2013. okt. 23. | 02:00

Fanyar dunamenti mosolyok

Írta:

fokep vamos bornaiVámos Miklós - Bornai Tibor: Kalózzene  

Hallgatom a lemezt. A lemezt, ami nagyon kedves. Egyre kedvesebb számomra. A szeretett húrpengések, az ismerős és elcsúszó énekdalok, és a mondani és hallgatni is való. Itt egy kis cikk két emberi fazonról.

Önkéntelenül is átfutott a gondolat ott belül, mikor megtudtam, hogy készül egy ilyen album. Hogy az ismertség, a reklám miatt. Merthogy ilyen a világ, és ilyenné tesz. Sokakat. Hogy ezért csinálják. Meg hogy mások ezt lássák benne egyből. Itt most szó sincs róla. Itt most volt egy régesrégi polbeat zenekar, van egy másik jól ismert Korlátolt Felelősségű Társaság. Aztán van még egy rakás jól megírt VM könyv, és egy hosszú barátság, ami valahogy összeköti ezt az egészet. És van egy kis dunamenti lakás, ahol az említett két fazon elkezdett gitározgatni, énekelgetni. Mindenféle dalokat, számukra kedveseket. És aztán persze lett belőle koncert, és lett koncertlemez.

vamos   bornai

És lett belőle ez a kis cikk. Ez a kis cikk pedig összvissz arról szeretne szólni, hogy mi is szerintem az az igazi mély magyarság-érzés. Hogyan is élünk mi magyarul, mi is az, hogy magyar. A tudományos, szakmai meghatározásokat és a fogalom úgymond szélsőséges értelmezéseit nagyon messze kerülve én azt érzem, hogy ez. Mindez, ami elönt, ha hallgatom a Kalózzenét. Ha hallgatom a Kern lemezeit. Ha beledörmög a zongorafüstbe a Pici bácsi. Ha meghallom, vagy csak úgy beugrik egy Illés szám... és persze van már néhány ifjú dalnok is, pl. Kardos-Horváth, Zselenszky... nomeg a könyvek. Az Apák könyve, a New York-Budapest Metró, hogy Vámosnál maradjunk. Ezeket a zenéket, szavakat, hangokat hallva valahogy végigborzong rajtam a magyar lét, benne minden apró kis történelem darabkával. A rengeteg lehullott évvel, a sárguló emlékekkel, és közben mégis itt a tény, hogy dehát ez most van.

Ők most éneklik el ezt nekünk, és abszolút nem számít, hogy nem operatiszta a hajlítás. Ez így kerek, és így nagyon szép. És ott az a Vámostól mindig is kapott, és már várt fanyar humor. Azok a fanyar dunamenti mosolyok. Melyek itt vannak már bennem is mindig, mindenhol. Mert bár én vidéken nőttem fel, s igaz, Pesten is éltem egy ideig; a körúti fák, a villamoszötyögés, a hidak, a magyar ég, ez az egész itt velünk, körülöttünk ugyanúgy az enyém is, és mindannyiunké. Múltban és jövőben egyaránt. Köszönöm az élményt, őszintén jól eső lemez a Kalózzene. És becsületre méltó, ahogyan a két megalkotó felvállalta magát. Ritka dolog ez az egész manapság, ritka. A borító szövege pedig megér bizony egy külön misét ;)

Kalózszámlista:vamos bornai

1. Behívás
2. Itt a nyár
3. Antal gazda
4. Zenga zének
5. Lelassult Blues
6. Aki csak pisilni ment a cukrászdába
7. Spanyol Románc
8. Kórházi dal
9. Kisgyerekes apák/anyák indulója
10. Levél az utókornak
11. Táncházi kesergő, avagy Jaj, de nehéz
12. Blaha Lujza tér
13. Évértékelő beszéd
14. Darabka a barátságról

  Facebook oldal - Vámos     vamosmiklos.hu  
  Facebook oldal - Bornai  
  bornaitibor.hu  

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.10.23.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.