2010. nov. 06. | 01:00

Ghymes - a smaragdvilág

Írta:

fokep ghymesSmaragdzöldben játszó tornyokat ölelgetnek a hópelyhek. Lágyan táncolják körbe a csúcsos tetőket, lassan tipegő hóbárányokat szülnek az égre. A naptányér aranyspagettit lógat a város fölé, csillogva lóbálja a szél a smaragdcserepekre. A tornyok ölében, a bíbordomb hátán a házak, és mind, kik élnek e vidéken. Szélsebes suhogáskönnyű héják és sasmadarak kört fújnak a türkizégre. A nyárvölgy felett emelkedik a templompalota. Smaragdkövet simogató szoknyadallamot hagynak az elmúlt percnek pöttöm aranyhajú gyermekek. A nagy virágfaragott kapun egy varázsló lép ki, a zöldtorony ablakában egy boszorka mosolyog kedveslilán. éGHYMESe messzerepülő regéjét hozza az északi szél, délen már várják a trópusi manók.

Régóta ismerem a Ghymes muzsikáját. Már akkor hallgattam az Üzenet, a Smaragdváros és a Rege című lemezeiket, mikor még alig tudott valaki róluk Magyarországon. Egy ismerősömtől kaptam néhány számot, melyeket épp karácsony környékén hallgattam először. Mindjárt megfogott ez a teljesen egyedi, nagyon népies és nagyon magyar zene. Hamarosan beszereztem az addig megjelent lemezeiket. A legtöbbször mindig télen kerültek a lejátszómba a Ghymes albumok, így számomra leginkább egy hangulatos karácsonyi estét testesít meg a Szarka testvérek muzsikájának miliője.

2010-ben pedig itt van a legújabb korongjuk, a címe Szikraszemű. Betettem, hallgattam, merengtem kicsit, hagytam, hogy jöjjenek a képek. S most nem csak a havas, mesebeli tél hangulatát hozta, hanem eszembe jutott mindegyik évszakból egy-egy pillanatkép. A nyári egy badacsonyi Ghymes koncert emlékét idézi. Szalmabálák, erőteljes népzene, táncoló emberek, pörgős, vidám zenekar és finom vörösbor. Az őszi egy kis magyarországi falu körüli séta közben elkapott kép. Dombtetőn állunk, körülöttünk a ködös, sárgavörös levelű ősz, az erdők, szántók, alattunk pedig a kis házikók. A természet, a homályba vesző dallam. A tél egy nagy karácsonyi vásár. Fűszeres, ellenállhatatlan kolbász, fahéj, szegfűszeg illat. Forraltbor, feldíszített fenyők, fabódék, kesztyűs-sapkás emberek, világzene és szállingózó hó. Nagyvárosi forgatagból kiszakító pillanat. A tavasz pedig a napsugár beköszönése a tél hideg vasujjai között. A friss-zöld fűben állunk. Rügyekkel tetovált ágak között az égre emeljük tekintetünket. Az aranyspagetti tűzfénye vakítja el szemünk, kedvesen simogató fonalai az arcunkon.

A Szikraszemű lemez tizenkét dalából hét Zsuráfszky Zoltán – Szarka Tamás: Dózsa című produkciójából került az albumra. Kilenc nóta zenéjét Szarka Tamás, háromét pedig Szarka Gyula szerezte. A verseket természetesen Tamás szülte. A lemezen közreműködött még Jelasity Péter, Jász András, Farnbauer Péter, Lau János és Fekete Zsuzsanna. A Szikraszemű számlistája az előző lemezekhez hasonlóan sokszínű és mégis egységes. Egyensúlyban vannak a gyors, hangos dalok és a lírai, halkabb szerzemények. Érdekes felfedezés volt számomra, hogy a 2002-es HOBO-Ghymes közös albumon, a Bakaballadán megjelent Ölök, hogy éljek című számot most más szöveggel újraértelmezték. Nekem mondjuk az eredeti a meghatározó, hiszen abszolút az ottani szövegkörnyezethez és hangulathoz passzol, de az új verzió is kellemes, ha elvonatkoztatunk a régitől. A többi dal stílusát és szövegét nem fogom se elemezni, se bírálni, meg kell hallgatni és egyből adott a feeling. Aki ismeri őket, úgyis tudja, mire számítson, aki meg nem, nézze meg a videót ízelítőnek!

Gondolkodtam rajta, hogy mivel tudnám legjobban szemléltetni, mit is jelent számomra a Ghymes. Írásom elején már láthattad, hogy körülbelül milyen hangulatot és képeket közvetít. Annál kicsit rövidebb és egyszerűbb formában pedig így mondanám: tiszta, a természet valódi ölébe visszaterelő magyar zene. Nem hungarista, nem térítő és gyűlölködő. Tiszta, szeretettel teli, búsvidám magyar dallamok.


Eddig megjelent Ghymes lemezek:

•    1988: Az ifjúság sólyommadár
•    1991: Ghýmes
•    1993: Üzenet
•    1995: Bennünk van a kutyavér
•    1996: Tűzugrás
•    1998: Rege
•    2000: Smaragdváros
•    2001: Üzenet (újrakiadás)
•    2002: Bakaballada (Hobóval)
•    2002: Héjavarázs
•    2003: Ghymes koncert
•    2004: éGHYMESe
•    2005: Csak a világ végire...
•    2006: Messzerepülő
•    2007: Mendika
•    2008: Álombálom
•    2010: Bennünk van a kutyavér 2010
•    2010: Szikraszemű

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.11.06.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.