2012. jún. 27. | 02:00

Ez itt a vég és nagyon derék

Írta:

fokep kispalOrfűi búcsú a Kispál és a Borz zenekartól  

A két évvel ezelőtti, a Sziget nulladik napján tartott hivatalos Kispál búcsúkoncert előtt 2010. június 18-án az Fishing on Orfű fesztiválon a Kispál és a Borz a saját hazai, pécsi közönségétől köszönt el. Az idei fesztivált baharangozandó, a Megadó Kiadó nyilvánossá tette a koncert felvételét.

A pesti búcsúkoncertről készült Naphoz holddal című filmtől eltérően ez egy megszakításoktól mentes, teljes koncertfelvétel, ami az utolsó évek Kispál-koncertjeinek hangulatát idézi. Nem tudom, a többi Kispál-rajongó, aki a kezdetek óta rendszeresen járt koncertekre hogy gondol vissza a zenekar egyes korszakaira, szerintem minden egyes új felállás (doboscserék, Leskoviccsal vagy nélküle) nyomot hagyott a Kispál koncertjein; nemcsak  a dalok hangszerelésén és az előadásmódon, hanem elsősorban az élő fellépések hangulatán. A 2000-es évek elején például nem is annyira szerettem a Kispál-bulikat: a fiúk ugyan időközben profi zenészekké értek, de a szív az valahogy hiányzott a koncertekből. Úgy 2007-2008 körül beérett a dolog: az érzés újra a régi volt, ugyanakkor a zenei profizmus is megmaradt. A zenekar mindezt figyelembe véve a csúcson hagyta abba, ami az orfűi koncert felvételéből is érezhető. Szerencsére a három utolsó Kispál-dal (Többiektől..., I Like Gemenc, Van-e nálatok alkohol?) is elhangzik, sőt, ezek a dalok a legerősebbek: minden rajongó megnyugodhat, hogy csúcsminőségben meg vannak örökítve az utókornak.

 

De nem is ettől emlékezetes igazán ez a felvétel. Nem is Lovasitól: ő hozza amit tőle Kispál-koncerteken megszoktunk (ez is megismételhetetlen: Lovasi színpadi jelenléte frontemberként  sokkal hangsúlyosabb volt, mint a Kiscsillagban: többet poénkodott, improvizált, jobban szabadjára engedte a fantáziáját). Ez a felvétel elsősorban Kispál András miatt felejthetetlen. Látszik, hogy ő itt búcsúzik igazán: a szigetes megabulit is korrektül lenyomta, de a szívét-lelkét ő itt, Orfűn adta bele igazán. Végig extázisban játszik, őrületesen szólózik, meghal a színpadon.

Külön érdekesség, hogy „A következő buszon” című dalban a 90-es évek alternatív rockzenéjének három talán legjelentősebb frontembere: Lovasi, Kiss Tibor és Leskovics egyszerre van a színpadon. Ennek fényében úgy tűnik, hogy a koncert nemcsak a Kispál és a Borz búcsúja, hanem egyben egy korszak lezárása is.

A Naphoz holddal film egy igazi profi munka, ami amellett hogy a nagy búcsúkoncertet megörökíti, a zenekar bemutatására is hangsúlyt fektet. Viszont akinek a zenekart nem kell bemutatni, ezt a felvételt a koncerthangulatot tökéletesen visszaadó dokumentumértéke miatt sokkal jobban fogja értékelni. Kispál-rajongóknak persze mindkettő ajánlott és kötelező.

A koncertfelvétel apropóján egy üzenet Lovasinak (talán van rá esély, hogy elolvassa): a fügebokor nálam, Kaposvár mellett is rendszeresen kifagy, ez engem is roppant mód bosszant. Úgy látszik, ez mifelénk majdnem olyan reménytelen, mint hollókat repülni tanítani a víz alatt. „Inkább délre kéne menni, Ott semmi nem annyira kemény.” Talán még a tél sem.

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2012.06.27.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.