2013. okt. 08. | 02:00

Józenevan!

Írta:

fokep jovilagvan hanneA Jóvilágvan zenekarról és Hanne című első albumukról   

Munkábamegyünkkocsival, mint minden reggel. Álmosakvagyunk, mint minden reggel.  Szólazene, mint minden reggel.  De ezt most nemismerem. Viszont eszméletlenjó. „Mi ez” - kérdezem. „Hát a Jóvilágvan, nem ismered?” „Nem” – mondom, de már tudom, hogy ismétkincsettaláltam.

Ennyit az előzményekről, és most már több szót nemírokegybe. Kivéve ezt a hármat – vésd eszedbe kedves olvasó! – JÓVILÁGVAN. Persze nyomban nekiálltam nyomozni, letölteni: ez a szlovákiai magyar – de nemcsak magyar nevű tagokból álló – zenekar bizony már 2007-ben megalakult, majd 2011-ben jelent meg Hanne című albumuk. Ezen kívül néhány élő felvétel és egy demo található meg az oldalukon, de kétségkívül a Hanne a legerőteljesebb anyag. A hamarosan megjelenő második albumot beharangozó Fecske című dal pedig méltó folytatás. Az adatokkal a továbbiakban nem akarok untatni senkit, minden információ megtalálható a lentebb megadott oldalakon.

Inkább azt érdemes kiemelni, hogy ritkán hallani ennyire komplett elsőlemezes zenekart és ennyire változatos, ugyanakkor mégis egységes, tökéletesen felépített bemutatkozó albumot. Legalábbis a hasonlóan kitárulkozó, őszinte, mély mondanivalót hordozó zenekaroknál. Mert ugye a trendekhez jobban illeszkedő, kevésbé formabontó zenét játszó nagyon profi kezdő zenekarokból sok van. Viszont egy ilyen egyedi stílusban megszólaló együttesnél szinte törvényszerű lenne a kezdeti tapogatózás, útkeresés. Ennek azonban nyoma sincs, a Jóvilágvan egy komplett, kiforrott zenekar benyomását kelti.

Zenéjük megdöbbentően sokszínű. A dalok lüktetése nekem néha a korai Pál Utcai Fiúkat idézi, az Utolsó Év vagy a Fiatal Lányok dinamizmusát, zaklatottságát, máshol - például a Gólya vagy a Vízibicikli című dalokban - a Quimby Káosz Amigos korszakának folytonosan önmagába visszatérő, őrült pörgését. A Pipacsban egy csipetnyi reggaet követően mintha a Colorstar hatását vélném felfedezni. Lehetne még sorolni, de felesleges, mert a vége mégiscsak az, hogy az itt-ott tetten érhető hatások ellenére a Jóvilágvan egy olyan zenekar, amelynek pár ütem alapján is azonnal felismerhető hangzása, egyénisége és stílusa van. Igazi magyar alternatív zene, és itt mindkét szó egyformán fontos, mert a magyar népzenei elemek és alternatív hagyományok talán a legfontosabb elemek.

A szövegeknél pedig nemcsak a tartalomra érdemes odafigyelni, hanem az érzékenységre, ahogy a magyar nyelvben meglévő zeneiséget megragadják. Virtuóz módon élnek a költői nyelv zenei eszközeivel, nemcsak a sorvégek rímelnek, hanem egy-egy soron belül is egymást érik a hasonlóan csengő, illetve a hangfestő szavak. Ilyenekre gondolok, mint „dühöng a szél, beszélj szelíden”, „nem várok marxista taxisra”, „a ragúzai medúza a vizet fodrozza”, „a tahiti tini inni kér”, vagy a következő részletre: „jön a csordás farkas, ordas csárdás lesz. jön az ordas csorda, farkas férjem lesz. liliom toporog, didereg eltiportan, tipeg titokban. egy szerecsen szerepcserélt velem, még szerencse, hogy nincs, ki szeressen.” Rengeteg az alliteráció: „nem szeret ingyen, szüntelen, szótlan, szívtelen, szemtelen, színtelen, szertelen, nyugtalan, szóltam számtalan szóval” vagy „kóbor kutya koslat, kósza gondolat nem ér el keddig se”.

És van még valami, ami az előbbieknél sokkal legnehezebben megragadható, de éppolyan fontos: az a szimpatikus és szívből szerethető természetes báj, ami nemcsak az énekesnő hangjából és személyiségéből, hanem magából a zenéből is árad. Az ember első hallásra képes beleszeretni, mert az igényességhez semmiféle mesterkéltség nem társul, szívből jövő és őszinte az a világ, amit a zenekar felépít.    

Nem nagyon lehet benne negatívumot találni, kivéve talán azt az egyet, hogy nekem kicsit túl sok a nááá- ná-ná-nááááá, az á- ááááá és az ó-ó-óóó-óóóóó; ez a sok hosszan, több ütemen át kitartott hang egy lágyabb hangú énekes(nő)től talán még elcsúszna, de Bokor Réka igen karakteres hangjával időnként egy kevéssé talán szétkiabálja a dalokat. De ez legyen a legnagyobb baj, tényleg csak kukacoskodás, hogy egyáltalán megemlítem.

Mert amúgy teljesen rendben van, és amíg ilyen zenekarok születnek, addig nyugodtak lehetünk afelől, hogy jóvilágvan. Nyári fesztiválszervezők – Ördögkatlan, Orfű, Kapolcs, Hegyalja, stb. – figyelem, jövőre érdemes lenne a programot ezzel a különleges csemegével színesíteni!

Jóvilágvan facebook

Jóvilágvan bandcamp

Jóvilágvan soundcloud

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2013.10.08.

Tovább a kategóriában: « LIKE Leaks! Ujjé, a ligetben! »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.