2012. nov. 09. | 01:00

Rockmafia Debrecen

Írta:

fokep tankcsapda rockmafiadebrecenHatalmas beharangozó után  

kezünkben az új korong. Mondjuk nekem csak az mp3, mert más bandákkal ellentétben a tankok b**sztak még válaszolni is a sajtópéldányt kérő mailemre, nemhogy küldtek volna egy darabot is a lemezből. Biztos nekem rosszak a kapcsolataim, bár mondjuk úgy, hogy még a honlapjukon sincs egy kontakt sem, kit lehet keresni... hát nem könnyű felvenni a kapcsolatot. No, inkább az albumról, a zenéről.

Jogos várakozás övezte a Rockmafia Debrecen megjelenését, hiszen az új felállással, Sidlovics Gáborral ez az első albumuk. Vagyis a legtöbbünkben szerintem ott volt egy kis kíváncsiság, hogy mit tesz bele Sidi, mennyire tudja feldobni az eddig megszokott Tankcsapda-feelinget. Én mondjuk egyékbént is éltem ezzel a kérdéssel, mert az utóbbi időben számomra nagyon egyhangú lett a muzsikájuk. Személy szerint én azok közé tartozom, akik nem a régi Csapdáért rajonganak - leszámítva persze néhány slágert -, hanem konkrétan az Agyarország volt az első olyan korong, ami igazán, egy-az-egyben bejött. Az Élni vagy égni is tetszett, de csak egy-két szám hagyott bennem nyomot. A Mindenki vár valamit anyaga abszolút jól sikerült, bár tegyük hozzá, hogy azért a szövegvilág elsősorban a szójátékok miatt élvezetes annyira - és ezt értem mindegyik lemezükre. Tartalmilag őszintén szólva nem tudok igazán azonosulni velük, legalábbis csak bizonyos hangulataimban. Aztán jött a Minden jót, ami nagyon nagy csalódás volt. Egyáltalán nem fogott meg, önismétlő, jellegtelennek tűnik számomra. És akkor elérkeztünk az új albumhoz.

A Rockmafia első száma, mármint elsőként, korábban megjelent száma, a Mi a fasz van? tetszett, tetszik. Az viszont már nem, hogy szinte az egész lemez erről szól. Vagyis a szövegekre megint csak azt tudom mondani, hogy sajnos nem olyan témákat kerülgetnek, amik engem foglalkoztatnak, illetve megoldást se tudnak mondani, csak hajtogatják a mindennapi problémákat. Utálok hasonlítgatni, de a rockból ott van például a Black Out, vagy a Mantra, esetleg a Depresszió. Na az ő szövegük témái pölö foglalkoztatnak. Emellett a szóviccek, rímek sem a régiek, és ez nem nosztalgiavágy, hanem úgy értem, nincsenek olyan eredetiek, jók. Zenei téren továbbra is nagyon érzem az ismétlést, iszonyú sokszor jut eszembe régebbi dal, akár az ütemet, az akkordokat, a dallamok ívét figyelem. Tehát összességében túl sok változást nem hozott Sidi jelenléte, talán Fejest is jó volna leváltani, nem tartom kreatív dobosnak. Nem biztos, hogy a nagy arc elég a doboláshoz. Mindezek ellenére ha csak úgy hallgatom, abszolút rendben van a lemez, egy jó kis pörgős, mégis elég változatos rockzene, aminek persze azért van mondanivalója. Hogy ez mennyire hiteles Lukácséktól, arról megint lehetne vitatkozni, de az tény, hogy a sok sablon és agyonjátszott téma mellett vannak jó ötletek. Nekem az egyetlen szám, amire tényleg azt tudom mondani, hogy nagyon tetszik, az a Kirakatszív. A többinél mindnél van valami bajom, de ez nagyon szubjektív, és nyilván nem is kell vele egyetérteni...

Az, hogy csak MOL-kutakon lehet megvenni a lemezt, az annyiból jó, hogy 900 Ft-ba kerül. Másrészről inkább más zenekarokat támogatna a MOL... Lezárásul, összefoglalva: a maga stílusában jó kis album, de szerintem tényleg kezd lekerülni a topról, mint ahogy erről már írtam is, sokkal jobbnak tartom a Depressziót a hasonló kategóriából. Ötlet, hogy mitől tetszene jobban: vagy meg kéne már újulni, és elszakadni a kliséktől - ez lehet stílusbeli váltás, több zenész, akármi -, vagy egyszerűen csinálni így tovább, hiszen eléggé poprockos a történet, híres a zenekar, teljesen jó ez így, viszont egy igényesebb réteg szépen le fog szakadni a közönségből - akiket valószínű még több ifjú követ majd.

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2012.11.09.

Tovább a kategóriában: « 1705: 1705 Szuper ez az élet »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.