2014. ápr. 09. | 02:00

Napba pörgető bossa nova

Írta:

fokep patkai rozina vocePátkai Rozina: Voce e eu  

Tavaly a legjobb dzsesszdalnak járó közönségdíjat kapta Pátkai Rozina az Independent Music Awardsról (IMA), idén három kategóriában jelölték az énekesnőt és a Você e Eu című lemezét. Az 'El home que yo ame' esélyes a legjobb dzsesszdal címre, a korong pedig elnyerheti a legjobb latin és a legjobb vocal jazz album kategória első helyét. Pátkai Rozina neve egyre több díjátadón és versenyen feltűnik, novemberben például bejutott a Made In New York Jazz Competition döntőjébe. Én pedig itt most éppen az említett lemezről írok. Kritikát-e? Jó kérdés.

Belepörgök a napba. Az utcán a házak oromzata mosolyog rám. Az emberek kedves, eltévedt idegenek. Csak igyekeznek valahová, és elfelejtik azt, amit úgy hívnak: most. Az előutcából belépek a nappali térre, aztán egy kis étkező teraszon ülök már. A cappuccino finoman hajol bele a délutánba. Ringó csípők és magas sarkakon egyensúlyozó feszes lábizmok keringenek céltól hajtva, tétován. A toronyharang óvatosan kongatja el a búcsúzó órát, félénken köszöntve a soron következő mostokat. A hold is beköszön, emeli kalapját. A narancs korong csak biccent, aztán tengerre hajtja fejét. A színpadon kasztanyét csattintja magát a sangríától bódult pillanatba, és flamenco hullámzik versenyt a nagy sós vízzel. Aztán már csak a madárének kedves dallama bódít. A hegyek oldalába simuló szőlőtakart dombokat nézem. Hirtelen egy zsúfolt táncparkett ölel magába, hozzámsimuló test fogad magába, kezeink utaznak kíváncsian, vidáman, teljesen elfelejtve mindent. Talán még azt se veszik észre, ahogy ajkaink mohón uzsonázzák egymást. És akkor hirtelen vége a lemeznek, nem volt bekapcsolva az újrajátszás. Ja, itt vagyok a szobában. A gép előtt ülök. Kezeim a billentyűkön. Egy szokásos hétköznap van, semmi belepörgés a napba… vagy mégis? :)

Pátkai Rozina – ének
Pecze Balázs – trombita, szárnykürt
Tóth Mátyás – gitár
Soós Márton – nagybőgő
Cseh Balázs – dob

Vendégek:
Tálas Áron – Fender Rhodes (5)
Mészáros Tamás – vokál (5, 6)
RTQ Vonósnégyes Bujtor Balázs – hegedű, Kovács Erika – hegedű, Winkler Zsófi – brácsa, Gál Béla – cselló, mv. Mohácsi Norbert– nagybőgő (10)

Számok címei:

1.    Vocé e Eu (Carlos Lyra-Vinícius de Moraes)
2.    Isto Aqui o Que é (Ary Barroso)
3.    Chega de Saudade (Antonio Carlos Jobim - Vinícius de Moraes)
4.    Caminhos Cruzados (Antonio Carlos Jobim-Newton Mendonça)
5.    Garota de Ipanema( Antonio Carlos Jobim-Vinícius de Moraes)
6.    Smile (Charlie Chaplin-Geoffrey Clarmont Parsons - John Turner)
7.    O Barquinho (Roberto Menescal - Ronaldo Bôscoli)
8.    Desafinado ( Antonio Carlos Jobim-Newton Mendoça)
9.    Aguas de Março (Antonio Carlos Jobim- Vinícius De Moraes)
10.    El Hombre Que Yo Amé (George Gershwin-Ira Gershwin-Humberto Suarez)

 Pátkai Rozina facebook 
 Pátkai Rozina soundcloud 

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2014.04.09.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.