2011. febr. 02. | 01:00

Hammondárium: Dirty

Írta:

fokep hammondariumKaltenecker Zsolt Gyémánt BálintMartonosi György

Három zseniális magyar jazz-muzsikus vadonatúj formációja és lemeze. Dirty, vagyis koszos. Igen, találó a cím. Bár ez a zene nagyon letisztult, kifinomult és három komoly múltja van, azért mégiscsak koszos. Piszkos, erős és kemény is. A legjobb értelemben. Egy kis sztori és vélemény számonként, amit mindig utáltam, de most mégis fontosnak tartom. Előszóként: Kaltenecker Zsolt már jóideje játszott duóban Martonosi Györggyel, mielőtt létrejött a Hammondárium. Ugyancsak Kaltenecker Zsolt már jóideje játszik Gyémánt Bálinttal a Bin-Jip nevű formációban. Ha pedig létrehozna egy közös formációt Gyémánt Bálint és Martonosi György, most már ők is elmondhatnák, hogy van előzmény... :)

SILLY WALKS Ez a szám eredetileg a KalteneckerZsolt - Dés András - Papesch Péter trió 2004-es Alchimia lemezének egyik száma. Ez azért is érdekes, mert egy teljesen gépi hangzású cuccról van szó. Legközelebb 2005-ben hallottam a számot élőben a Balatonfüredi Jazz Fesztiválon, ahol már az újra összeállt Kaltenecker Trió játszotta, a doboknál Borlai Gergővel. Izgalmas és újszerű átdolgozás volt, de a főtéma még mindig elég ufósan szólt. És most itt van az új formáció, ahol Zsolt hammond orgonán adja a témát és a basszust. Gyémánt Bálint jó kis szólóval dúsítja, Martonosi Gyuri bácsi pedig elképesztően szabad és koszos dobolásával színesíti. Szépen átmegy egy free-jazz trackbe, és már csak kétszer – a közepén és a végén - halljuk viszont az alaptémát. Keretes, és nagyon eltalált átdolgozás. Aki nem olyan elborultan jazz-őrült, mint én, annak fel sem tűnik, hogy nem erre a lemezre íródott.
 
BERROA Az egyik a két szám közül, mely az izgalmas hármas szerzeménye. Újabb bizonyíték, hogy három elképesztően innovatív és zseniális zenészről van szó. A hangszerek egyedi módon való használata, a kifinomult, mégis dirty játék, az ütemtörések, az ütős akkordok és a vidám, nagyon egységes és mégis szállós szólók. Igazi jazz-rock, kemény és dallamos. Erről most többet nem, a hallgatás sokkal jobb.
 
I ME MINE George Harrison egyik nagy slágere, vagyis Beatles feldolgozás. Megint merész hozzányúlás, és jó kis jazzes átértelmezés. Orgona-és gitárszólóval végigkísért igazi szvinges feeling. A dob ismét nagyon izgalmas, teljesen jó, ahogy egyszer még csak lágy, kísérős, aztán hirtelen már kipontozott és kemény, de hogy hol vált azzá…
 
BILLIE JEAN Azt hiszem, ez a cím önmagáért beszél. Igen, orgonán, gitáron és dobon szólal meg Michael Jackson hatalmas slágere. Balkezes orgona-basszus, jobb kezes dallamvezetés, gitárakkordozás és széttört ütemek. Elsőre elég furcsa és szokatlan ez a verzió, de aztán belemelegszünk. Jön egy gitárszóló, a vége felé egy billentyűszóló, közben végig teljes freedrám.
 
DIRTY MAN Az első lassú tétel. Mélyről induló szomorkás téma. Kaltenecker Zsolt szerzeménye. Hallgatni-hallgatni kell…
 
SONG FOR BILBAO Pat Metheny világát ezer szám közül is kiszúrja az ember. Sokan nem is mernek hozzányúlni a számaihoz, hiszen teljesen egyedi és nagyon jellegzetes a játéka, a stílusa. A Hammondárium most ezt a hozzányúlást nagyon lazán megtette, és azt kell mondanom, hogy szerintem hibátlanul. 
 
COME TOGETHER A híres szerzőpáros, Lennon-McCartney híres és milliószor feldolgozott dalát ismét csak egyedi módon közelítették meg. Míg mások elsősorban rockosabbra szokták venni a figurát, Kaltiék inkább a téma boncolgatásával és finom szólókkal tették színessé az agyonjátszott slágert. Aztán persze jön egy nagy fokozás, hangosodás, és újbóli halkulás-lágyulás. Ízletes gitárharmóniák, érzékeny orgona aláfestések és kellemes cintányérsimogatás. És újra, aztán újra…
 
MISIRLOU Tarantino Ponyvaregényének főcímdala a következő feldolgozás, mely ismét mosolyra húzta a számat. Zsolt billentyű-brillírozása adja a pörgős alapot, melyre Gyuri bácsi keveri az ütemet, Bálint pedig teljessé teszi a hangzást a pengetésével.
 
GREY CLOUDS Ismét egy Kaltenecker-szerzemény. Az eredetije a 2002-es Wanderlust című albumon kapott helyet. Akkor Dés Andrissal és Papesch Petivel játszotta. Kellemes, kissé álmodozós, merengős hangulat, kellemesen megtörve a gyors számok sorát.
 
REZZO Ez is Kalti szerzeménye. Eddig kétszer hallottam élőben. Először a már említett balatonfüredi Kaltenecker Trio koncerten hat éve, másodszor pedig 2009 nyarán a boglári Jazz és a Bor Fesztiválján. Első alkalommal Papesch Petivel és Borlai Gergővel tolta, másodszor pedig az akkor még új, és most pedig már megszűnt K.L.B. Trióval (Lukács Peta – Borlai Gergő – Kalti) Úgy tudom, lemezen eddig nem jelent meg a szám. Itt volt már az ideje, mert ez is nagyon jól szól.
 
NORTH HIGHLAND Az utolsó, és szerintem legjobb szám az albumon. Ez a másik szám, melyet a trio együtt írt, vagyis közös szerzemény. Azt hiszem, ebben tényleg egyesül az a rengeteg stílusjegy, melyet mindhárom zenész sok év zenélése alatt gyűjtött össze. Egy nagyon modern zene, elsőre a régebbi Kaltenecker albumok közül a Shantansz és az Alchimia jut eszembe. Az elektronika és a masszív alapok kicsit K.L.B. –sek, de van itt olyan feeling is, mint amikor Bálint és Zsolt a Bin-Jipben játszik. Van, hogy letisztul kicsit, aztán újabb harmóniák és visszhangos érzések kavarognak, majd pedig ismét odalépünk a gázra, és már száguldunk is őrült módon. Majdhogynem rock, olyan Anathemás, hosszú és nagyon szállós cucc. Számomra ezek a számok a leginspirálóbbak, fantasztikus érzés, mikor így elárasztja a teret a ZENE, a belülről ébredő improvizáció. 
 
Legközelebb 2011. február 13-án koncerteznek Pesten a Vigyázó Sándor Művházban!
 
 
 
A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2011.02.02.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.