2013. márc. 20. | 01:00

Korai Öröm 2013

Írta:

fokep korai 2013LEMEZKRITIKA ÉS KLIPPREMIER  

Korai volt ma a kelésem, korai sokszor a várakozás, az örülés, de akár az őrülés is. Itt ez a cikk is kicsit korai, hiszen két nap múlva lesz csak az új Gödörben az új lemez bemutatója, én meg már itt írok róla. Viszont egy dolog biztos: az új album okozta öröm nem korai, mert egy bitang erős gyógyrock elpéről van szó.

Nem megyek bele a zenekar sztorijába, nincs ennél rosszabb szerintem, úgyis vagy tudod, vagy utánanézel, ha érdekel. Annyi viszont érdekes, hogy 2009-ben egy igen erős változáson ment át a Korai. Persze korábban is sok tagcsere volt, és mindig voltak újdonságok a hangzásban, de az a durva, hogy négy éve címe lett a számoknak :) A 2010 (az albumcímek változatlanul az évszámok), a legutóbbi elpé már az új billentyűssel készült, és érződött is rajta az irányváltás. CIKKÜNK A 2009 LEMEZRŐL

Nekem mindegyik Korai lemez bejön, mindegyiket szeretem valamiért, mindegyiknek van hangulata, atmoszférája, pattanása és állaga. A 2010 esetében is persze magával ragadott a lüktetés, mégis éreztem ezt a változó állapotot, mintha valamire várnék, vagy ők várnának, csak nem igazán tudtam, mi az, ami hiányzik, vagy csak úgy érzem, hogy hiányzik. Hát most már tudom - jönne a várt állítás, de valójában fogalmam sincs. Annyit tudok, hogy a 2013 nekem meghozta azt az újult erőt, amit talán egy ideje nem éreztem a zenekartól. CIKKÜNK A 2010 LEMEZRŐL


Ez a legújabb Korai klip, a Deltoid című számé

Egy olyan váltásról van szó, amilyet én nagyon szeretek. Ami nem arról szól, hogy most aztán irányt váltunk, és megmutatjuk, hogy mi is tudunk ám igazodni és fos dábsztepet vagy bármilyen divatos szart csinálni. Nem. Ez arról szól, hogy egy kicsit új íze lett a hangnak, egy kicsit frissebb lett a fűszerezés, de ugyanakkor számomra visszakerült bele az az otthoni, ősi ízvilág, amit csak úgy szoktunk mondani, hogy anyai. Ezt érzem az új anyagot hallgatva, és megmondom őszintén, hogy marhára örülök neki. Most jöhetne a számonkénti elemezgetés, aminek abszolút semmi értelme.

Erős, modern, és mégis gyökerekhez visszanyúló nagylemezt kaptunk most a Koraitól. Nagyon rendben van benne a zúzós, megőrülésig fokozott trackek és a nyugis, ringatozó tételek aránya. Felvezetése és levezetése is van, ami megintcsak erősíti, hogy ez egy egység. Nem intro, nem outro, hanem két teljes szám. Ami még eszembe jutott erről az egész Korai jelenségről, hogy kicsit olyan ez, mint az Avatarban a nyúlványok, amikkel hozzákapcsolódnak a természethez a kék fazonok. A Korai is egy olyan kapocs, egy olyan közeg, ami képes bárhová elvinni. És a legjobb az egészben, hogy ezt mindenki saját maga éli meg, és mindenkinél totál másként történik meg. Igen, kicsit meditációs, kicsit széthullós, meg a fene tudja még, milyen, de az biztos, hogy nagyon egységes, kiforrott, és őserő. Tűnjön nyalásnak, az se baj, én úgy érzem, hogy ez most egy összegző album lett, és benne van ugyanúgy a kilencvenes lemezek feelingje, mint az utóbbi éveké. Egy olyan besztof, ami új számokból készült. Köszönjük Korai! :)

Tracklista:

01. Dawn Raga
02. Arab Spring
03. Victory
04. Periodic
05. Afro
06. Deltoid
07. J.M.J.
08. Dissolve
09. Night Raga

www.korai.hu
www.myspace.com/koraiorom
www.facebook.com/koraiorom
www.soundcloud.com/koraiorom
www.youtube.com/koraioromvideo

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.03.20.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.