2013. dec. 13. | 01:00

Párkányból a jó világ felé

Írta:

fokep jovilagvan sturovszkayaJóvilágvan: štúrovszkaya  

A cím Párkány szlovák nevéből formált szleng; štúrovo Párkány szlovák neve, a szkaya meg az oroszosított verzió. Valami olyasmit jelent, hogy Párkányé, párkányi. És egyébként a Jóvilágvan zenekar legújabb lemezének címe. Ami viszont az egész világé, de főleg a magyaroké. Legalábbis nyelvét, mondandóját tekintve.

Ingyenesen tölthető Bokor Rékáék legújabb albuma. Nemrég írtunk a Hanne című 2011-es lemezükről, mert hát mi mostanság ismertük meg őket. Mindjárt jól meg is kedveltük ezt az alapvetően vidám, pörgős muzsikát, és boldogan konstatáltuk, hogy itt bizony ismét arról van szó, hogy sok-sok elemből sikerül teljesen egyedit építeni. Kollégám már dobált pár bandanevet, hogy kiknek a hatása érződik a Jóvilágvan zenéjén, de igazából ezek csak egy-egy pillanat erejéig villannak be, aztán már tova is tűnnek.Réka érzelmes és erőteljes éneke lélekragadozó módjára tépi odébb gondolatainkat. A népzenei és egyéb érdekes stílusbeli alkotók mellett nagyon eltalált mértékben kapcsolták rá az új dalokra az elektronikát. Egységnek érzem ezt a világot, amit a štúrovszkaya nyújt. Figyelemvonzó, kalandozó és táncoltatós melódiák kanyarognak el a szántók és erdőtűzdelt vidék mellett, között, fölött. Talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy a Jóvilágvan zenéjét hallgatva otthon vagyok. Annyira ismerősek a gondolatok, az érzések, annyira betalál egyből a dallam, az ütem. Igen, otthon-érzés. Bárhol. A borító is nagyon találó - az állomás. A városban. A szívünkben. A lelkünkben. Ahonnan bármerre el lehet indulni, ahova meg lehet érkezni...

A Hanne is nagyon erőteljes anyag volt, a második lemez - második lemezhez méltóan - mégis sokkal érettebbnek mutatja magát. Kiforrottabb, egységesebb, profibb. És hálisten mindez nem von le semmit abból az erőből, energiából, amivel készülhetett. Érződik, fodrozódik belőle, és ezt nagyon köszönjük a csapatnak. Így kell második albumot csinálni, srácok, nincs mese! - mondja belőlem a zeneértő kritikus, és közben arra gondol, hogy reméli, harmadikat is kábé így fogtok majd ;)

jovilagvan koncert

Én nem jártam még Párkányban, de megmondom őszintén, ha most kiírnátok - isten ments, csak nincs jobb ötletem példára -, hogy ott lesz egy koncert, és máshol már nem hallhatlak titeket élőben, hát biztosan elmennék. Komolyra fordítva: ha olyan feelingje van annak a városnak, mint ennek a lemeznek, hát nem lehet rossz ott élni. Ahonnan ilyen arcok jönnek ilyen zenével a világ felé... :) Rékával és Pállal készített interjúnkat itt olvashatjátok.

Számlista:jovilagvan sturovszkaya

1. Laura
2. Rosszul vagyok
3. Bíborka
4. Lélekelmélet
5. Farkasidő
6. Belzebub    
7. Rácsok
8. Fecske    
9. Mély
10. Tulajdonképpen

Jóvilágvan facebook         
Jóvilágvan bandcamp  
      
Jóvilágvan soundcloud  

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.12.13.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.