2014. ápr. 14. | 02:00

Kowalsky meg a Vega: Még nem Éden

Írta:

fokep kowa megnemedenHetedik nagylemezét adta ki a napokban a Vega   

A sok tagcserét megélt banda a tizedik évfordulós ünneplést követően jött ki a koronggal, melyről a jelen trendnek és marketingnek megfelelően sajnos hat számot - az album felét - már "ellőttek" az elmúlt időszakban. Nem mondom, hogy baj, mert legalább kapunk jó dalokat a lemezmegjelenések között is, viszont nekem hiányzik az az érzés, ami akkor jár át, ha egy teljesen ismeretlen, új anyagot hallgatok először...

A Tankcsapdához hasonlóan az új Vega lemezt is a MOL kutakon lehet megvenni. De torrentről is simán leszedhető, mint minden muzsika. :) Erről jut eszembe DubFx legutóbbi lemeze (Theory of Harmony), melyet pledge rendszerben jelentetett meg (különböző értékű csomagokra lehetett előfizetni, és a sok előrendelésből jött össze a kiadás költsége – bejött neki, több mint 100 százalékosan teljesített a mutatvány). Szóval ő maga felrakta egyből a megjelenés napján a netre, és szokás szerint futótűzként terjedt el a torrent és warez oldalakon. Csakhogy ennél a verziónál volt előtte egy nulladik track, amelyben néhány mondatot rögzített a netes ingyen töltőknek. Olyasmiket, hogy látom, nem veszed meg a lemezt, de azért letölteni sikerül… meg ha már így van, nem gond, töltsd, hallgasd, és gyere koncertre. Mindenesetre eredeti nagyon. Ha már töltik, hadd töltsék, de azért tudják, mit gondol a zenész, a szerző. Ez most zárójelben volt, remélem érezted.

Én végigkísértem a Vega életét az elejétől kezdve. A legnagyobb hatást még a fősulis évek alatt – mint nagyon sokaknak – a ’Pimasz grimasz’ gyakorolta rám. Rongyosra hallgattam persze a ’Vegasztárt’ is, és a többi utána kiadott albumot. Lényegében mindegyik lemezen tudtak valami új ízt belerakni, és általában olyan dallamokkal adják oda Kowa szövegeit, amelyek szinte az első hallgatásra a fülbe másznak. Aztán a fejbe, állandó dúdolási késztetéssel. Nekem ’Az évtized lemeze’ volt az egyetlen, ami eléggé kilóg a sorból. Talán leginkább az erős balkáni és latin hangulat miatt, ami azért a kibővült bandának is köszönhető. A stílusok mindegyik korongon kavarognak, itt mégis igen új feelinget vett a dolog. Ami furcsa volt. Nem rossz, csak furcsa. Kicsit Vega-idegen. Nem beszélve arról, hogy a tízéves évfordulót épp többnyire új tagokkal ünnepelték meg. Ettől függetlenül azt a lemezt is megszerettem.

kowa megnemeden

De aztán visszaállt a régi tagság kisebb-nagyobb változással. És újból egységesebb lett a hangzás. Valószínű nagy szerepe van ebben Jimmy-nek és Sódernek. Persze fontos a két gitáros, More és Carlos játéka is. A ’Még nem Éden’ egy jól összerakott, kellemesen vidám és mégis mély lemez. Szinte mindegyik eddigi album egy-egy kis darabkája, hangulat foszlánya visszaköszön, és ez kimondottan tetszik. Jönnek a szokásos Kowa szövegek, a lehető leglazább, igen populáris köntösben. Egy-két dalnál ez először kicsit zavart is. Mintha csak azért írták volna, hogy tudjunk mire ugrálni koncerten. De aztán eszembe jutott a ’Szarka farka tarka…’, meg pár hallgatás után már dúdoltam magamban az újakat is, úgyhogy mégiscsak így jó ez. Épp felénk jártak a srácok a múlt héten, és bizony azt kell mondjam, nagyon jó koncertet adtak. Több mint másfél órát játszottak, és szuperül szóltak a számok. Különösen jó volt, hogy a régi dalok közül is sokat betettek a repertoárba. Lehetett nosztalgiázni, mások meg biztos rájöttek, hogy a Vega nem egy-két éves zenekar…

Az új könyvről, a Kowalsky meg a Vega történetét elmesélő ’Csak egy ág…’-ról is akartam írni, de valahogy mindig elmaradt. Most megragadom az alkalmat, pár szóban. Azt gondolom, hogy Kowa egy megosztó ember. És ez nagyon jól van így. Minden igazi érték abszolút megosztja az embereket. Van ismerősöm, aki már a kinézete (tetkók stb.) miatt alapból elítélte, furán nézett rá. Biztos van, aki a drogos múltja miatt gondol ezt vagy azt, és sorolhatnánk. Egy dolog biztos. Ebben a könyvben tök őszintén és nagyon mélyen számol be mindarról, honnan is indult, érkezett, és merre is tart. Többnyire róla szól ez az írás, rengeteg gondolattal, melyek a dalokból is áradnak. Alapműnek tartom emellett a Le Renarddal megírt és kiadott ’Holnap előtt’ című könyvet is, melyet a bandcamp oldalunkról letölthetsz és meghallgathatsz – mi publikáltuk a kiadatlan hangoskönyvet itt a gyomon. Szóval aki szeretne tudni Kowáról, vagy a Vega gondolatiságáról többet, annak ajánlom ezt a két művet. Nyilván mindenkinek vannak hibái, és persze nem tudunk mindent, ami a háttérben zajlik. De szerintem azt egészen objektíven is el lehet ismerni, hogy Kowa nem keveset tett le az asztalra. Black-Out, Mantra, Vega. Többek között. Egyfajta modern térítő, aki nem vallásra buzdít, hanem hitre. És nem oktatni akar, hanem irányt mutatni. Sok embernek adott már eddig is nagyon sokat a szövegeivel, a gondolataival. Lehet, hogy ez mind nem is ő egyébként, de hát minden ember, minden művész felülről csatornáz, infókat, EGY tudást közvetít... más formában, máshogyan. Így szép, így jó... Ide kapcsolódik a befejező gondolatom is, ugyanis szerintem az említett Vega könyvből egy dolgot kihagytak azért, amit muszáj megjegyeznem. Volt egy Vega tábor 2007. szeptemberében. És úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó kezdeményezés volt. Ez tényleg arról szólt, hogy… Szántai Zsolt elmeséli.

 Kowalsky meg a Vega honlap 
 Kowalsky meg a Vega facebook 
 Kowalsky meg a Vega youtube csatorna 

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2014.04.14.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.