2017. febr. 10. | 11:13

Ha hiszed, ha mennyország…

Írta:

patkairozinaRozina Patkai: Paraíso na Terra

A csésze éppen gőzölög, füstjét fújja a percbe. Illatod szóba elegyedik szememmel. Pillantásom neked adom, ajkad finoman küldi mélben a mosolyod. A pincér hozza a wifi jelszót, de a térerő már csak székünket találja. Mosolyod azért ideért, még mindig zsebemben. Ujjaid a kilincsen, imára kulcsolnám kezemmel. Táncod veled, pillanatom enyém. Egyedül.

Merthogy miről is szól, szólhat egy erősen jazzes világzenei lemez? Őszintén nem tudom, és bár birtokomban a szöveg, direkt nem figyelem, nem akarom most. Olyan erős a hangulatisága, a hangzás varázsa, hogy egyszerre bódít, irányít, kicsit lököd, mégis simogat, bújik, biztat. Megelőz, körbefog, lopózik utánam, hagyja, hogy megfogjam egy kicsit. Pátkai Rozina néhány évvel ezelőtti első albuma után hozta ki a ’Mennyország a Földön’ vagyis ’Paraíso na Terra’ nevű másodikat. A korábbi erősen bosszanovás muzsika és feldolgozások után most jóval sokszínűbb, érettebb és nagyon finoman hangszerelt, javarészt saját szerzemények szólalnak meg kiváló zenészek előadásában. A portugál szövegeket Bán Zsófia író szerezte, a megzenésített versek között van Jane Tyson Clement meg Garcia Lorca mű. S én mégis hagyom a szavakat szállni, szárnyalni, dallamuk megnyugtat. Hogy mit is mondanak? Figyelj, folytatom.

A pillanatom enyém. Egyedül. Kinézve a táj suhan. Halk szavú ősz vedlik nyárrá, piros ajkak a fekete-fehér arcon. Dísz a forgalom, homályba vesző háttér a snitten. Gyors zúm, fókusz megtalál, és ott a tekinteted. Közelről, szinte makróban. Szivárványírisz. Mező suhan. Zöld villamos a táj barnája, sárgája közt. Levélhullásból hirtelen virág. Könyököd az asztalon pihen. Csuklód kecsesen tartja kezed fejét, benne könnyű üvegkehely. Alatta hosszú nyak, talpa a bornak. A szőlő az igazi tőke. Tengerpartig nyújtózkodó festmény a nyár falán. Ahogy lépsz, úgy lélegzem. Ahogy nézel, úgy képzelek. Ahogy hallasz, úgy látok. Ahogy figyelsz, úgy élvezek. Ahogy létezel, hirtelen rájövök, hogy Te vagyok. Ha akarod, ha nem. Ha érted, ha nem. Ha hiszed, ha mennyország… itt a Földön. Felhős ég mellett, szállingózó ború alatt. Kedd délután fél ötkor. Belém szerettem. Elképzeltem, hogy vagyok. Hallottam a zeném, a valóság oly gyönyörű hangját, ami nincs. Harmónia nagy hával.

Oké, elborult baromság. Persze. Dehogyis! Minden egy. Ezt ne feledd, kedves zenevándor, ki ide tévedtél, kultúrgyomnak szeszélyes és veszélyes dalaira. Hisz mi másról szólna minden valódi muzsika, mint a rezgésről, az energiáról, ami életünket is fantasztikus erővel hatja át. Jobb esetben. Mindegy a műfaj, a stílus, a honnan és a hova. Csak a pillanat számít. Előbb még az előbbi, most épp a mostani, és aztán meg az azutáni. Ahol ott van helyén épp az a billentés, az a hajlítás, az a pengetés… Ahol akkor, arra és úgy utazunk, ahogyan csak éppen kedvünk tartja. Filmet forgatunk, könyvet írunk, zenét szerzünk, festményt mázolunk vagy szobrot faragunk. Olyat, amilyet csak akarunk. Csak formáljuk, csak ízleljük, és egyszer csak rájövünk, hogy mindez mi vagyunk. Magunk. Apró mennyország a földön.

Gyönyörű íve van ennek az albumnak. Kellemes sétával és napsütéssel indít, aztán izgalmas utazásba keveredünk, és közben kavarognak az életek körülöttünk, bennünk. Szépen bontakozik ki a világ, és kuszálódnak tovább az érzések. Aztán a végén már bizonyos, hogy itt a menny, a teljes béke. A fény mindenütt.

Számlista:

1. Dia ó Dia (János Ávéd-Rozina Pátkai-Giovanni Pintaude)
2. Paraíso na Terra (János Ávéd-Zsófia Bán)
3. O Que Será? (À Flor da Terra) (Chico Buarque)
4. Passagem (Mátyás Tóth-Zsófia Bán)
5. Llagas de Amor (Rozina Pátkai-János Ávéd-Federico Garcia Lorca)
6. A Rã (João Donato-Caetano Veloso)
7. Sea Song (Rozina Pátkai-Jane Tyson Clement)
8. Valerio (Mátyás Tóth)
9. Vie Diluvienne (Mátyás Tóth-Ádám Szabó)
10. Interlude (Mátyás Tóth)
11. Mais Pertinho (Rozina Pátkai-Zsófia Bán)
12. Fotos de Verão (Mátyás Tóth-Zsófia Bán)

TTCD 249 // (c)+(p) 2016 Tom-Tom Records, All rights reserved
(36 1) 250 31 47 // Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. // www.tomtom.hu
www.rozinapatkai.com // Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rozina Pátkai vocal
János Ávéd saxophone (1, 2) Miklós Lukács cimbalom (2, 5)
Zoltán Orosz accordion (9) Balázs Pecze trumpet (3)
Wayne Tucker trumpet (4, 7, 12)
Mátyás Tóth nylon string guitar (1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12) and steel string guitar (10)
Márton Fenyvesi electric, steel and nylon string guitars (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 12)
background vocals, string arrangements Áron Tálas piano (1, 3, 4, 11)
Márton Soós double bass, bass guitar András Dés percussions Balázs Cseh drums
The RTQ String Quintet: Balázs Bujtor violin, Erkia Kovács violin,
László Móré viola, Béla Gál violoncello, Norbert Mohácsi contrabass
Production and editing Márton Fenyvesi Recording engineer Sándor Nyíri,
Attila Kölcsényi Mixed and mastered by Sándor Nyíri
Recorded at Tom-Tom Stúdió 2016.
Photos by Norbert Zsólyomi
COVER BY ANDRÁS JELI Artworks by Rozina Pátkai

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2017.02.10.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.