2019. jan. 28. | 21:46

Mindenkinek megvan a maga története

Írta: vallyont

MMAMT 01Az instant méregtelenítő

Egyedi Péter 5 éves ígéretét váltotta valóra a Mindenkinek megvan a maga története című, 13 dalból álló önálló lemezével, mely hű maradt az előadó barátja, Szabó Csaba által az Óriás zenekarra használt férfibánat zenekar jelzőhöz. Péter elmondása szerint most sikerült a hozzá igazán közel álló közlési módot megtalálni, ami még mélyebbre lökte azt a bizonyos bánatot.

„Nem akartam sírni, de az élet nem kívánságműsor”, rémiszt meg a lemez alatti youtube komment, hiszen önvédelemből napokat vártam a megjelenés után, olyan mértékben érintettek mélyen az eddigi MMAMT feltöltések.
Felsóhajthattam a Meztelen felcsendülésekor, szinte szerelmetes tavaszt idéző hangulattal indul a lemez, egyedül az ének lo-fi hangzása adhat gyanakvásra okot.

Az idilli hangulatot hamar szétzúzzák a Türelem keretek közé kényszerített életről szóló sorai, melyeknek belső feszültségét tökéletesen fokozza pattanásig a zene, már-már az Óriás zenekar hangzását megidézve.
A Türelemmel való huzavona után olyan mélyre zuhanunk a kilátástalanságban a Nincs asztal, nincs szék-kel, ahol a szimpla létezés terhe mellett a segítséget nyújtó karok is oktalan tolakodásként hatnak.

A Nem érted emléket állít a kapcsolatfüggésnek, mely csalóka gyógyír lehet az előbbi depresszív állapotra. A gondtalan gitártémát követően hamar ellentmondásokba keveredünk, a refrén baljós hangulata előre vetíti a dal végére kibontakozó mániákus kényszerességet.

A párkapcsolati civódások után az Ez egy ilyen világ a nagyszülői ház biztonságába kalauzol minket. A gyermekként megcsodált hétköznapi események megtévesztők, a szépkorúakra jellemző bölcsességgel megfogalmazott igazságok mellett letaglózó a dalban megénekelt elvesztésük fájdalma, az ezt követő események sora, s mindezek feloldása. Régen hallottam ennyire mély, igazságokkal tűzdelt dalt, az első találkozásunk során egy pillanat alatt hántotta le rólam a „számomra nem jelentenek semmit a nagyszülők, hisz’ ismerni sem ismertem őket” burkot, a könnyeimmel küszködve próbáltam befogadni mindazt, amit hallottam. A 2011-ben videoklippel érkező verziótól eltérő, fájdalmat feloldani hivatott utolsó pár dallam mindössze abban segít, hogy több időnk maradjon a könnyek felitatására minden egyes hallgatáskor, pont úgy, ahogy most, e sorok írása közben is.

A Jóemberek ismerős lehet régről, így az első pillanatban nehéz elvonatkoztatni az egy szál gitáros hangszereléstől és az eltérő sebességtől, a szokatlan hangzásvilág azonban a dal végére kibontakozva mégis működőképes.

A Csak a miénk érkezése szerencsére megment minket a szívsérvtől az oldott hangulatával és Péterfy Bori közreműködésével, azonban a szövegben hamar egy se veled, se nélküled kapcsolat állapota rajzolódik ki.

Az El kell sokunk számára ismerős működést vázol fel, mindezt acapellaként, a végére megérkezünk a párkapcsolaton belüli kiszolgáltatottsághoz, s hasonlóan esik szét az ének, mint ahogy szokás egy ilyen felismerés után. A Nem éneklek semmiről az ebből fakadó haragot, míg az azt követő Híd már a helyzetből történő határozottnak tűnő, magányos kirohanás vágyát írja le.

MMAMT 02

Kemény István és Egyedi Péter

Kemény István megzenésített versét, a Sanzont lehetetlen klasszikus dalként értelmezni, egy kétségbeesetten-mogorván hömpölygő folyam leginkább, ami visszatérő sorral segíti az azonosulást, mely a fájó beismerés katarzisa után is monoton zakatol mihaszna válaszként a szívbemarkolóan nyomasztó, feloldhatatlan helyzetre.

A Csend van azon a belső feszültségen vezet végig, melyben nem tud megszületni a kimondhatatlan, egészen addig a felfokozott, dühös állapotig, amikor rendezetlen szavanként hull ki a helyzetre vonatkozó ítélet.

A Folyó a lemez könnyfakasztó zárásaként keserédes nyugalmat árasztva tesz pontot az eddigi lelki harcok végére, felmentvén a kimondás alól, megmártózva a bátortalanság és a vég fájdalmában.

MMAMT 01
Beck Zoli "a kimondás akarata nélküli kimondás lemeze" mondata vitathatatlan, a 46 perc alatt nincsenek izzadtságszagú megmondások, helyette tanulságos helyzetek sorakoznak a mély letargia és a zaklatottság széles skáláját bejárva. A dalok fittyet hánynak a szokásos dalszerkezetre, nem törődnek a zenei stílusok korlátaival, a személyes közlés felülír minden szabályt.

A lemez őszintén járja végig a kapcsolat kezdetének pillanatától adódó kételyeket, közbeiktatva számos személyes traumát, melyeket nem feltétlen biztos, hogy lehetséges egymástól függetleníteni. Azon állapotok lettek rímbe szedve, melyek során a fájdalom, kétely mellett végtelen magány zuhan az emberre, így pláne fontos a lemez megszületése, könnyekkel átitatott mankó bárki számára, aki hasonló utat jár végig, mint a szerző.
Reményeim szerint nem túlzó Egyedi Péter "Like ha te is itt vagy 1 millió alatt" youtube kommentje, őszintén kívánom, hogy milliók találják meg az MMAMT lemezt, az ország mentális állapotának javulása érdekében. A méregtelenítő sírás minden lélekkel megáldott ember számára garantált.

A lemezre rátalálhatsz a MMAMT youtube csatorna mellett a legtöbb online stream felületen is, azonban ha szeretnéd támogatni a produkciót, póló, tornazsák vagy plakát beszerzésével juthatsz hozzá a letöltőkódhoz a popshopban, amivel elősegítheted a későbbi vinyl kiadást, mely formátum igazán dukálna ehhez az önvallomáshoz.

S ha már az összes dalszöveg fejből megy, a zenekaros lemezbemutató március 6-án az A38-on vár rád.

Spotify: http://bit.ly/MMAMT_Spotify
Deezer: http://bit.ly/MMAMT_Deezer
iTunes: http://bit.ly/MMAMT_iTunes
Google Play: http://bit.ly/MMAMT_GooglePlay
Tidal: http://bit.ly/MMAMT_Tidal

A cikkelős neve: [vallyont]
A cikkelés ideje: 2019.01.28.

Tovább a kategóriában: « Baszódni bármin baromi faszság

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Barátos


b dalok
reklamkoho


kulter

 

Please publish modules in offcanvas position.