vázolom, mi jut eszembe, milyen képeket látok, mikor hallgatom a Soul Alert számait.

Zsebre dugott kézzel a Dunaparton. A hidak karjukat nyújtogatják a hajnalba. Fémsáv nyújtózik, acélkék vonal jelzi a vízszintest. Kétiránypontos perspektíva szívja magába a tájat. A dombok árnyakat feslenek. A reggel halkan üvölti magát a kedves délelőtt mosolygó arcába. A kávé a pultra kerül, a gondolat a fülek mögé. Apró harcok vívják magukat, eldugva, elrejtve, a déli ráncok mögé harapózva. Langyos borzongás csak az este közeledte, a barátom már vár. Sétálunk a sötétedő körút rejtekében, kézen fogom magam. Vagány, hanyag szemöldökkacsintás egy lányra. Vele leéltem már több életet. Gondolatban. Belül. Az éjszaka gondosan betakar, átölelve szeret. Aztán hirtelen minden felém nevet, és az írisz tükrében látom. Rám néz, ért minden betűt, minden pillanatot. Kiragad és eltaszít, felemel és szétzilál, áthajít és széttép. Valahol messze zuhanok felfelé. A lényeg megtalált. A burok kiszakadt, a vonalak elmosódtak, a blör hullámosan hajol rá a létre. Moment. A minden megszületése. Hamis és ócska kis semmiség.

Tracklist:

Babel Confusion (7:24)
Lazy Boy (5:59)
Asparagus (8:20)
K2 (6:13)
Untold Chapter (5:12)
Incredible Flower (8:10)
Standing Still (3:52)
Soul Alert (7:40)
Return To Childhood (3:42)
Fences Of Reality (3:50)

Tagok:

Cséry Zoltán – Keyboards
Kertész Márton – guitar
Fehérvári Attila – bass
Markó Ádám – drums

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2012.01.09.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.