2013. nov. 25. | 01:00

Lukács Peta: War and Peace

Írta:

fokep lukacspetaSzívből, alázattal, őszintén  

Mindent megírtak már a 'lapok'. Hogy tizenévnyi várakozás után Peta végre kiadott egy szólólemezt, és így kielégítette egy rakás gitárbuzi és jazz-rock-elborulás iránt rajongók brutál igényeit, meg hogy az albumon nem is akárkik szerepelnek mellette vendégként.  Minthogy Csongor Bálint (Subscribe), Pacziga Linda, Tóth Gergő (Blind Myself) és Völgyesi Gabi (Unique) ének.

Aztán Nagy János billentyűszóló egy eddig csak koncerteken hallott European Mantra számban. És persze a dobosfenomén Borlai Gergő, aki Barcelonában tolta fel a ritmusszekciót, és akihez Peta feltétlenül ragaszkodott. A többi hangszeres is a legjobbak közül való. Ritmusgitár Lukács Péter például, basszus Lukács Péter, aztán billentyűkön Lukács Péter, és a computer programokért pedig Lukács Péter felelt. Arról is szólt némely cikk, hogy még '96-ban Peta a 'Ki mit tud' egyik nyertese lett. Egy interjúból még az is kiderült, hogy 2001-ben hozták létre Borlaival a már említett European Mantrát, amely azt hiszem  a hazai zenei élet igazi gyöngyszeme a maga free-nu-elektro-jazz-metal műfajával. Aztán persze azt sem nehéz megtudni Petáról, hogy már jóideje a Bikinit erősíti gitárjátékával. Szintén sokan tudhatják, hogy Pacziga Lindával készített demókat, sőt szinte lemezt is, ami aztán mégsem jelent meg. A lényeg, hogy a szólólemez ötlete már régóta foglalkoztatta, és most jött el az ideje. Végül csak leírtam szinte minte mindent, talán nem is kellett volna, de akkor jöjjön a szubjektív.

Vagyis amiket máshol nem olvashatsz. A K.L.B. triót (Kaltenecker Zsolt, Lukács Peta, Borlai Gergő) nem említette meg egy cikkíró sem - legalábbis tudtommal. Pedig szerintem az egyik legfontosabb formáció volt az elmúlt néhány évben. Még a megalakulása előtt ezt a három fazont gondoltam a legjelentősebb hazai... hát nehéz megfogalmaznom. Úgy próbálnám megközelíteni, hogy szinte formációktól függetlenül az ő játékuk hatására szoktam a leginkább elszállni és totálisan kikerülni kis egyszerű hétköznapinak hívott világunk egysíkúságából. Szóval három olyan karakter, akik mindig is egyedi, eredeti stílusukat viszik bele a zenébe, akárkivel és akárhol is játszanak. Mindegyikük folyamatos újkereső, kísérletező és mindezek mellett brilliáns muzsikus - a szó szoros értelmében. És ők – nem sokáig, de – együtt játszottak és rögzítettek is egy élő lemezt (Just like jazz címmel). Úgy gondolom, hogy a European Mantra mellett ez volt a másik nagy banda, ahol abszolút átjött az a feeling, ami meghatározza Peta játékát, de úgy is mondhatnám, hogy amit Peta játéka is meghatároz. Mindenki egyenrangú, mindenki beleadja lélekmélyen önmagát, és bár mindenki szólózik és önkifejez ezerrel, végig ott a harmónia, az összetartozás, a másikra figyelés. Vagyis alázat. Egymás és a zene, mint egység iránt. Őszintén, szívből.  

A War and Peace úgy érzem, hogy egy nagyon érett, nagyon egységes anyag. Szerteágazó, és rengeteg felől táplálkozó, mégis igazi Petás feelingű. Hiszen Ő tartja egyben. Borlai irdatlan pontos és mindig kellő erősségű dobolása, és Peta sokszínű gitározása nagyon erős zenei alapot ad a szólóknak és izgalmas, fülbemászó éneknek vagy fejletépő hörgésnek. Lehetne még boncolgatni persze a számokat, de nem sok értelme lenne. Úgyhogy le is zárom ezt a lemezkritikát, és mindenkinek szeretettel ajánlom ezt az izgalmas albumot. Attól tök függetlenül, hogy már jól ismeri a Petát, vagy most hallott róla először.

Számlista:lukacspeta

01. Because of You
02. War and Peace
03. 90s Night
04. It Deeply Hurts
05. Recollection
06. Funny
07. Grief
08. Slowdown
09. Prayer
10. I Had a Friend
11. Waltz
12. Compliment
13. Melletted

  Lukács Peta facebook  

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.11.25.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.