2013. szept. 12. | 02:00

Jónás Tamás: Timeless Hour

Írta:

fokep jonas tamasőszintén, felülírva   

Nemrég jelent meg Steve Vai kiadójának terjesztésében az autodidakta magyar gitáros második szólólemeze. A műfaj instrumentális rock/metál gitár - John Petrucci, Joe Satriani, Steve Vai stílusában.

Jónás Tamás nemzetközi karriere úgy kezdődött, hogy Steve Vai, a világhírű amerikai gitáros kiadója (Favored Nations) szerződést kínált az albumra. A korong meg is született 2011-ben, s a kiadó Digital Nations nevű részlege terjeszti digitálisan világszerte. http://digital-nations.com/artists/jonastamas

Az új lemezen a nemzetközi gitárvilág sztárjai működtek közre: Troy Stetina (Second Soul), Andy James (Sacred Mother Tongue), Brett Garsed (Planet X), Mattias IA Eklundh (Freak Kitchen), Mats Haugen (Circus Maximus), Marcel Coenen (Sun Caged), Thorsten Koehne (Eden's Curse), valamint Mischa Mang (Dreamscape, Ivanhoe) vokálozik, és Sergey Boykov (Shadow Cry) játssza a billentyűszólókat.

Megjelent egy e-könyv, amelyben világhírű gitárosok, többek között Carl Verheyen, Pat Martino, Marco Sfogli, Neil Zaza, Frank Vignola, Tommy Emmanuel beszélnek az improvizálásról, a módszereikről, kedvenc skáláikról. A könyvben Tamás is szerepel, a 34. oldaltól.

Troy Stetina, aki a legelterjedtebb rock-gitártankönyvek szerzője az elmúlt 20 évben, felkérte, hogy működjön közre az új, negyedévente megjelenő gitármagazinjában. Troy a lemezen is játszik.

jegyzetesÖnbírálok. Elkövettem ugyanis azt a hibát, hogy lazán az első érzést írtam le mind Tamás, mind a lemeze kapcsán. Ez nagyjából abból állt, hogy nem elég bebújni egy nagy név mögé, és ezzel reklámozni magát. Ahhoz, hogy igazán kiváló legyen, egyedi stílust, saját világot kell teremtenie. Aztán kicsit leszóltam még az album minőségét is, hogyha már annyi kiváló név szerepel rajta, mint akiket fenn említettem, miért így szól, és miért gépdobbal. Na ilyeneket hordtam össze.

Ezt szeretném kicsit felülírni, belejavítva: teljesen szubjektíve tényleg ilyesmi kapott el, de nem alaptalanul. Jött egy levél a szerkesztőségi címre, melyben Tamás megdícsérte az oldalunkat, gratulált hozzá, közölte, hogy rendszeres olvasónk, majd arra kért, hogy írjunk az új lemezéről. Ez jól is esett, sok ilyen levelet kapunk, néha - jelen esetben is - megérjük teljesíteni ezeket. Utána pontokba szedve felsorolta az eddig elért sikereket, megjelenéseket, a nagy neveket, a végére már úgy éreztem, hogy basszus, ez valami világsztár magyar srác, én meg még nem is hallottam róla? Nosza, fel a netre, honlapnézés, videó keresés satöbbi. A honlapja profi, amilyen csak kell egy sztárnak. Befotózott Tamás, izzó menüpontok, zenehallgatás, official minden tekintetben. A lemez letölthető az Amazonról. Írtam neki egy visszát, hogy küldje el a lemezt, hadd halljuk, és írunk róla. Esetleg interjú is lehetne, ezt is írta első levelében, ahhoz küldött néhány róla írt cikket az eddigiek közül. Rendes volt, egyből átlökte az új lemezét, és türelmesen várt. Több mint egy évig! (nonprofitok vagyunk, hobbiból csináljuk, családunk van, meg ilyenek - kicsit leállt a site ebben az időszakban) Meghallgattam a Timeless Hourt, és a nagy beharangozás után mintha egy középszerű, olcsó stúdióban felvett anyagot kaptam volna.

És tényleg, ahogy ígérték, Steve Vai, John Petrucci, Joe Satriani motívumai köszöntek vissza minden dalban. Én közülük leginkább Satrianit hallgattam korábban, így rá emlékeztetett elsősorban. A lényeg, hogy nem tudtam, mit írjak. Gondoltam, felteszem egyenesen a kérdést Tamásnak, hogy mondja már meg, mi értelme ennek az egésznek? Miért nem csinál több hasonlóan kiváló muzsikussal egy tribute bandát, vagy hagyja az egészet, és vált saját stílusra, ha így tud játszani? Mégsem írtam neki, pedig lehet hogy jó lett volna. Aztán megújult a kultúrgyom, nekiálltunk újra a cikkelésnek, és én nem felejtek, meg a levelezőm csillagjai sem hazudnak, tudtam, hogy tartozásom van. Megint be a lejátszóba az album, és megint ugyanaz az érzés. Profin játszik ez a srác, baromi büszke kell hogy legyen magára, hiszen tanár, suli nélkül érte el ezt a technikai tudást, és még fel is karolták külföldön. Nagyon jó részek, jól eltalált dallamívek és szólók vannak a lemezen, és Tamás egy baromi tehetséges gitárosa hazánknak. Na ezek a részek, ezek a sorok maradtak ki első kritikámból, amit röstellek, mert ezek nélkül úgy néz ki, mintha leszólnám az egészet, pedig nem. 

Az első cikkverziót olvasva Tamás megköszönte, hogy időt szántam rá, és leírtam a véleményemet, és további jó munkát kívánt. Őszintén megmondom, hogy hatalmasat csalódtam benne - pozitívan persze, mert nem gondoltam, hogy egy ilyen - szinte már-már sértő, bántó - cikkre lehet így reagálni. Azt hiszem, a legnagyobb hibát ott követtem el, hogy túl magasra emeltem a lécet - hülyeség hasonlítani, nekem meg végig más zenészek, zenekarok jártak a fejemben - Lukács Peta, Borlai, Impact Fuze, Special Providence. Tüske maradt bennem, magam miatt. Ezért most ez az egész. Gondolkodtam is rendesen, hogy mit tegyek. Végül átírom, és itt is a befejezés: azt érzem, így kívülről nézve Tamást és zenéjét, hogy egy iszonyú tehetséges srác elindult egy izgalmas úton, ami valószínű el fog kanyarodni másfelé - saját tájra, saját hangulatú vidékre kalandozva. Az eszköztár, vagyis a legprofibb bakkancs, térkép és minden egyéb adott hozzá. Ilyen mentalitással és hozzáállással, amit látok tőle, szerintem nincs szüksége más nevek mögé bújni, egyszerűen hagyni kell, hogy szabaduljon ki az az állat, ami benne él. Ezt érzem én, vagy inkább ezt remélem, ezt várom. Egy olyan Jónás Tamás albumot, ahol csak három-négy magyar zenész neve lesz majd a borítón az övé mellett, és amire azt írhatnánk oda lazán: Jónás Tamás féle dinamikus rock Jónás Tamás stílusában. Közben pedig kicsit visszatérve a realitásokhoz, és egy cseppet sem felemelkedve (lesüllyedve) a mai kritikusok szintjére, azt kell mondjam: egy minőségi, jól összerakott anyag ez, mely a koncepciót jól tükrözi.
jegyzetes vege

Az album számaiba itt lehet belehallgatni: http://www.amazon.com/Timeless-Hour/dp/B005Q2XSCY/

 Jónás Tamás honlapja  
 Jónás Tamás facebook   

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.09.12.

Tovább a kategóriában: « Soul Surge Zselenszky: Konstans (2013) »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.