2015. máj. 18. | 22:51

Fasznak annyi...

Írta:

mohainMohain - Mohai Tamás szerzői lemeze

bizony az egyik legínyencebb falat a nemrég megjelent albumok között - is. Baromi jó végigjárni azt az utat - persze csak képletesen -, amit ő tett meg mintegy harminc év alatt. Nem lehet tudni, hogy épp egy régi, esetleg egy egészen új szerzeményt hallgatunk, legalábbis nekem fogalmam sincs róla. De nem is fontos, pont így jó, ami épp szól, valahogy mindig épp odaillő. Sokszínű és nagyon élvezetes első szerzői anyag a gitáros-énekes-dalszerző Mohai Tamástól.

És akkor amikor az egyik blogon megkérdezték, hogy mi van a digitális megjelenéssel, meg hogy nem nagyon lehetett hallani erről a lemezről, lazán közölte, hogy ő bizony még a gépet se tudja bekapcsolni... Ami meg a sajtót illeti... nos, ők csak mindig kuncsorognak, bemásznak az öltözőbe, aztán valami hülyeséget írnak végül. :) "Én a közönségnek játszom, jó esetben ők hívnak meg magukhoz és meg is veszik a lemezt. Na mindegy, Mohain néven jelent meg a szerzői anyagom 2014 végén a Hunnia Recordsnál, egy háromlemezes történet első részeként. Utána jön egy Moha Infusion címmel  és már készül 2022 munkacímmel egy harmadik, amely egyfajta szintézise lesz a kettőnek. Az elsőn sok a duma, nincsenek fúvósok. Inkább a szívós nótákat vettük fel." - ezt nyilatkozta a művész úr az anyagról.

 Én pedig azt nyilatkozom, hogy tényleg az a kemény az egészben, hogy elképesztően színes, sokfelé kacsintó, nyúló, izgalmas cucc, ami mindig hoz valami kis meglepetést, és közben amikor éppen elfelejteném, hogy Mohait hallgatok, egyszer csak újból tudatosul. Vagyis egységes. És mégsem. És ez kurva jó. És szókimondó. És kemény. Rockos, szállós, jazzes, popos, kőkemény. Nem, egészen nyálas. Mivan? Lófaszt nyálas. Kurva jó bazmeg. És ennyi. És ott a nagy szakáll, a napszemüveg, a sapi, és ennyi. Érzem, kell, köszönöm, indul újra az egész...

"Ha nem én csináltam volna, akkor is tetszene." - szerénykedik Mohai. "A kilencvenes évek végén jött az a zenében, hogy minden mindennel illeszthető - ilyenkor gyakran szedegettem elő korábbi dolgokat. Akkoriban mondták nekem többen azt, hogy egy jó dalban a verze maga a refrén." És igazából nincs mit hozzátenni. Valóban, egyszerűen csak arról van szó, hogy egymás után rakott egy halom remek számot, amik valahogy mégis kötődnek egymáshoz, vagy csak hozzá, ki tudja. Van benne tényleg olyan, amelyikről egyből megmondtam, hogy ez Boom-Boom szerzemény, volt tipikusan Mohais darab, és voltak olyanok is, amelyeknél azt éreztem, hogy itt egy rádióbarát pop-rock dalról van szó, aminek nem lehet vége. Nem szabad. De a következő tétel úgyis megcáfolt.

Szóval ez egy ilyen érdekes dolog ennél az albumnál, de konkrétan így jártam. Csak szól, szól, tetszik hol ezért, hol azért, aztán egyszer csak vége... lenne, de nyilván újraindítom és kész. Az a lázadás, az a lazaság, az a kitartás önmaga és az elvei mellett, amit Mohai képvisel, szerintem követendő, és nagyszerű dolog.

Mohai Tamás (1965. július 28., Székesfehérvár) Az énekes-gitáros a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz konzervatóriumában tanult Babos Gyula tanítványaként, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola dzsessztanár szakát végezte el. Számtalan zenekarban volt tag, több tucatban működött közre, emellett megszámlálhatatlan munkája volt session zenészként. Legismertebb formációja a Faxni, a magyar funk-jazz-pop-rock egyik klasszikusa, amellyel 1990-ben eMeRTon-díjat nyert (Az év reménysége). A 2000-es évek fordulóján játszott a KFT együttesben, tagja többek között a Mohai-Vörös Triónak, a Tomistarsnak, és az elmúlt évek egyik legenergikusabb rockzenekarának, a Boom-Boom alapítója, Tátrai Tiborral és Jamie Winchesterrel. Több mint 250 lejelentett művével az egyik legtermékenyebb zeneszerző és szövegíró az országban. Második eMeRTon-díját a Háborúval kapta, amelyet 2006-ban az év zenekarának választottak. 20 éve oktat zenét intézményekben (Újpesti Erkel Gyula Zeneiskola, Bodajki Hangszíntér Művészeti Szakközépiskola), illetve otthon. 2014-ben jelent meg Fasznak annyi címmel szerzői nagylemeze, amelyen 17 dal foglalja össze 30 éves pályafutását.

mohain fasznak annyiSzámlista:

1. Őskor: Olykor ókor
2. Ég
3. Kodály országa
4. Francnak annyi (dirty version)
5. Why don't we do it together?
6. De nehéz döntés (Eszem a szíved)
7. Tolvaj
8. A ész megáll
9. Feeling goodbye
10. Te+Én
11. Új dalra vált
12. Akkor délután
13. Felütve
14. Hullócsillag
15. Memória
16. Maradj még
Epilógus: Nem a tiéd

Kiadó:
hunnia

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2015.05.18.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.