2018. jún. 20. | 12:57

Ha igazán különleges zenei ízt keresel: Choose Cheese

Írta:

choosecheeseÉveken át, nemeszenével érlelt, egyedi ízvilág

Ma már nincsenek stílusok, műfajok. Ma már csak aposztrofálgató kolumnisták vannak. Meg a hosszú magyarázataik sok vesszővel, még több jelzővel. A zenék pedig rájuk se bagózva szépen mennek, amerre alkotói kedvük tartja, és ez így jó. A legtöbb már összefonódó, ölelkező fúzió. Baranyi Bence dobossal váltottam pár szót első albumuk, a zenekaruk nevét hordozó Choose Cheese kapcsán. Jól sejted. Nem, nem mainstream. Igen, jazz. Free. Ja. 

Mindjárt az elején el is mondta a legfontosabbat: „kísérletező kedvű, nyitott zenészek vagyunk. Minden zenét szeretünk stílusi megkötések nélkül, és egyfajta önmegismerési folyamat is számunkra a zenélés.” Szabadjazz, tele impróval, ahogy ők mondják, komprovizációs technikával. Vagyis saját kompozíciók, improvizációk, akár a szabadimprovizáció önmagát dekomponáló előadására törekszenek. Erre a leggyakoribb eszköz a melodikus, lineáris, egyben kollektív improvizáció, egymás ötleteinek a tövábbgörgetése. Izgalmas cucc ez, hiszen egyfelől mondjuk úgy, önző önkifejezés, s ugyanakkor egy alázatos dolog is, mert közben folyamatosan figyelik egymást, és minden rezdülésre azonnal reakció van. Na de honnan is érkezett ez a banda a magyar jazz színtér kellős közepébe, avagy peremére – valószínű hallgatója válogatja. Vájt fülűeknek egészen könnyen hallgatható, mainstream és populáris zenékhez szokott fülek számára elsőre szinte biztosan értelmezhetetlen.

Baranyi Bence hamar abbahagyta a kisautók tologatását, helyette már 5 évesen eldöntötte, hogy dobolni akar. Nem csoda, hiszen ahogy mesélte, otthon nagyon jó zenéket hallgattak szülei, folyamatosan vitték koncertekre. Egyik meghatározó példaképe – mint sokaknak itthon – Borlai Gergő volt, akit egész kiskorától látott-hallott játszani, 10-12 évesen már ott ült a Gödör-beli European Mantra és más jazz koncerteken. A Choose Cheese zenekarnak és nevének nincs különösebb sztorija, Bence Menyhért Márton gitárossal már régóta együtt játszott különböző formációkban, amikor megfogalmazódott a formáció gondolata. Mind a négyen a Bartók Konziba jártak. Először trióban játszottak Berta Zalánnal (basszusgitár), főként fusion-jazzrock dolgokat. Aztán egyre inkább a szabad improvizációval való kísérletezés lett a fő irányuk, ekkor csatlakozott hozzájuk Cseke Dániel szaxofonon.

choosecheese02

Érezhetően a free-jazz és az improvizáció a meghatározó eleme ennek az albumnak, ez köti össze tulajdonképpen önmagát önmagával. Igen, hiszen az egész szinte ebből áll. Nagyon izgalmas, közben gyakorlatilag filmet lehet forgatni hozzá fejben. A legjobb jelenetem az volt, ahogy ülök némán és nyugodtan egy kellemes kávézóteraszon, s közben körülöttem az egész város nemcsak nyüzsög, hanem megőrül, táncol, vitatkozik, balhézik, kiabál, verekszik, rohan, üvölt, nem is tudom. Én meg csak nézem, belekortyolok a kávémba, és nyugtázom, hogy egyszer csak vége lesz. És szépen vége is lesz. Lágyul minden, finomodnak a kontúrok, és a zsivaly helyett egy tengerparti sétányon áll velem szemben egy lány, mosolyog és táncolni hív. Na, hát valami ilyesmi ez a muzsika. Jó, nem?

Visszatérve a kezdő gondolathoz, a zenekar segít a sok hozzáértő kolumnistának, s így fogalmazza meg zenéjét: „a jazz és más stílusok különböző ágazatai – mainstream-, avantgarde-, freejazz, blues, magyar népzene, kortárs és klasszikus zene - hatják át. Fontos nekünk, hogy a (rég)múlt időktől a kortárs időkig a nemzetközi és magyar zene számunkra ikonikus alakjait megidézzük. Egyúttal célunk, hogy a zenénk létező-, és még nemlétező stíluselemekből többet alkosson, mint az elemek összessége.”

Jó hallgatózást, finom perceket-órákat a kitűnően megválasztott, sokáig érlelt sajthoz! ;)

Choose Cheese:

Menyhért Márton gitár
Berta Zalán basszusgitár
Cseke Dániel tenorszaxofon, fúvós hangszerek
Baranyi Bence dobok, ütőhangszerek

Tracklist:

(00:00) - RB 54
(16:05) – Zaláb
(24:35) - Fonó, Pt. 1 (élő)
(46:59) - Fonó, Pt. 2 (élő)
(53:51) - Fonó, Pt. 3 (élő)

Choose Cheese facebook

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2018.06.20.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.