2019. jan. 28. | 21:46

Mindenkinek megvan a maga története

Írta: vallyont

MMAMT 01Az instant méregtelenítő

Egyedi Péter 5 éves ígéretét váltotta valóra a Mindenkinek megvan a maga története című, 13 dalból álló önálló lemezével, mely hű maradt az előadó barátja, Szabó Csaba által az Óriás zenekarra használt férfibánat zenekar jelzőhöz. Péter elmondása szerint most sikerült a hozzá igazán közel álló közlési módot megtalálni, ami még mélyebbre lökte azt a bizonyos bánatot.

„Nem akartam sírni, de az élet nem kívánságműsor”, rémiszt meg a lemez alatti youtube komment, hiszen önvédelemből napokat vártam a megjelenés után, olyan mértékben érintettek mélyen az eddigi MMAMT feltöltések.
Felsóhajthattam a Meztelen felcsendülésekor, szinte szerelmetes tavaszt idéző hangulattal indul a lemez, egyedül az ének lo-fi hangzása adhat gyanakvásra okot.

Az idilli hangulatot hamar szétzúzzák a Türelem keretek közé kényszerített életről szóló sorai, melyeknek belső feszültségét tökéletesen fokozza pattanásig a zene, már-már az Óriás zenekar hangzását megidézve.
A Türelemmel való huzavona után olyan mélyre zuhanunk a kilátástalanságban a Nincs asztal, nincs szék-kel, ahol a szimpla létezés terhe mellett a segítséget nyújtó karok is oktalan tolakodásként hatnak.

A Nem érted emléket állít a kapcsolatfüggésnek, mely csalóka gyógyír lehet az előbbi depresszív állapotra. A gondtalan gitártémát követően hamar ellentmondásokba keveredünk, a refrén baljós hangulata előre vetíti a dal végére kibontakozó mániákus kényszerességet.

A párkapcsolati civódások után az Ez egy ilyen világ a nagyszülői ház biztonságába kalauzol minket. A gyermekként megcsodált hétköznapi események megtévesztők, a szépkorúakra jellemző bölcsességgel megfogalmazott igazságok mellett letaglózó a dalban megénekelt elvesztésük fájdalma, az ezt követő események sora, s mindezek feloldása. Régen hallottam ennyire mély, igazságokkal tűzdelt dalt, az első találkozásunk során egy pillanat alatt hántotta le rólam a „számomra nem jelentenek semmit a nagyszülők, hisz’ ismerni sem ismertem őket” burkot, a könnyeimmel küszködve próbáltam befogadni mindazt, amit hallottam. A 2011-ben videoklippel érkező verziótól eltérő, fájdalmat feloldani hivatott utolsó pár dallam mindössze abban segít, hogy több időnk maradjon a könnyek felitatására minden egyes hallgatáskor, pont úgy, ahogy most, e sorok írása közben is.

A Jóemberek ismerős lehet régről, így az első pillanatban nehéz elvonatkoztatni az egy szál gitáros hangszereléstől és az eltérő sebességtől, a szokatlan hangzásvilág azonban a dal végére kibontakozva mégis működőképes.

A Csak a miénk érkezése szerencsére megment minket a szívsérvtől az oldott hangulatával és Péterfy Bori közreműködésével, azonban a szövegben hamar egy se veled, se nélküled kapcsolat állapota rajzolódik ki.

Az El kell sokunk számára ismerős működést vázol fel, mindezt acapellaként, a végére megérkezünk a párkapcsolaton belüli kiszolgáltatottsághoz, s hasonlóan esik szét az ének, mint ahogy szokás egy ilyen felismerés után. A Nem éneklek semmiről az ebből fakadó haragot, míg az azt követő Híd már a helyzetből történő határozottnak tűnő, magányos kirohanás vágyát írja le.

MMAMT 02

Kemény István és Egyedi Péter

Kemény István megzenésített versét, a Sanzont lehetetlen klasszikus dalként értelmezni, egy kétségbeesetten-mogorván hömpölygő folyam leginkább, ami visszatérő sorral segíti az azonosulást, mely a fájó beismerés katarzisa után is monoton zakatol mihaszna válaszként a szívbemarkolóan nyomasztó, feloldhatatlan helyzetre.

A Csend van azon a belső feszültségen vezet végig, melyben nem tud megszületni a kimondhatatlan, egészen addig a felfokozott, dühös állapotig, amikor rendezetlen szavanként hull ki a helyzetre vonatkozó ítélet.

A Folyó a lemez könnyfakasztó zárásaként keserédes nyugalmat árasztva tesz pontot az eddigi lelki harcok végére, felmentvén a kimondás alól, megmártózva a bátortalanság és a vég fájdalmában.

MMAMT 01
Beck Zoli "a kimondás akarata nélküli kimondás lemeze" mondata vitathatatlan, a 46 perc alatt nincsenek izzadtságszagú megmondások, helyette tanulságos helyzetek sorakoznak a mély letargia és a zaklatottság széles skáláját bejárva. A dalok fittyet hánynak a szokásos dalszerkezetre, nem törődnek a zenei stílusok korlátaival, a személyes közlés felülír minden szabályt.

A lemez őszintén járja végig a kapcsolat kezdetének pillanatától adódó kételyeket, közbeiktatva számos személyes traumát, melyeket nem feltétlen biztos, hogy lehetséges egymástól függetleníteni. Azon állapotok lettek rímbe szedve, melyek során a fájdalom, kétely mellett végtelen magány zuhan az emberre, így pláne fontos a lemez megszületése, könnyekkel átitatott mankó bárki számára, aki hasonló utat jár végig, mint a szerző.
Reményeim szerint nem túlzó Egyedi Péter "Like ha te is itt vagy 1 millió alatt" youtube kommentje, őszintén kívánom, hogy milliók találják meg az MMAMT lemezt, az ország mentális állapotának javulása érdekében. A méregtelenítő sírás minden lélekkel megáldott ember számára garantált.

A lemezre rátalálhatsz a MMAMT youtube csatorna mellett a legtöbb online stream felületen is, azonban ha szeretnéd támogatni a produkciót, póló, tornazsák vagy plakát beszerzésével juthatsz hozzá a letöltőkódhoz a popshopban, amivel elősegítheted a későbbi vinyl kiadást, mely formátum igazán dukálna ehhez az önvallomáshoz.

S ha már az összes dalszöveg fejből megy, a zenekaros lemezbemutató március 6-án az A38-on vár rád.

Spotify: http://bit.ly/MMAMT_Spotify
Deezer: http://bit.ly/MMAMT_Deezer
iTunes: http://bit.ly/MMAMT_iTunes
Google Play: http://bit.ly/MMAMT_GooglePlay
Tidal: http://bit.ly/MMAMT_Tidal

A cikkelős neve: [vallyont]
A cikkelés ideje: 2019.01.28.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.