2010. dec. 28. | 01:00

Sárik Péter Trio - Pieces

Írta:

fokep sarikpetertrio pieces2010-ben tényleg rengeteg lemez jelent meg  

A pozitív amellett, hogy sok zenei csemegét kaptunk, nem más, minthogy a minőségük is hasonló arányban van a mennyiségükkel. A jazzen belül is igaz ez. Itthon az egyik legújabb darab Sárik Péter zongorista triójának új albuma, mely a Pieces névre hallgat.

ZÁRÓJELES RÉSZ

Amit máshol is olvashattok (de szeretik idézni, másolni, leírni, elmesélni, és talán elolvasni is:) az album különlegessége, hogy két grafikusművész, Arnon Blaid és Okina Sorob készített minden zeneszámhoz egy-egy grafikát. Így ezekkel együtt, könyv formátumban jelent meg az új lemez. A képeket közvetlenül a koncert előtt egy kiállítás keretében tekinthette meg a közönség. A felhozatalban megtalálható a „The Stroppy” című dal is, mely tavaly az amerikai International Songwriting Competition dalszerző versenyen harmadik helyezést ért el. A trio pedig 2010-ben fellépett a világ egyik legrangosabb jazz eseményén, a Londoni Jazz Fesztiválon, majd pedig három teltházas koncertet adott a brit főváros kiemelt klubjaiban.

A Sárik Péter Trió 2007-ben alakult. Tagjai a magyar jazz élvonalába tartoznak, pályájuk során jelentős szakmai sikereket értek el: Sárik Péter és Frey György 2004-ben Emerton-díjat kaptak, Berdisz Tamás szintén abban az évben átvette az Artisjus kitüntetését, 2008-ban pedig a Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítvány Arany Dobverő Díját. Frey György 2009-ben nyerte el az Artisjus Díjat.

A zenekar Magyarországon kívül rendszeresen koncertezik szerte Európában, visszatérő vendégei Anglia, Németország, Svájc, Románia, és Szlovákia klubjainak és fesztiváljainak. Műsorukban mindhármuk szerzeményeit játsszák, zenéjük dallamos, ritmikus és rendkívül változatos. Koncertjeik sikerei és a közönség lelkes visszajelzései alapján mindenki számára élvezetes vérbeli jazz.

ZÁRÓJELES RÉSZ VÉGE

Ez volt az úgymond kötelező, a duma, a sztori, a fontos szavak gyűjteménye, hogy mindenki tudja, kikről is van szó. Számomra azonban ez nem így működik, és őszintén megmondom, hogy egyáltalán nem érdekel, hogy akár Sárik Péter, akár a basszeros vagy a dobos milyen díjat kapott. Az meg főleg, hogy melyik évben. Nekem van egy nagyon kedves ismerősöm, aki követte az írásaimat, és hajlandó volt végigtekeregni cseles szavaim titkos ösvényein. Azaz olvasta a cikkjeimet, eszmét cseréltünk és így tovább. Aztán egyszer csak meghívott a Pieces lemezbemutatójára. Köszönettel fogadtam a kedves gesztust, de nem éltem vele, mert nem értem rá, nem tudtam akkor felmenni Pestre. Így hát elküldte az új lemezt. Nem sokat tudtam a három zenészről, egyszer hallottam őket élőben nyár végén, amikor a Falusi Mariannak adták az énekalávalót. Betoltam hát az albumot, és végighallgattam. Tudni kell, hogy én a modern jazz elfogult istenítője vagyok, tehát bár rengeteg régi és klasszikusnak nevezhető előadót ismerek és hallgattam, inkább az elektronika, az újítás, és a fúzió az inspiráció számomra. A hazai billentyűsök közül tehát Kaltenecker Zsolt, Nagy János, Oláh Tzumo Árpád, Binder Károly...

Aztán megtaláltam a SPT első lemezét is a jazz mappámban. Őszintén szólva egy szvinges, klasszikus jazzes dolgot vártam ettől az új korongtól. Erre a legelső számnál egy olyan zongoratéma szólal meg, amelyhez hasonlót legutóbb SAJÁT MAGAMTÓL (!!! - nem szoktam ilyet használni...) hallottam még egy jó másfél éve Pesten a próbatermünkben. Igen, három hangból álló gyors téma, és erre épül fel a szám. Már itt megvolt a dinamika, az erő, a tempó, a harmónia. És rájöttek a mélyebb hangok, aztán beszállt a basszus és a dob. Ennyi volt, meggyőztek a srácok. És bejött az egész, úgy ahogy volt. Még most sem érdekel viszont a díj, a történet. Az a fontos, hogy itt ez az anyag, és hogy van Magyarországnak egy Sárik Péter Triója. Modern, néhol kicsit elidőzős, visszanyúlós muzsika, de nagyon kerek és egységes. Sok szép percet kívánok még e három zenésznek, és a hallgatóságnak is!

Tracklist:
1. Looking back
2. Spring feaver
3. The stroppy
4. Sighs
5. Crazy race
6. The first
7. Always back to you
8. Friendship
9. It's not too late for spring
10. Karma
11. Behind the mask

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.12.28.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.