2020. szept. 18. | 12:49

Itt a Macskafejűek második lemeze

Írta:

dante 2Dante: Ahol napos a part...

Meghallgattam sokszor az új albumot. Ilyenkor folyamatosan jönnek közben gondolatok, amelyek aztán egyre-másra formálódnak az újabb hallgatások során. És amikor leülök írni róla, már tök mást pötyögök le. Például, hogy nem túl rövid ez a lemez. Így van egyben, fél órás remek.

Egyedi, sok zenei köntösből szőtt ruhájával takar be továbbra is a Dante, és ez jól eső érzés. Tök jó, ahogy minden trackben megtalálják az egyensúlyt, semelyik hangszer nem lép fölöslegesen előtérbe, a szöveg is tökéletesen illeszkedik az éppen alterrockos, jazzes, népi, és még a fene tudja milyen alapokra. Vannak felismerhető, már-már ismerős dallamívek, ettől igazán macskafejű ez a muzsika, mindeközben folyamat meg tud lepni egy-egy hangszer megszólalásával, egy-egy jól eltalált szófordulattal. Íve van a daloknak és a lemeznek, a keverés is tiszta, szép, még szebben szól, mint az első korong. (ez semmit nem von le az első album egyébkénti minőségéből)

dante banda
„A szövegek keserűek, a zenék édesek” – mondja Máté, a zenekar énekes-gitárosa. Szerintem a szövegek sem annyira szomorúak, de az biztos, hogy ha elindul bármelyik dal, a lábunk semmiképp nem marad mozdulatlan. Főként a balkáni és a csujjogatós hazai dallam ízek a legfinomabbak e téren, és baromi jó, ahogy táncba pörgetnek a dobok és fúvósok. Mégis talán a ’Vihar’ az egyik legizgalmasabb szám az új albumon, amiről el is árultak egy kis plusz infót a srácok: „A Vihar című dalunkban egy női hang is felcsillan, egy szám erejéig bővültünk ki Szabó Dorottyával! (Talán elárulhatunk egy olyan titkot is, hogy ez a dal, hamarosan egy színházi előadásban is fel fog hangzani!)” Dorottya egyébként a kaposvári Cseke osztály végzős színművész hallgatója. Ez azért is érdekes infó, merthogy a banda 4 tagja is színész. Számomra ez azért is különlegesen dob az egészen, mert egyrészt máshogy közelítenek a zenéhez, tisztán, csodás artikulációval hallhatjuk a szöveget, és sztorit hallunk, nem pusztán dallamot.


Na szóval egy remekbe szabott, igazi macskafejű, és macskafejűeknek szóló, s őket vidító fél órás zenei kavalkádot kaptunk ismét a Dante zenekartól, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk nekik. Ha picit még olvasnátok róluk, csak bátran, ide gyűjtöttem nektek a saját bemutatkozásukat:

 

szepSzép Domán - ének, gitár, szájharmonika, vokál
Színművész, a Nemzeti Színház tagja, a Dante zenekar egyik alapítója és lelkes mozgatórugója. Szereti az ír zenét. Youtube-ról tanult meg gitározni. A kottaolvasáshoz nem ért, azonban ez sem akadályozza meg abban, hogy zenét szerezzen a zenekar számára. Az új albumon két általa írt szám is debütál.

 

 

 

husztiVarga-Huszti Máté - ének, szólógitár
A Kaposvári Egyetem végzős színművészhallgatója, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban játszik, a Dante zenekar frontembere, egyik alapítója, dalszövegírója. Eredetileg basszusgitáron tanult játszani, később önerőből szokott át az elektromos gitárra. A dalszövegek nagy része mellett számos dal alapjának szerzője is. Hobbi szinten fest és ír. Imádja a zenét, kedvence a klasszikus rock, a komolyzene és a jazz, de tulajdonképpen mindenevő.

 

hercezghHerczegh Péter - trombita
’92-ben született, édesanyja első gyermekeként. Tanulmányait hol elkezdte, hol befejezte. Mindazonáltal egyetemi végzettséggel rendelkezik. Ő a zenekar egyetlen passzív- neopasszív alakja. Zenei képessége a többiek vele szemben tanusított türelmével áll szoros összefüggésben. Trombitán játszik, és jelenleg a Nemzeti Színház társulati tagja.

 

 

varaiVárai Áron - Furulya, kaval, duda, vokál, dob, nagybőgő.
Zenész/népzenész, a Dante zenekar mellett a Korinda zenekar dobos-énekese, és a Góbé zenekar énekes frontembere. Életvidám, valahogy mindig belekeveredik a csibészségbe. Csendes és energikus, ami jól jön, mert nagyon sokszor szalad a busz után!

 

 

 

muhiMuhi Áron "Fátyesz" - ütőhangszerek, trombita, vokál
A Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója, egyes megbízható források szerint "az utolsó élő polihisztor". Hangszerein barátai körében zeneiskolában tanult játszani, zenei ízlése olyan stílusokat is bemutatott társainak, amikről még ők sem tudták, hogy szeretik (vagy létezik). Szereti a társaságot, és szeret mindig újat mutatni, akár társainak, akár magának.

 

 

vargaD. Varga Ádám - basszusgitár, vokál
Színművész, a Hevesi Sándor Színház tagja, a Dante zenekarhoz tavaly decemberben csatlakozott. Hobbiból kezdte el a basszusgitározást, internetről sajátította el annak alapjait. Néha egy bohóc, néha egy négyzet, de leginkább hangulatember. Vigyázat, ragályos a hülyesége!

 

 

 

Facebook: https://www.facebook.com/dantezenekar/

Instagram: https://instagram.com/thedantemusic

Kapcsolódó elemek

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.