2009. febr. 28. | 01:00

Korai Öröm 2009

Írta:

fokep korai 2009Az 1990-ben létrehozott magyar underground zenekar február 16-án mutatta be a Gödör klubban legújabb, immár nyolcadik nagylemezét. A közönség természetes, hogy pozitívan fogadta az új hanganyagot.

Ami egyébként bizonyos szempontból nagyon is régi, hiszen a magát „gyógynövény-rock”-ot játszó csapatnak gondoló zenekar már a kezdetektől egy sokféle stílusból vett elemekből felépített, mégis nagyon egyedi hangvételt hoz zenéjével. Atmoszférát teremtenek, ahol a meditatív vonal éppúgy megtalálható, mint az elektronikus zenék lüktető, drum and basses alapjai, vagy a világzenei áramlat jellegzetes stílusjegyei. Éppúgy a cigány, mint a keleti dallamvilág.

A rengeteg ütőhangszer, a doromb, a különleges ének és egyéb hangzások teszik egésszé ezt a világot, mely egyszerre sarkall táncra, pörgésre, de ugyanakkor lenyugtat, szállítja a lelket más dimenziókba. Utaztat, mondhatnánk, s valóban maga az utazás, a haladás, a szárnyalás a legmegfelelőbb fogalom erre az egész megfoghatatlan, mégis nagyon jól érezhető állapotra, miliőre, melyet a Korai Öröm ideszül elénk, akár koncerten vagyunk, akár lemezről hallgatjuk. Pszichedelikus, ambient, etno, progresszív. Ez mind benne van.

A lemezen helyet kapott két átvezető számnak nevezhető track, a „Mbira” és a „Szubarú” is. Az első négy lüktetős, rockos, „korais” szám után egy kis nyugalmat, harmóniát ad mindegyik. A „Mbirát” a 2005-ös albumuk „Hé, paraszt! Melyik út vezet Budára?” szövegű számára visszautaló „A paraszt visszavág” című új dal követi. Nagyon progresszív, szinte már diszkós ütemű szám, melyet egy idő után a monotonitása és a kiváló gitártéma és beszéd, ének emel igazi Korai Öröm zenévé. Ezután jön a madárcsicsergéssel kísért „Szubarú”, mely leginkább egy afrikai bennszülött dalra emlékeztet. Talán éppen az is. Ebből bontakozik ki a lemez utolsó előtti száma, a „Latin”, mely ütősszekciójával igazi mediterrán hangulatot rak elénk. Az albumot pedig az igen találó, ám annál egyszerűbb „Akusztikus” címmel illetett track zárja, mely szintén újdonságnak számít a Korai Öröm történetében. Olyan számaik voltak persze, hogy csak doromb, vagy monoton ének megy végig, de hogy csak akusztikus legyen az egész…

Külön érdekesség, hogy a Korai Öröm nem szokott a számainak címeket adni. Jobb híján úgy lehetne mondjuk utalni egy-egy dalukra, hogy – mivel a lemezeiket sem szokták külön elnevezni – a 2001-es lemez 4-es trackje, például. Nos, bár ez másutt teljesen természetes, most szinte elképesztő újításnak számít a zenekar részéről, hogy az új album számai kaptak címet. A másik említésre méltó dolog, hogy a lemezen közreműködött a mindig változó számú zenész mellett még az énekes Tatjana Kalmykova és a gitáros Szántó „Faszi” Gábor is.

A tracklista:korai 2009

1. Új Arab
2. Tizenkettő negyed
3. Kínai
4. Úszós
5. Mbira
6. A Paraszt visszavág
7. Szubarú
8. Latin
9. Akusztikus

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2009.02.28.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.