2015. ápr. 08. | 21:03

Posztgengszter unDOGround

Írta:

dogD.O.G. Delusions of Grandeur: Lovable Swangin' Dirt

Ismét egy tehetséges pécsi csapat, immár a sokadik, és mint tudjuk, közülük egyik sem kutya. Kivéve ez. A D.O.G. a látszattal ellentétben mégsem az ember legjobb barátjáról kapta a nevét. Ez csak megtévesztő első benyomás, ami része annak a szórakoztató és felszabadult játéknak, ami a zenekart és annak bemutatkozó albumát jellemzi.

LOVABLE

A Delusions of Grandeur valójában egy pszichiátriai tünetegyüttesről, a nagyzási mániáról nevezte el magát, de egyes kontextusokban a kifejezés azt is jelentheti, hogy túlfényezni valakit. Egy velük készült interjúban aztán hallottam, hogy azért választották ezt a nevet, mert ők is valami hasonlóban szenvednek. Tudniillik azt gondolják magukról, hogy nagyon jók; meg is tetszett egyből ez az egészséges önirónia, az újabb csavar. Ugyanakkor sajnos ki kell ábrándítanom őket, mert a helyzet az, hogy valóban zseniálisak. Ez főleg annak köszönhető, hogy egyrészről fesztelenek, lazák, nem veszik magukat túl komolyan, ugyanakkor a dalszerzésben és a zenélésben nem ismernek tréfát. Ahogy mind több felvételüket nézem és hallgatom, egyre biztosabb vagyok abban, hogy egy üdítően fiatalos és friss muzsikát fedeztem fel. És ami nem kevésbé fontos: mindezt néhány igazán rokonszenves és szerethető fickó szállítja nekünk.

SWANGIN’

Pécsnek talán sohasem volt ennyire nemzetközi zenekara, mivel egy Ázsiában nevelkedett norvég, egy indiai származású amerikai és egy New Orleansból hazatért magyar fiatalember alapította a zenekart. Nem mindennapi életutak és nem mindennapi keveredés, de a szerencse az, hogy ez a multikulturális háttér a dalokba is beleköltözött. A sokszínűség mondhatni a vérükben van, de emellett tudatosan is törekednek arra, hogy ne maradjanak meg egy vágányon. Ezért aztán a hangok és stílusok között ide-oda kalandoznak, maguk és a közönség szórakoztatására, mindkét fél számára izgalmas és élvezetes játék ez. Az önként bevállalt kanyaroknak és a határok közötti szabad tekergésnek köszönhető a lemez sokszínűsége. A saját oldalukon is felsorolt hiphop, delta blues, funk, soul, hillbilly rock, elektronika, r&b, country és western hatások mellett a szabad játék része még többek között a változatos hangszerelés, valamint az egyes dalokban megjelenő fütty és falzett ének.

dog

DIRT

A dalaikban megidézett világ tiszta Amerika, tengerentúli nagyvárosok utcáin felnőtt fiatalok szoktak hasonló tematikájú dalokat írni. De akár magunk elé képzelhetünk egy musicalt is, ami az amerikai alvilág környezetében játszódik, szereplője csupa gengszter, utcán nevelkedett vagány, strici, könnyűvérű nő. Sok-sok dörzsölt, vagány, gengszterfilmekből ismert karakter, furcsa és excentrikus alak. A szövegekben ők szólalnak meg, mégpedig az utca nyelvén, amit csak az ismerhet, aki ott él. Az Amerikában töltött évek nélkül aligha lehetne ezeket a sorokat megírni, tankönyvből és nyelviskolákból a nyelvnek ez a rétege nem sajátítható el. Megértéséhez az Urban Dictionary használata erősen ajánlott. Így vagy úgy, de mindvégig felfedezhetők és tetten érhetők a dalokban rendszeresen felbukkanó, explicit szexuális utalások. Gondosan el van keverve bennük a félre nem érthető, szókimondó tartalom, vagyis „egy löttyintésnyi mocsok”, ahogy ők fogalmaznak.

LOVABLE SWANGIN’ DIRT

Az album ezt a címet viseli, ami jól illik a zenekar egyéniségéhez és egyúttal az amerikai alvilági áthallásokat is jól tükrözi. De bármennyire is amerikai az összhatás, itt-ott azért érezhető a tengerentúli perspektíva: innen Európából tekintünk Amerikába, helyenként egy kis kritikai él is megvillan a dalokban. Ilyen pl. a jelenlegi elnök nevével játszadozó Obama vagy a címében is árulkodó ’Merika. Összességében kijelenthető, hogy kicsit felülről tekintünk erre az amerikai gengszterfilmekből és a gangsta rap dalokból ismerős világra. Leginkább valamiféle meta-amerikai vagy poszt-gengszter zenét hallunk, és ezeket a kategóriákat talán mindenféle nagyzási mánia nélkül felállíthatjuk.

# Daniel Ertl - ének, Kazoo,
# Simran Sandhu - ének, gitár, ukulele
# Marlon Dingus - gitár, Moog, szkreccs, billentyűs szájharmonika, harangjáték,
# Robert Louis - ének, gitár
# Kerekes Balázs - basszus
# Zentai Péter - dobok
# Thomas Jensen - ének, gitár
# Kerekes Kornél - bőgő

D.O.G. Facebook

Ajánljuk figyelmetekbe, hogy a Dalok.hu-ról nagyon kedvező áron tölthetitek le a teljes albumot flac és mp3 formátumban:

b dalok

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2015.04.08.

Kapcsolódó elemek

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.