2015. febr. 28. | 23:12

Körbelendülés

Írta:

cirkuszkaCirkusz-KA: Tavak és tengerek 2015

Saját dalok fádó-, bossa-nova-, sanzon-, tangó-, flamenco-, magyar népdal elemeivel, a jazz eszköztárával. Ezt mondja a sajtóanyag, és ha a műfajok és stílusok behatárolt fogalmát nézzük, biztos egész jól megközelíti ezt az egészet, amit Szlávics Anna énekesnő és Rock Tamás gitárművész szült meg és nevel.

De mi nem igazán foglalkozunk a sajtóanyagokkal. Mi meghallgatjuk a zenét, érezzük a zenét, aztán pár szóban megpróbáljuk picikét is megközelíteni azt, ami ott belül zajlik. A Cirkusz-KA kapcsán először is az fogalmazódott meg bennem, hogy néhány nagyon profi zenész alkotott egy szuper csapatot, és amit hallunk, az bizony szakmailag nem kritizálható. Aztán szerencsére nem maradt meg sokáig csak ez a gondolat, hanem hamar társult mellé, hozzá még jópár érzés, hangulat. Vagyis megjött az íze. Tudod, amikor egy barátod, vagy egy újdonsült randitárs elcsábít valami új kaja tesztelésére. Ez is olyasmi. Hogy a rohanó idióta kis világodba beengedsz pár új hangot, hangzást. Figyeled, hogy na mi van, lesz valami? Vagy csak ennyi? Ugyanúgy gitárpengetés, bőgő, meg dalolás, mint annyi más jazzes bendnél... És akkor ott az a fűszer. Ott van valami kis plusz, nem is igazán tudod elsőre, hogy mi olyan izgalmas, vagy mi olyan finom. Csak hogy jó. Neked éppen akkor, ott baromi jó.

Szóval Cirkusz-KA. Fogalmam sincs, honnan ez a név. Mint médiában is dolgozó, és marketinggel is foglalkozó ember, biztosan a legutolsóként adnám a zenekaromnak. És mégis. Ahogy elkezdtem gondolkodni a jelentésén, a miértjén, egyszerűen egyértelművé vált. Persze lehet, hogy totál nem ezért lett ez, de én simán megmagyarázom. :) Ugyanis ahogy mennek-mennek a trekkek, szólnak és múlnak a dalok, az életterek, a helyszínek, a fények, a színek, a mostok, a csókok, az irdatlan mélységre nyúló dallamívek, a lélekforgató és aztán a nyugalomba simító apró fodrok, megjelenik előttem egy cirkusz. Az egész egy csíkos, fekete-fehér hatalmas tér, ahol minden történik éppen, és aztán csak állok egymagam, egy hatalmas rét kellős közepén, és nincs már ott semmi, csak a letaposott és lenyomott fűszálak... De belül megtörtént, belül élénken él, szól, simogat, dühít, forgat, pörget, él a pillanat, a múlt emléke, a jövő vágya, a most suttogó jelene. Nem arra figyelek már, hogy milyen pontos a játék, hogy mennyire profi az ének, a gitár, a hangszerelés, egyszerűen csak lélegzem a zenével, elindul útjára bennem a körbelendülés...

cirkuszka04

Ezt kéne megpróbálnunk talán úgy általában élni. Megélni. A mostot, a pillanatot. Annak minden apró porcikáját, momentumát, lényét, ízét, szagát, színét. És merni pirosnak lenni a fekete-fehérben... Tavak és tengerek, mondja a lemez címe. Talán túl sokszor tengernek látjuk a tavakat. Talán sokszor kéne mernünk tengernek látni a tavakat. Talán néha nem csak tavak vagyunk, hanem tengerek... Milyen találó cím, ugye? Hisz mindegy, hogy a cirkusz épp hol áll, akinek ott kell lennie és utaznia vele, az úgyis megteszi, és tudja... Őszinteség. Ez az, ami eszembe jutott végül a zenétekről, Anna. Igen. És köszi, tényleg. Jó, remek érzés ebben a mostani világban, ahol látszatra minden gyönyörű, de belül bizony... jó, hogyha piros ;)

(És akkor még nem láttátok a papírtokot - hajtogatható! Zseniális darab. Rengeteget láttam már, de ilyet még nem! Gyakorlatilag alapszintű, talán középszintű origami ismeretekkel kell rendelkezned, hogy megtudd a dalszövegeket ésatöbbi. ;) 10/10.)

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2015.02.28.

Cirkusz-KA facebook
Cirkusz-KA honlap

A lemez letölthető innen:

b dalok

cirkuszka03  cirkuszka06

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.