2010. dec. 22. | 01:00

krisztmösz szong helyett dzsezz

Írta:

fokep krisztmoszSok szájt tolja az idei, tavalyi és még régebbi karácsonyi lemezeket, zenéket. Azokat megtaláljátok hát a sok szájton, amik tolják. Én meg úgy gondoltam, ha már szemben az árral, akkor az ünnepeket alatt is evezzünk kicsit tovább. Én karácsony tájékán ahelyett, hogy beraknám a tömegszám kapható ünnepi albumot, valamiért a klasszikusabb fajta, kicsit szvinges dzsezzt szeretem hallgatni. És arra gondoltam, hogy ajándékként, vagy az ünnepre való tekintettel, vagy mittudomén, csak úgy kedvességből veletek is megosztom azt a hat CD-t, melyeket előszeretettel rakok be hallgatásra. Háttérben, vagy kicsit hangosabban, olvasgatás, írás, takarítás, készülődés közben teljesen király :) 

(Ha pedig én is a sok szájt lennék, akkor sem azokat ajánlanám, amiket ők. Hanem: Ghymes, Makám, Bojtorján, Kormorán)

 Esbjörn Svensson Trio: Seven days of falling (2003)
 
A 2008 nyarán elhunyt kiváló svéd jazz-zongorista, Esbjörn Svensson triójának egyik lemeze, ami mindig nagyon jól esik. Úgy tudnám a legjobban kifejezni, hogy utaztat. Vonszol magával bele másik világokba. Megmutat egy csomó mindent. Utakat, életeket, lehetőségeket, múltban történteket, meg ilyesmi. 
 
 Esbjörn Svensson Trio: Viaticum (2005)
 
Ez egy másik albuma. Hasonlóan nagyon jó.
 
 Kaltenecker Trio: Rainy films (2001)
 
Egy hazai jazz és fúziós zenében utazó félelmetesenjátszó és szerző billentyűs egyik korai lemeze. Akkor épp a szvinget volt kedve kipróbálni, így hát csinált is gyorsan két ilyen albumot. Mindkettő nagyon kellemes, adják a feelinget. Meleg hangulat, bárjazz magasfokon.
 
 Kaltenecker Trio: Triangular Expressions (2002)
 
A két ilyen album másodikja.
 
 Lamm Dávid: 1st the 1 (2010)

Erről a lemezről már írtam (link). Erről a fazonról is írtam (link). Az album első felét, tehát a förszt dö vánt ajánlom figyelmetekbe így decemberben, mondjuk egy kávézóban ücsörögve... bár betennék... á, csak egy kis álma volt valami apró vágynak.
 
Dés László: Metszetek (2003)
 
Őt nem fogom bemutatni. Aki nem hallott róla, az nagyon szégyellje magát! Ez a zene egy filmhez készült. Igen, kissé szomorkás, melankolikus hangvételű, nekem mégis olyan mesebeli, misztikus is egyben. Ezért tetszik. Pillanatnak hangulatát adja. Mondjuk olyannak, amikor egy pöttöm kis gyermek kinéz az ablakon, és a hólepte falun túl megpillant egy csodaszép szarvast, amint belépdel a havas erdő fái közé, majd az ablak előtti madáretetőre odareppen egy kis cinege, s miközben ezekre gondolsz, nem jut eszedbe, hogy a gép előtt ülsz egy szobában... na ez az érzés! :)
 
A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.12.22.
Tovább a kategóriában: « Boom Boom Új EP a Tigris utcából »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.