2010. okt. 22. | 02:00

KHJ - Földlakó

Írta:

fokep foldlakoKisebbeknek és nagyobbaknak. Hirdeti a borító. Egy nagy papír, összehajtogatva. Kicsit tokszerű, kicsit meseplakát, kicsit pedig bölcs gondolattár. Nadeszóvalhogytehát. Mi is ez voltaképp? Egy gyermekalbum. Méghozzá Kardos-Horváth Jánostól, akit a Kaukázus zenekarból ismerünk. Hogy miért és hogyan csinált ő kisgyerekeknek címzett lemezt? Nagyon egyszerű.

Három poronty apukája, ráadásul kiválóan tud zenét és szöveget írni. A stílus pedig magáért beszél, a dalok akár egy új Kaukázus, vagy Kafkaz számai is lehetnének. Ehhez adjuk hozzá még Jamie Winchestert és az Óperentzia zenekart. Ők is társai voltak ugyanis Janónak a korong készültekor.

A PANKKK támogatásával létrejött kiadványon 15 dalt találunk. A legtöbb a gyermekalter (van ilyen vajon?) vonulatát követi, egy kis prüntyögéssel, szép akuszt gitárpengetéssel, és persze Janó semmivel össze nem téveszthető énekével és stílusával.

A szövegek nekem kimondottan bejönnek. Amellett, hogy a gyermeknyelv egyszerűségét tükrözik, sok apró vicces és ironikus élű megjegyzés is belefért. Utóbbit persze valószínűleg a kicsit nem fejtik meg, de hát ott van a címben, hogy "és nagyobbaknak", tehát jogtalanul hibáztatnánk a szerzőt azzal, hogy ezt nem érthetik meg a gyerekek. Avagy szebben szólván: félig a szülőknek szól :)

khjA borító pedig tényleg ötletes. Amellett, hogy Lannert Ádám kissé ufós és elektrós, de abszolút jól eltalált grafikáival találjuk szemben magunkat úton-útfélen, a dalszövegekből kiragadott részleteket olvasgathatunk. Ezeket nagy betűvel szedték. Alattuk kisebbel pár sor. A témába vágva. Például, hogy a szivárvány vallási és népmesei okokból bizonyos hiedelmek miatt bajt hoz, így a szivárványra ujjal mutogatni nem célszerű, sőt, ránézni sem kéne valószínűleg... vagy hogy: az egyes emberek 3 milliárd bázis hosszúságú DNS-ének bázissorendje átlagosan minden ezredik bázisban, mintegy 3 millió helyen különbözik egymástól, azaz 99,9%-os a hasonlóság a szomszéd és egy ausztrál őslakos között.:)

Végkövetkeztetés: Kardos-Horváth Janó nagyon jól tette, hogy belefogott ebbe a gyermekalbum-készítősdibe, mert kedves, humoros és tartalmas végeredményt kaptunk a kezünkbe. Persze jó kérdés, hogy a rajongóknak ez az új dolog mennyire jön be, s azt se lehet tudni, hogy megtalálja-e a Földlakó a célközönségét. De az biztos, hogy Janó viszi tovább a hamisítatlan Kaukázus-feelinget, úgyhogy aki a régi számokat szerette, nyilván hamar rákap az újakra is. Hogy most, a Kaukázus feloszlása után hol van, és mit csinál a Földlakón kívül? Kafkaz néven vitt egy saját projektet, illetve legfrissebb információim szerint jelenleg egy Kenedinek becézett zenekarral koncertezik, melyben társai Domokos Tibor (billentyű), Fábián Tamás (basszusgitár) és Bánházi Gábor (dob).

Amennyiben a kedves olvasónak van kisgyermek ismerőse, kérem mutasson meg pár számot neki az alábbi lejátszóból, és aztán kommentben írja meg, hogy a porontyon milyen tünetek mutatkoztak a hallgatáskor! Köszönöm! :)

A lemezt a Twelvetones terjeszti, rendelni náluk lehet!

KHJ honlapja pedig itt leledzik: www.k2znkr.hu

Ápdéjt 2012.06.26. - azóta megszületett a kislányom, most már 10 hónapos, és édesanyjával együtt nagyon bírjuk ezt a lemezt, muszáj újra meg újra betenni. Nekem a legnagyobb öröm, gondolom mondanom sem kell :)

Földlakó gyerekszámlista:

1. Földlakó
2. Party homokozó
3. Bili Dal
4. Csillagos Krisztián
5. Robot kutya
6. Hasonlítunk
7. Hawaii hó
8. Borsófőzelék
9. Megyünk a boltba
10. Eszkimó
11. Szobanövény
12. Meleg só
13. A Földön élni jó
14. Fürdetés
15. Altató

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.10.22.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.