2011. jún. 15. | 02:00

Misztör Múdbörn

Írta:

fokep moodburnHOGYISKEZDJEM? Egyszer csak a mai korban lett még a Csendes és Zajos Óceánon is innen egy nagyon de nagyon jó jazz zenét játszó hazai trió, mely a világ szeleit beindító és a napot is közelebb álmodó harmóniumot teremtett. A következő kis írás és interjú erről a trióról, a Mr. Moodburn újdonatúj csapatáról és legfőképpen zenéjéről fog szólni. Hallgassátok, olvassátok olyan szeretettel, ahogyan mindez készült :)

THE ATMOSPHERE ACADEMY Szürcsölgetett kávé. Teraszos délután. Kicsit felhős. A ború már a múlté, a hangok kicsit még onnan szólnak, méla képek húznak el autók helyett. A körút zaja kedvesen átölel. Ismerős basszusra jön rá a dob, testvérzongora húrjai hasítják a teret. Minden rezdülés mintha már megszólalt volna. A beszéd mégis új. Az erő friss, a szmogot átüti, itt van már az este, inkább a jövőbe révedek. Kellett már ez a dob, jól eső a billentés, vidáman búgnak a húrok a mélyben...

WHORE Sétálok. Az estében felejtett pillanatok ezek. Éjszakai csend fülel. Oda nem illő árnyak a harmóniában. Az idill csak most kezd bogozódni. Beszélgetek magammal. Kedves kis fecsej. Alig látszó sötét. Elbújó dombok, mögöttes tartalmak. Valami hirtelen érzelem. Kába káva, kábé kávé. Melódia a hajnalban, a nap erősen húzza fel magát néhány felhőnyílba kapaszkodva. A reggel már kitört, van ilyen, a kurva életbe. És milyen jól esik...

MAGÁNY Megtörtek az ütemek. Belassul kicsit, aztán felpörög az élet. Kicsit úgy minden ott kavarog. Körülöttem. Bennem. Valami őrült hullámzó örvénylés. A világ kapott szélre, és kitekert faként lóbálja ágait. Az életem lóg körül, és forogva-tombolva tolja magát az arcomba. Totál egyedül vagyok, de itt van velem a minden. Aztán hirtelen eldobom magamtól. Benn ülök egy koncert kellős közepén. Mindig is imádtam. Nem kell már semmi. Nem kell ember, nem kell tárgy, csak a zene kell. A zongora, a basszus és a dob. Szállok, belemerültem a végtelenbe, a folyamatnak nincsen vége. Nem lehet. Nem. Neeeeeeeee... még akarom, még, még, még. És vége. De a fejemben tovább zeng. jóóóóóó :)

Hát ilyen "szokványos" bevezető után akkor azt is elmondom, kik is csinálják ezt a muzsikát, melyről mindez bevillant. Egy fiatal jazz trio, melynek tagjai: Bubenyák Zoltán (zongora, billentyűk), Mihalik Ábel (dobok) és Borbély Mátyás (szerző, basszusgitár). Matyival interjú is készült, kérlek szolgáld ki magad :)

INTERJÚÚÚ [stanley] Mi, ki jelenti számodra elsősorban az ihletet?

[Borbély Mátyás] A legfontosabb ihletet mindig valamilyen személyes érzelmi állapot vagy hangulat adta meg nálam, és ezt szerettem volna megjeleníteni a zenében. Ami azt illeti, egy egész dal részemről azon állt vagy bukott, hogy sikerült-e elég jól lefesteni azokat a hangulatokat, amiket szerettem volna kifejezni. Számomra minden másodlagos ehhez képest.

[stanley] Pár szóban ha mesélnél arról, hogyan is jöttetek össze...

[Borbély Mátyás] Én Bubenyák Zoli nagy rajongója voltam már korábban is, és megkértem akkori tanáromat Szendőfi Balázst, hogy mutasson be neki. Úgy éreztem, itthon nincs nála alkalmasabb személy egy ilyen zenekarba. Esélyes, hogy nem létezne a formáció, ha ő akkor nem mond igent. Ábelnek pedig már ő mutatott be engem. Rendszeresen lenyűgöz mindkettőnket a zenéhez való egyedi hozzáállásával és technikájával.

[stanley] Gondolom hobbi nálatok a zenélés, legalábbis a jazzből nem nagyon lehet megélni itthon...

[Borbély Mátyás] Hát nem jellemző, bár van néhány ember, akinek sikerült. A pénz inkább jelképes ebben a világban. Nem azért vagyunk itt. A pénzét mindenki megoldja más útvonalon, ettől függetlenül azt gondolom, a zenét tartjuk mindhárman hivatásunknak.

[stanley] Milyen stílusokat, fúziót kedveltek még?

[Borbély Mátyás] A fúziós zene maga az, amit a leginkább izgalmasnak tartok, függetlenül attól, hogy mit-mivel kombinálunk össze. Érdekes egyébként, hogy ha megfigyeljük, a könnyűzene egyértelműen abba az irányba halad, ahol nem új műfajok jönnek létre, hanem korábbi műfajok keverednek össze ezzel létrehozva valami újat. Mondhatjuk tehát, hogy a bizonyos értelemben a fúziós zenék világát éljük.

[stanley] Milyen terveitek vannak ezzel a formációval?

[Borbély Mátyás] Rövidtávú terveink között szerepel további dalok felvétele, és ezzel a lemez véglegesítése. A stúdiózáskor fogunk videózni is! Természetesen a koncertezést is folytatjuk, különösen ősszel, a klubok újranyitásának idején lehet majd több bulira számítani. Szeretnénk minél több emberrel megismertetni ezt a zenét.

[stanley] Általában hogy születik meg egy dal?

[Borbély Mátyás] Mindegyik dal elég ihletett pillanatban íródott és általában elég gyorsan. Amikor inspirációt érzek a dalírásra, mindig egyből leülök a hangszerhez vagy zeneszerkesztőhöz, és viszonylag gyorsan végig is írom. Ennek a némi hátránya, hogy elég nyers végeredményt mutatok a zenésztársaimnak, de szerencsére sokat segítettek nekem ilyen téren is.

[stanley] Van egy régi jazz lemez, az Ivory Tower a Kaltenecker Triótól. Nekem sok helyütt beugrott a feelingje a játékotokról. Ismered?

[Borbély Mátyás] Hát egy pár ezerszer meghallgattam :)

[stanley] A Kaltiék azért igen meghatározóak a hazai modern jazz életben...

[Borbély Mátyás] Szerintem nincs az a zenész EGO itthon, ami ezt letagadná.

[stanley] Miért Mr Moodburn?[Borbély Mátyás] Ezt a nevet kaptam a zenésztársaimtól :)

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2011.06.15.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.