2010. júl. 06. | 02:00

Replika az élvezetek földjéről

Írta:

fokep replika elvezetekfHárom évvel a legutóbbi Replika lemez után július 1-jén megjelent a sokak által várt kilencedik album. Az élvezetek földjén címet viselő korong megint kicsit más, mint az eddigiek. Spirituális mondanivalója azonban változatlan Csató Péternek, vagyis Nitai-bhavana das-nak, a debreceni Krisna-tudatúak tanító-vezetőjének köszönhetően.

Az 1994-ben Debrecenben megszületett magyar thrash - hard rock banda eddigi lemezei is sokszínűségről tanúskodnak. Csatóék ezúttal sem tértek le az útról. Az új korong első dalában azonnal előbukkan az a tipikus dallam-szövegvilág, ami csak a Replikára jellemző. Az előző, Nem hiszek album után nagyon lassúnak tűnik, inkább a Durva életre hajaz. Dallamos, kicsit slágeresnek mondható számok követik egymást, mégis ott vannak a keleties gitártémák, a zúzós, súlyos riffek és az Acoustic-ra emlékeztető akusztikus aláfestések.

A szöveg pedig egyértelműen a szellemi világ kihangsúlyozását szolgálják. Sokan nyilván csodálkoznak, vagy épp elítélően reagálnak arra, hogy egy metal banda frontembere krisnás. Ez a lemez valószínűleg utóbbiakról szól. A földi lét örömei, a kapzsiság, az anyagias vágyak utáni hajsza sok embernél evidencia. Az élet viszont nem erről szól. S ehhez nem kell krisnásnak lenni, hogy valakiben ez a gondolat megszülessen, letisztuljon. Csató egyébként a Mantra zenekarnak (amely szintén krisnásokból áll, és amely szintén a hazai rock egyik vezető bandája) köszönheti, hogy megismerkedhetett a Krisna-tudattal. Ekkor már volt Replika. Talán ez az egyik oka, hogy annyira eltérő lemezek kerültek ki a srácok keze alól.

Pár szó az új albumról. A neten vegyes fogadtatás érte. Vagyis rossz már nem lehet! Hiszen van miről vitázni, beszélni, elemezni a sok hozzászólónak… Közömbösség nem látható, tehát valamit kivált. Csató célja nem titkoltan a tanítás, és az, hogy a hallgatóságának tudjon adni valamit a dalain keresztül. Segíteni. Nemes cél. Nagyon karakteres metálba ültetve. Nekem nagyon bejön az új lemez is, akárcsak a többi. Hitvallásom, ha lehet ilyet mondani, hogy egy zenekar zenéje, munkája, műve akkor jó, ha saját stílust teremt. Utána pedig nem ragad le benne, hanem a teremtett stílus legtágabb határait súrolva kipróbáljon mindent, amit csak bír. A Replika is folyamatosan ezt teszi. A szövegek pedig megkérdőjelezhetetlenül jók. Gratuláció a Replikának, és természetesen csak jót nekik!

Tagok:
Csató Péter – gitár, ének
Szabó Gergő – dob
Falat – basszusgitár

Számok:
1.Holnap megváltozom
2.XXI.századi városlakó
3.Mindenki ugyanolyan
4.Amiben élünk
5.Ha velem vagy
6.Ilyen vagyok
7.Boldog élet
8.Csak rólad szóljon
9.Szép emlék
10.Add meg
11.Körbe jársz
12.Amiben élünk (acoustic)

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.07.16.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.