2011. jan. 06. | 01:00

Robothal, most meg Konyha

Írta:

fokep konyhaElőször természetesen egy kis agymenéses elmebaj tőlem, utána rendes infók is arról, amiről szó van. Vagyis Robothal, meg Konyha. Notehát: Szétesőben a Marshall bástya. Körülötte a vár romjai. Egy kis ősFender, egy-két pedál, néhány Tama vagy kitudja már... Dobverőharcok, amatőr szőnyeg a cucc alatt. Egy szigszalagtól/ból álló mikrofonállvány. Tojástartófalak. Egy gitár a nyakban. Egy basszer a hangban. Dobos a pergőt, száj az éneket, pengető a húrt. Tépi. Szét és bele a feelingbe. A rockba, a garázsba, a pincébe, a föld alá. A szavak kedvesen és szárazon zúznak bele az éjjelbe. Karon fognak, nehogy jobban szédülj, nem, nem, annyira azért mégsem kéne. Felcibálnak, felhurcolnak a téglaváros fölé, a panelrengeteg közepén a hegytetőre.

Egy nagy sötét kémény a hátvéd, a budai hegyek a pan(n)o(nd)ráma. A zárójelek a fények körben, a kis pontok meg foltok, minden forog, kezdődik és nincs menedék. A muszáj hatol a bőrőd alá, a füst hangtalanul üvölt. A back visszarángat a forgatagba, a forgatag beletol a hangba. A hang hamisan vigyorog, a vigyor szelíden ámít. Az ámítás maga a nő. A nő előtted már vonaglik. A vonaglás a hullámokat idézi. Az idézés nem lenne jó, hát inkább hagyjuk. Szétszedjük magunkat. Még egy sör, még egy kis hangzavar, még egy tánc, még egy csipőringás, még egy csók, még egy mozdulat, és kész. De ott a mögöttes tartalom. A lényeg, legalábbis annak érzed. Hogy tudsz valamit. Valami olyat, amit mások bezzeg nem. A fonal elveszőben. Nem fontos, hogy mi van, hogy mi volt, egyszerűen csak beleesek az otthonba, a lakás vár, a bor a hűtőben, a fény a sarokban, az abrosz az asztalon, befogadott mint anyja a gyermekét, a konyha.

Vigyázz, jön a komoly rész!

Képzeljetek el egy hátizsákós srácot, aki egy Bin-Jip feat. Barabás Lőrinc Eklektric utolsó bulin egész este fel-alá járkál, szertekószál a helyen és figyeli az eseményeket. Nem közönség, nem fellépő, és a helyhez sincs köze. Hogy mégis mit keres ott? Mindent. Ő a szervező. A menedzser, vagy hogy mondják. Ja, manager! Elnézést... na hát ott mászkált össze-vissza. Matyinak hívják. Szepesi Matyinak. Na hát közben találtam rá egy jó kis hazai bandára. Konyha a nevük, és éppen Szepesi Mátyás nevéhez fűződik, akit eddig - mint említettem is - főleg a színpad "mögötti" oldalról ismert a zenész-szakma - pl. a Harcsa Veronika Quartet, az Óriás és a Bin-Jip menedzsereként (de annak idején ő hozta el hazánkba a Smart Music-kal Mike Sternt, Richard Bonát, Fleck Bélát és még sokakat). És bár Matyi elsősorban mindig zenészként gondolt magára és írta a dalait, a legtöbb ember csak most fogja megismerni erről az oldaláról, hiszen énekes-gitárosként foglal helyet a Konyha asztalánál.

robothal

Oké, oké, de hogy jön ide a Robothal? Jogos a kérdés! A Robothal az úgy jön ide, hogy a Matyi facebook profilján rátaláltam a myspace linkjére, viszont sehol nem találtam meg se a történetüket, se a zenészeket, akikből az egész kibukott. Kézenfekvő módon személyes segítséget kértem Matyitól. Most halljátok (na jó, olvassátok) az ő szavaival a sztorit, mely mindkét zenekart érinti.

"A Robothal az én "szobazenekarom" volt gyerekkori barátommal Mester Mikivel - igazából nem is volt zenekar. Nem próbáltunk vagy koncerteztünk, otthon írtam a számokat és utána 2009-ben stúdióban feljátszottuk őket.

Mivel 2005 és 2010 között nem volt zenekarom, egy elég hosszú időszak alatt felgyülemlett ötletekből válogattam, és mire kész lett, már egész más zenék érdekeltek - ebből indult ki a Konyha, amin G. Szabó Hunor barátommal (lásd még: The Qualitons, Smárton Trió, stb.) kezdtünk el dolgozni: sokkal analógabb, koszosabb hangzást akartam, más zenei hangulatokat, mint a Robothalban - és ez innentől meghatározza hogy mások kerültek végül bele a többi hangszeres poszton is.

A Robothalat ilyen értelemben nem tervezem folytatni, hiszen a Robothal folytatása maga a Konyha."

konyha1

A Konyha egy háromtagú zenekar, akik retrósan lerobbant hangzással és fordulatos magyar szövegekkel játszanak eklektikus (a soultól a garage rockig terjedő skálán mozgó) popzenét. A Konyha hangzásának gyökerei a 60-as / 70-es évek fordulója körül keresendők: amikor a rockzenészek már túl voltak az elektromos hangszerek feltalálása okozta eufórián és már nem akartak feltétlenül csak szép hangokat kihozni belőlük - ennek eredménye a sok koszos, túlvezérelt gitár- és énekhang. A Konyha szövegei - ezzel látszólag ellentétesen - mai élethelyzetekből indulnak, de megpróbálnak túllépni azon az állásponton, hogy jó és mély dalt kizárólag fájdalmas dolgokról lehet írni. A háromtagú csapat (Badics Márk - dob, Herr Attila - basszusgitár, Szepesi Mátyás - gitár, ének) dinamikus, de lerobbant hangzású dalokat ad elő, szövegeiben pedig egy dinamikus, de lerobbant kor túlélési filozófiáit vázolja. Na, pont mint a konyhában, egy üveg bor mellett. Vagy inkább utána. Ahogy ők fogalmaznak: " A Konyhában lenni mindig jó. Nincs túl nagy rend és tisztaság, de mi így szeretjük. És ne feledjétek: a hűtőben mindig ég a villany!"

"Az első felvételeket a Qualitons dobosával, G. Szabó Hunorral készítettem 2010 májusában. Összegyűlt pár olyan zenei ötletem, amibe belehallottam Hunor hatvanas években gyökerező beates-funkos játékát, ő pedig örömmel dobolta fel az anyagot. Igazi zenekarrá azonban mégis Badics Márk érkezésével váltunk, aki Hunorhoz hasonlóan a jazz felől érkezett, de elképesztően sokoldalú és érzékeny muzsikus (tagja többek között Vázsonyi János és David Yengibarian zenekarainak), aki ha kell, rettenetesen oda tud csapni. Herr Attila basszusgitáros gyerekkori barátom, mindketten Szentendrén nőttünk fel, többször játszottunk már együtt az évek során, de sosem volt közös zenekarunk. Sokoldalú, tapasztalt, jazztanszakot végzett zenész, a legtöbben a Besh O'Drom-ból ismerhetik - számomra azonban semelyik profi produkciója nem tudta felülírni azt az élményt, amikor először láttam tizenhat éves korában Led Zeppelint és Black Sabbathot játszani a bátyja zenekarában. Már túl voltunk a dob-, a gitár- és az énekfelvételeken, amikor felhívtam hogy basszusgitározzon pár számban, ő pedig egy másik szintre emelte az anyagot a játékából áradó őserővel.

Aktuális infó, hogy folyamatosan koncertezünk (legközelebb a Gödörben január 24-én), írjuk a számokat és ebben az évben összehozunk egy jó karcos, de eklektikus és mély lemezt, lesznek rajta súlyos stoneres bluesok és soulos beütésű számok egyaránt. Szeretnénk együtt játszva felvenni valami nagy térben, mint a hatvanas-hetvenes évek lemezeit, hogy még élőbb és lüktetőbb legyen a sound!"

ROBOTHAL

A Robothal felvételeken az alábbi zenészek játszottak:
Borlai Gergő - dob
Mester Miklós - basszusgitár
Szepesi Mátyás - gitár, ének, billentyűk, loop-ok

Vendégként bizonyos Robothal számokban feltűnnek:
Barabás Lőrinc - trombita (Addig el)
Jamie Winchester - vokál (Mantra), gitár (Kitakar)
Premecz Mátyás - billentyűk (Punksoul)

http://myspace.com/robothal

KONYHA

A Konyha zenekar tagjai:
Badics Márk - dob
Herr Attila - basszusgitár
Szepesi Mátyás - gitár, ének

http://myspace.com/konyhank

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2011.01.06.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.