2017. febr. 15. | 11:17

Kék harmóniák az Opusban

Írta:

bacsokristof triadBacsó Kristóf Triad feat. Lionel Loueke: Pannon Blue

Történt ugyanis, hogy az afrikai származású (immár USA-ban élő) gitáros, Lionel Loueke csatlakozott egy magyar jazz trióhoz 2015 decemberében egy izgalmas és sokszínű koncert erejéig a budapesti Opus Jazz Clubban. Remekül sikerült az együtt zenélés, és szerencsénkre rögzítették, majd a BMC Records gondozásában nemrég meg is jelentették. Ennek a felvételnek a címe a Pannon Blue, amelynek örömére Kristófék ismét összeállnak egy közös muzsikálásra a benini gitárossal. A helyszín most is az Opus, a dátum pedig 2017. február 17.

Szaxofon, billentyű és dob Bacsó Kristóf trió formációjának az alap hangszerkészlete. Ez már önmagában is érdekes, hiszen a fülünk általában nagyon hozzászokott a basszusgitár vagy bőgő ütemadó dörmögéséhez, ami a klasszikus értelemben itt nincs. Van viszont nagyon teli dob sound Juhász Márton jóvoltából, illetve erős és virtuóz keyboard játék Tzumo Oláh Árpádnak köszönhetően. Nem a legfontosabb infó róluk, de mindhárman megjárták a Berklee-t, és jó ideje foglalkoznak a műfajjal. Ami viszont konkrétan hálisten nem behatárolható.

Nem úgy, mint a stílus. Mert az konkrétan olyan Triados, ami lazán kiemeli Bacsó Kristóf zenekarát a többi jazz-t játszó együttes közül. Hiszen mi is lenne fontosabb, mint hogy a profi zenei tudást eszközként használva kifejezésre hozzák mindazt, ami akkor, ott éppen zajlik legbelül. Amit hívhatunk harmóniának, együtt rezgésnek, esetleg értelmezhetjük kék színként, hangulatként is. Az maga a lényeg; az összekapcsolódás, ami aztán hangképként születik meg és már szinte múlik is azonnal. De mi csak áramlunk ebben az egészben, és mindig az adott mostot halljuk, éljük. Mesélnek négyőjük szólói, nem öncélúan, hanem tartalmat átadva, finoman, őszintén. Lionel Loueke mintha nem is vendég lenne, játéka teljesen beleilleszkedik Kristófék zenei világába, ő is beleszövi történeteit a születő regénybe. Kapunk egészen modern és már-már kísérletező, elektronikus hangzásokkal bíbelődő témákat, de néha Afrikában találom magam, s szinte látom, ahogy körülöttem bennszülött kissrácok táncolnak és énekelnek éppen.

bktriad loueke

A koncerten, illetve ezáltal a lemezen is hat Bacsó kompozíciót találunk, aztán van egy Tzumo szerzemény („Don’t Turn Back”), és két tétel pedig a Triad és Loueke közös munkája eredményeként született meg („Ad Libitum No. 1”, „Ad Libitum No. 2”). Ha esetleg nem ismered annyira a zenészeket, szeretettel ajánlom figyelmedbe Tzumo és Bacsó korábbi megjelenéseit is (az ő zenei pályájukat ismerem jobban). Mindketten nagyon sok formációban játszanak. Tzumo-nak van két különleges, modern hangzású lemeze, amelyek Tzumo Electronic Dreams néven jelentek meg, illetve szólóalbumait is érdemes megismerni. Valamint egy új, SoLaTi nevű formációban is játszik, ami szintén nagyon ígéretes! Kristófnak több albuma is megjelent a Quartet formációjával, illetve a Modern Art Orchestra és Szalóki Ági felvételein, sőt, az említett TED korongokon is hallható játéka. S még számos lemezt lehetne sorolni, tessék bátran utánanézni, s még inkább hallgatni persze.

2017. február 17. OPUS JAZZ CLUB LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

Bacsó Kristóf Triad & Lionel Loueke: Pannon Blue (BMC Records 2016)

1. Ad Libitum No. 1
2. Hanna Is Here
3. This Is for Ornette
4. Angry Little Pig
5. Who Never Came Back
6. Don’t Turn Back
7. Nu Blue
8. Ad Libitum No. 2
9. Pannon Betyars on the Land of the Pampas

Bacsó Kristóf - szaxofonok, effektek
Tzumo Oláh Árpád - keyboards, Fender Rhodes, zongora
Juhász Márton - dob
Lionel Loueke - gitár, ének (1-5, 7-9)

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2017.02.15.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.