2012. szept. 26. | 02:00

NEM tudom mi ez, de tetszik

Írta:

  fokep drastik puttoA Drastik Putto első albumáról  

-    Micsoda?! Plastik brutto? -kérdez vissza egy ismerős.
-    Nem - mondom - Drastik Putto. Jó lesz megjegyezni ezt a nevet.
Erre ő is nevet. Pedig a zenekar bemutatkozó albuma nem vicc, bár nem is teljesen komoly. Véresen komolytalan.

Idáig a személyes történet. Drasztikus váltás következik. Vigyázat! A szöveg mostantól kezdve jelentős mennyiségű tagadást és szóismétlést tartalmaz! Pontosabban tagadószó ismétlést. Ez a zene ugyanis nehezen megfogható és tárgyalható, ezért NEM is tudom megmondani milyen, csak azt, hogy milyen NEM.

NEM mindenki tudja. Nevezetesen azt, hogy a Kispál és a Borz és a Kiscsillag dobosaként ismertté vált Mihalik Ábel több hangszeren is kitűnően játszik. Sokoldalú tehetség, hiszen az említett együttesek és a Drastik Putto még NEM minden: Ábel egy jazz zenekarban is érdekelt. NEM folyik ez a csapból, mint Zámbó Jimmy négy oktávja vagy Ákos új arc(ulat)a. Pedig folyhatna. Elkelne egy ilyen csap minden háztartásba. De nálunk sajnos csapnivaló csapok vannak.

NEM meghatározható és NEM kategorizálható. A stílusa leginkább végletesen eklektikus. NEM illeszkedik trendekhez, NEM követője egyetlen nagy alternatív elődnek sem. Egy az egyben legalábbis, merthogy egyes elemeiben számos hatás érhető tetten, de erről majd később.

NEM sláger. A dalok olyan fordulatokkal vannak tele, amelytől nehezen megjegyezhetővé, a szokványos zenei panelekhez szokott fül számára élvezhetetlenné válnak. A zene NEM fülbemászó, a kereskedelmi adók vélhetően NEM kapkodnak majd érte. Erről azonban, sok más esethez hasonlóan, NEM a zenekar tehet.

NEM unalmas. Néhol kicsit King Crimson, máshol inkább Faith No More. Esetleg Nyers vagy KFT. AE Bizottság vagy EF Zámbó Happy Dead Band. De elsősorban és leginkább Drastik Putto. Ez akár lehet egy új stílus neve is.

NEM szokványos és NEM kiszámítható. Részleteiben furcsa, váratlan, meglepő, kaotikus, disszonáns. Elkezdődik egy dal és egyáltalán NEM úgy folytatódik, ahogy azt várnánk. Leszámol a sztereotípiákkal, a beidegződésekkel. Kilép a keretekből, feszegeti a határokat. A végeredmény mégis élvezhető, sőt, a maga eredeti módján harmonikusnak mondható.

drastik putto 2
NEM egységes, de NEM is akar az lenni. A zeneszerzés módszere a fondükészítésre emlékeztet: az olvasztótégelyből egy sok forrásból táplálkozó, de paradox módon mégis koherens egésszé összegyúrt elegy került ki. Kuriózum, különleges fogás a szokványos rockzenétől jóllakott fogyasztónak.

NEM elég egyszer meghallgatni. Ismerkedni kell vele, ízlelgetni, mint a jó bort. Nekem először túl vadnak, zavarosnak tűnt, ezután viszont minden alkalommal egyre több részlete ragadott meg és a mozaikokból összeállt a teljes kép. (Meghallgatom majd újra és újra és ha újabb benyomásaim lesznek, talán azokat is leírom. Ezt nyugodtan vehetik fenyegetésnek.)

NEM ismert. Még. NEM is népszerű. Talán sosem lesz az, de aki NEM lusta figyelmesen zenét hallgatni, szeretni fogja.

Ezen kívül NEM ersonlakeandpalmer, NEM zetirock. Valamint NEM csákkároly és nem ecsekernő áruló.

NEM utolsósorban: egy kitűnő album, az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kísérlete. Kérdés az, hogy ezzel a teljesen egyedi debütáló anyaggal a zenekar mennyire határolta be a saját lehetőségeit. Milyen mértékben jelent ez zenei zsákutcát, lehet-e innen továbblépni, fejlődni? Lehet-e az első albumhoz valamennyire hasonló, de mégsem teljesen önismétlő produkcióval előállni? Ezen azonban most talán még korai gondolkodni, foglalkozzunk inkább az első puttóművel.

A cikkelős NEM más, mint: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2012.09.26.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.