2012. dec. 15. | 01:00

Manoya - Hundred Arms

Írta:

fokep manoya hundred armsHodosi Enikő  

Neo dalszerző-énekes, Occam-lemez, aztán zenekar közreműködő. Most pedig Manoya - máshol azt írják, álnév, én azt mondom, művésznév. És szólólemez: Hundred Arms LP. A tőlem megszokott lemezajánló hangulat, avagy hogy is írnám le:

Halkan ébredsz, de csak otthon. Az üveglapok fényes csendjében már elsétáltál néhány órányi alkalmat. Halkan ébredsz. Bele a csendbe. Csak a percek csilingelnek. Szereted, ahogy mennek, mert mindegyiket kiélvezed. Elhallgatod, dobsz egy mosolyt neki, és megsimogatod. Barátja vagy, ahogy ő is neked. Ahogy a kávé a csészének, mikor elkortyolja az ajkad. Ahogy a cipőd a lépésnek, mikor előre sétálsz. Ahogy a hangod az univerzumnak, mikor rájövök, hogy csak ahhoz lehet köze. Mesebeli lebegés, ahogy a mantra meséli el dalod. Ahogy a park halvány kövein aztán csak összelépkedünk. A kezed már az enyém. A távolság közelséggé zsugorodott. Az otthagyott üveglap. Ahogy nem hagyja megszületni. Mikor megcsókolnálak. Egyszerűen csak andalít, és vigyorog. Az otthagyott üveglap. Nem is vagyok ott. Ahogy megyek a körúton. Mikor a körút rájön, hogy rajta vagyok. Mikor már odébb álltam. Ahogy szépülnek a régvoltbeliek. Mikor a körúton sétáltam. Ahogy a szádon láttam azt a mosolyt. Mikor a szereteted pont nekem adtad. Szép kis perc. Ahogy halkan ébredsz. De csak otthon.

Kicsit közérthetőbben, Manoya szájából, de átírtan, összefoglalóan: életigenlő, mégis néha melankolikus hangvétel. Angolszász pop, ‘woodstock-i’ folk-rock lenyomat, mantraszerű képződmény. Vad nyugat - bölcs kelet találkozás. Transzformátor szerep. Kiegyensúlyozott humanoid szerkezet, pedig és mégis feszültség-átdolgozások és 180 fokos fordulatok. Körülötte, mindig. Zenébe égő, kiható. Komorság, pesszimizmus nélkülözés, megoldás kínálás. Gitáron, ritkábban zongorán íródó dalok. Egyszerre és könnyedén születő dallamívek és téma. Folyamatosan alakuló szöveg. Manoya lemezkészítés Lázár Tibivel. Közös hangszerelés és produceri feladatok. Vendégzenészek: Kovács Bálint és Vigh Dávid gitár. Rózsa István tuba. Premecz Matyi hammond orgona. Répási Iván basszusgitár. Póta Gyuri nagybőgő. Kerek István hegedű és brácsa. Operálás még hárfával, tibeti hangtálakkal, gerjesztett frekvenciákkal, a háttérben mormoló ősi mantrák, kavicsok, gyufaszálak, a tóba csobbanó halak, és egyéb zajforrások. Sosem volt kérdésaz angol szöveg.

"Talán túl szép ahhoz, hogy használni merjem, fel kell nőnöm még hozzá." "Eleinte sosincs a dalban szándékosság, nem akarok velük semmit, csak arra figyelek, hogy örömben szülessenek vagy azzá alakuljanak. Aztán a szövegek hozzátesznek valamilyen verbális mondanivalót, amik a bennem megért tapasztalatokból, együttérzésből vagy valamilyen ráeszmélésből táplálkoznak. Ez lehet, hogy egy szubjektív magánügy, mégsem akarom megtartani magamnak, mert szerintem az emberek inkább hasonlóak, mint különbözőek, ezért tudom, hogy ezek a dalok bárkiben megpengetik a megfelelő húrokat."

https://www.facebook.com/manoyamusic

Manoya - Hundred Arms iTunes

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2012.12.15.

Tovább a kategóriában: « Robinzon Kruzo Konyhanyelv »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.