2013. dec. 19. | 01:00

Kowalsky - Le Renard: Holnap előtt HANGOSKÖNYV

Írta:

fokep holnapelottA teljes hangoskönyv hallgatható, tölthető!  

Hol is kezdjem? Asszem mindenki életében vannak olyan évek, időszakok, amelyekre visszagondolva azt mondhatja: meghatározó. Hát nekem is volt egy olyan intenzív idő-tér szakasz, amikor nagyon sok minden kinyílt, és nagyon sok minden beköltözött.

Az egész ott indult kábé, hogy az egyik fősulis csoporttársam, egy csajszi odaadta nekem a Kowalsky meg a Vega Pimasz Grimasz lemezét. Tudta, hogy többnyire zenével táplálkozom, meg hogy nem vagyok normális, gondolom ilyen megfontolásból. Nem tudtam, ki énekel, nem tudtam semmit az egészről. De tetszett. Nagyon. Nem. Kurvára. Egy teljesen új, addig ismeretlen érzéssel, hangulattal találkoztam, és nem nagyon akartam mást hallgatni. Persze elkezdtem utánajárni, ki is ez a csóka, így ismertem meg a Black-Outot, aztán a Mantrát. Újságírónak tanulva a sulis lapba csináltam is egy Kowa interjút, mert épp jöttek le Kaposvárra unplugged cuccal.

 Mantra: minden a tiéd - lemezajánló  

A következő lépésnél már belépett Pest és vele együtt az a bizonyos 'meghatározó időszak' is az életembe. Volt egy fazon, aki megkeresett, hogy csináljunk már valamit együtt, találkozzunk. Nem értettem, ki ez, mit akar, de Kowa kapcsán, a cikk kapcsán keresett meg, úgyhogy elverekedtem magam az akkor még ismeretlen utcákon a Darshan Udvarig. Ott volt egy kis boltjuk, a Goloka Könyvesbolt. Tele füstölőkkel, lampionokkal, mindenféle feng-shui kütyükkel és szobrocskákkal, és persze a sok keleti vallás-és filozófiai témájú könyvvel. Meghitt, békés hangulatú hely, a messzi valóság varázsával. És egy étteremmel, aminek az egyik asztalához leültünk.

szantai zsoltÍrás. Alkotás. Nézőpontok. Elképzelések, ötletek. Szántai Zsolt. Avagy Le Renard, ha úgy tetszik. Író, fordító... Ő volt az, és mondta, hogy a Kowa - akkor már közös ismerősünk - "együtt lehetünk hurrikán" Forradalom Rt-s gondolata elindított benne egy hangyát. Csináljunk közös könyvet. Írjunk bele sokan, ugyanarról, tök máshogy. Legyen benne mindenkinek egy fejezet. Kowának, Big Daddy Lacának, Zselenszky-nek, Jaya Hari Das-nak, Emily-nek, talán még Ágnes Vanillának... Robert Plantnek (igen, a Led Zeppelinből)... és persze Zsoltnak, meg nekem. Aztán ezeket ő majd összefűzi, megszerkeszti. Ilyen és még nagyobb, őrültebb és faszább tervekkel éltünk együtt, mindketten. Külön is, meg akkor egy ideig együtt. Ebből annyi lett egyébként, hogy a Tamás (a Zselenszky) és én megírtuk a részünket, és semmi több. De visszakanyarodva a sztorihoz. Épp akkor jelent meg Kowának a Jéglanka meséi című saját és igazán első könyve, ami jó kis spirituálmese. És hát nyilván volt egy előzménye, egy első könyv, amit pedig Zsolttal írtak, ketten.

  HOLNAP ELŐTT | Novella Kiadó, 2005 | 248 oldal | Kötés: karton | ISBN: 9638662468  

A Holnap előtt meghatározó irodalom sokunknak. Szerintem legalábbis biztosan. A mély, őszinte, nyers és lélekbefúró (tapasztalatból született, hiteles) történet között ott a sok dalszöveg a már említett három zenekar feelingjével, ami elképesztő erővel bír még a zene nélkül is. De nem tudom külön kezelni ezt. Mind a három banda nagyon meghatározó (úgy látszik, ez most tényleg illő, fontos szó lett ebben a témában), szóval meghatározó az életemben. Kowa a kapocs, és az ő gondolatisága. És ennek a látásmódnak a gyökere nem más, mint az ő meghatározó korszaka, amiből sikerült aztán kilépnie, kiemelkednie, és a számára pozitívan használni. Ritka az ilyen. Konkrétan a drogról, és a kemény pillanatokról (is) szól a Holnap előtt. Meg még sok mindenről persze. Nem fogom részletezni, úgyis vagy olvastad, vagy fogod. Mert nem véletlenül vagy itt, kedves olvasóm.

kowaZsolt volt az egyik, aki tolt előre az újságírói pályán. Bevitt az egyik online kult laphoz, ott írtam először könyvekről. Zenéről már szoktam máshová is. Aztán lett másik lap is, és ott, Pesten megszületett több száz cikkem. És amikor az egyikre azt mondták, hogy nem közlik le, mert az nem is cikk, meg hogyan van megírva, meg hát a műfajok... szóval kiléptem mindegyiktől, és csináltam egy kis blogot. Nem divatból, hanem mert az tűnt kézenfekvőnek. Szar névvel, eléggé korai írásokkal, hogy úgy mondjam. Most úgy hívják, hogy kulturgyom.hu...

És az a megtiszteltetés ért, hogy ezek után épp itt tehetem közzé a könyvből született hangoskönyvet, ami végül - bár már rég elkészült - nem került hivatalos kiadásra. Az eredeti terv szerint rajongók mondtak volna fel egy csomó részt. 2007. szeptemberében csináltak Kowáék egy Vega Tábort a verőcei Csattogó-völgyben. Az akkori billentyűs, Márkus Gergő szervezte a bulit, több napos, zenekarral együtt töltős dolog volt, amire túl sokan nem jöttek el. Akik viszont igen, például magam is, mi jól éreztük magunkat nagyon. Beszélgetés, zenélős, szép napok voltak azok, és közben a Szántai Zsoltit folyton csak mászkálni láttuk diktafonnal a kezében, vagy éppen ülve, és a kütyüt egy-egy táborlakó szája elé tartva. Merthogy készültek a felvételek, olvasták fel a könyvet a csajok, srácok. Aztán utána évekig csend.

  Vega tábor élménybeszámoló  

És néhány hete megtudtam, hogy a keverés, és egyéb technikai malőrök folytán végül Kowa mondta fel az egész sztorit, és meg is vágták, master stb. De kiadásra nem került. Jogi baromságok, túl nagy díjak miatt nem érte volna meg az egész; a szokásos, jól ismert szitu. Szóltam a Zsoltnak, hogy én nem is tudtam, mi történt ezzel az egésszel, ha tényleg megvan, adja már oda. Kitenném a gyomra, hogy tudjanak róla, tudjatok róla. És hallgathassátok. Tölthessétek. És odaadta. És beszéltem a Kowával is, aki szintén azt mondta, hogy mehet a dolog. Úgyhogy itt van, szeretettel, és azzal a gondolattal, ahogyan kezdődik az egész:

"Ahhoz, hogy megértsük, milyen kegyetlen a valóság, sokszor az őrület szemüvegén át kell néznünk a világot..."

  Töltsd le a hangoskönyvet!                     

holnap elott borito

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Kowalsky meg a vega honlap   
  Le Renard (Szántai Zsolt) blogja  
  Black-Out honlap  
  Mantra honlap  

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.12.19.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.