2012. dec. 18. | 01:00

Konyhanyelv

Írta:

fokep konyhanyelvEgyszer volt, hol nem volt, egyszercsak  

lett egy Egyszercsak. Nevű zenekar. Két lemezt is kiadott ez az Egyszercsak, mindkettőn oszlopos - de mégis inkább gitáros - tagként volt jelen Szepesi Mátyás, aki mint mondtam, gitárral él. És zenével persze. No kedves történetünk itt kezdődik, az ismeretségünk legalábbis valahol itt kezdődött. Vele, a Szepesi Matyival. Akkor még csak a hangfalak innenső oldaláról.

Aztán hogy hogy nem, ahogy telt-múlt az idő, kiderült róla, hogy olyan bandáknak - együtteseknek, előadóknak - a menedzsere, mint a Harcsa Veronika Quartet, az Óriás, vagy éppen a Bin-Jip... és még az is hírlett róla, hogy egykor ő hozta el kis hazánkba Mike Sternt, Richard Bonát, Fleck Bélát és még sokakat. Ezt persze bizonyítani senki nem tudja, hacsak azt nem nézzük, hogy én példuál éppen emlékszem rá. Na de ne hagyjuk elkujtorogni a történet fonalát. Bár Matyi elsősorban mindig zenészként gondolt magára és írta-írta a dalokat, a legtöbb ember valószínűleg csak a Konyha kapcsán ismerte/ismeri meg erről az oldaláról, hiszen énekes-gitárosként, ergó frontemberként foglal helyet a Konyha asztalánál Badics Márk dobos és Herr Attila basszeros mellett.

Közben félúton volt még egy Robothal nevű formáció, ami koncertet és próbákat nem ért meg ugyan, de négy szám stúdiófelvételét azért ránk hagyták (belehallgatás, cikk róla itt). Azért is érdekes említés szintjén, ugyanis akkor írta Matyi a 'Kitakar' és a 'Mantra' című nótákat, melyek aztán új, Konyhai köntösben most rákerültek a Konyhanyelv című nagylemezre, mely most jelent meg, s melyről ez a cikk is szól. Ezeken kívül felkerült még rá a 'Nem a régi' című dal. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy ezzel robbant be a Konyha a köztudat egy részébe - nagyon eltalált klippel jött ki. Aztán a már hírhedten beteg, lajháros klipes szám, a 'Kiskifli' is ott figyel a tracklistán. Ugyanígy jelen van az albumon a 'Feltörték a szíved', melyhez szintén készült klip, és a 'Mindenkinek jobb lesz így', ahhoz is készült klip - legalábbis egy réti version, amiről aztán a végén kiderül, hogy egy parkolószélen forgatták. Legutóbbi, ha jól számolom ötödik klipjük az 'Asszem visszafekszem' nótára készült, hálisten - és végülis természetesen - ez is szerepel a korongon. Tulajdonképpen ha valaki követte a Konyhát az elejétől, akkor csak két új tételt fedez fel az elpén:'Így kezdtük el' és 'Mit tudtok'. Illetve a két említett Robothal átiratot, ami igazából mégiscsak Konyha :)

Mint kritikus, kénytelennek érzem pár szóban véleményezni ezt a Konyhanyelv nevű anyagot. Mivel nem foglalkoztam semennyit azzal, hogy megismerjem a zenekart, nincs semmi háttérinfóm a készítésről és az előzményekről, ráadásul elfogultságot nyomokban sem fedezhettek fel bennem, ezért csak annyit mondok, hogy: zseniális. Azért, mert hangulatot ad fordulatos, kicsit dörtös hangzással és humoros, mondanivalóval is bíró szövegekkel. Egyszerűen egyedi, jól megcsinált zene. Kell ennél több?

Szerintem igen! Bizalmas információkból (és ha kérdeznétek, akkor is tagadnám, hogy kitől származnak) megtudtam, hogy a Konyha régebben már rögzített a 'Nem a régi' dallal együtt három másik nótát is. Ez önmagában nem is annyira érdekes, sokkal érdekesebb számomra, hogy ezek nem kerültek fel a lemezre. Illetve ez így nem igaz, a 'Kiskert' elnvezésű tétel refrénjében tovább él a 'Feltörték a szíved'-ben. A 'Pixelhibás' és az 'A nagy terv' című dalok viszont tényleg publikálásra várnak még. Persze lehet, hogy csak demónak születtek. Mindhárom lazán hozza egyébként a Konyhanyelv színvonlát és feelingjét. De erről ennyit, zárójelben, titkosan. Itt a vége, fuss el véle.

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2012.12.18.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.