2014. márc. 11. | 01:00

Ethnofeeling a Kókuszmúzeumban

Írta:

Ethnofil - Kókuszmúzeum (2014)fokep ethnofil

Ez a mai információdömping, amit a nettel uszítunk magunkra, kezd arra sarkallni, hogy egyre kevesebb féle zenét hallgassak. Bár kitágult a világ, a lehetőségek határtalanul tornyosulnak fölénk, és nem felénk.

Minél több a hallgatnivaló, annál kevesebb idő, odafigyelés jut egy-egy csapatra, albumra, számra. Vagyis tényleg nehéz megtalálni a sok pocsék között a sok jót, a sok jó között a néhány nagyon jót, és a néhány nagyon jó között azt az évi tizenegypár lemezt, amit aztán később is szívesen berakok egyazegyben, mert úgyahogyvanjó.

Hát az egyik módja kikerülni ezt az egészet, legalábbis részben, hogy indít az ember egy kultúrlapot. Ha ez megvan, akkor kell írni sok cikket mindenféle jó zenékről. Aztán pedig bekerülni a köztudatba, abba a zenei világban jártas köztudatba, ahol akad kiváló muzsika, és azt szívesen meg is osztják, reklámozzák, mittudomén. Mert így jönnek a zenék, és bizony válogatva. A hat éve induló egri Ethnofil zenekar is eljutott hozzánk, és e-mailben meg facebookon érdeklődött, hogy írnánk-e a második albumukról. Amit aztán elküldtek nekünk fizikai formában is.

A magam részéről nagyon köszönöm. A megkeresést, a lemezküldést, és leginkább a zene arcomba tolását. Ahogy elkezdtem hallgatni, tudtam, hogy itt bizony egy úgyahogyvanjó – egyazegyben eset áll fenn, itt nincs mese. Itt kőkemény modern fúziós – itt-ott már-már progresszív, rockos - cucc van, amiben egymással szeretkezve és vadul szexelve éppúgy megél a népi, jazz, scratch-rap és elektro feeling, mint ahogyan egymást kerülgetve, néhol csak egymás mellett sétálgatva hagyja, hogy a banda finoman igazítsa őket az úton. Hát elfogult lettem velük kapcsolatban. És jó érzés elfogultnak lenni. Ugyanis ahhoz igen sok kell, hogy az ember elfogulttá váljon egy zenével, egy csapattal kapcsolatban. Nálam legalábbis elég sok tényező van, melyeknek passzolniuk kell.

ethnofil kokusz borito

Elsősorban az egység fogott meg. Az a masszív, súlyos és ugyanakkor baromi érzékeny hangzás, amellyel megszólal az Ethnofil. Aztán a profizmus. A hangszeres tudás, és ennek a technikai tudásnak a tökéletes eszközként való alkalmazása az önkifejezésre - az ego túlzott előtérbe helyezése nélkül. És hát igen, a jazz. Az improvizáció, ami mindig visszaköszön az életünkbe. Legalábbis nekem mindig. Sokan nem szeretik, meg sok vita van körülötte, de ez most nem is érdekes. A rögtönzés, az egymásra rezgés, az együtt utazás, a harmóniába lebegés élteti ezt a muzsikát, a szerzőit, játszóit, szülőit. És ez így jó, ahogy van.

Sokszínű, megunhatatlan anyag a Kókuszmúzeum. Szuper példa arra, hogy mit tud művelni egy fiatalokból álló csapat, ha tud együtt gondolkozni, együtt haladni. Ha nyitott kellően egymásra, és a világra. Nagy szavak, de tényleg ezt érzem. És akkor még ott van egy szuper borító is az egészhez, egy papírtok, benne kihajtható „füzettel”, és izgalmas, kavargó színű festményekkel.

Ahogy indítottam is a cikket, a rengeteg megjelenő EP és LP között nagyon kevés az olyan, ami szeretetből, szerelemből születik, és úgy is él tovább. Hogy miként is szól élőben ez az egész, arra van itt pár videó, és hamarosan jön egy lemezbemutató koncert is, amit ajánlunk szíves figyelmetekbe.

Zárójelben jegyzem csak meg az egyedüli negatív kritikai észrevételemet: én az album végére tettem volna a Parti Nagy által mesélt történetet, közben valahogy kicsit megtöri a zene ívét. Persze illik oda, csak mindig a következő számra tekerek… :)

Second LP of Ethnofil, coming out in Spring, 2014.

ethnofil kokuszmuzeumMusicians:
Viola Okos - vocal, violin
Ádám Simon - violin
András Őrsi - scratch, sampler
Levente Kocsis - bass
Gergely Okos - drum, percussion
András Weil - keys, lyrics

Guests:
Fanni Zahár - flute, sax
Lajos Parti Nagy
Marcell Gyányi - contrabass
Balázs Berencsi aka. bEbA - rap

Recording, mixing and master: Péter Sohajda, Standing Waves Studios
Produced by András Weil

 Ethnofil facebook 
 Ethnofil soundcloud 

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2014.03.11.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.