2020. ápr. 20. | 17:57

Engem totál elvarázsolt Дeva

Írta:

devaZságer Balázs új kiadójának első megjelenése

Van egy mindössze 19 éves csaj! Aki tök egyedül vonja körénk ezt a csodás atmoszférát '777' címre hallgató első számával. Na jó, azért a 'mixed and mastered' résznél olvasva Anorganik (Deutsch Gábor) nevét már mosolyra húzódott a szám, és finoman bólogatni kezdett a fejem. Mert hát aki ismeri, az tudja, hogy az ő neve bármilyen zene kapcsán garancia a legjobb minőségre. S persze a száundra, ami itt durván életre kel és lüktet, mint ahogy minden Žagar trekk is, nem véletlen, hogy ezek a nevek itt összefonódnak egy ilyen izgalmas tétel kapcsán.

Szóval új kiadót alapított Zságer Balázs, ami elsősorban fiatal kelet-európai tehetségek zenéit szeretné felkarolni és eljuttatni a nagyközönséghez. Úgy hívják, hogy Move Gently Records. Az első kiadványa pedig a felvezetésben szereplő Дeva, azaz Deva, a budapesti Takács Dorina DIY szólóprojektje. Színházi darabok, kórusok, zenekarok után most úgy érezte, hogy itt az ideje elindítania a saját szólókarrierjét. Számait ő írja, producereli és énekli, sőt a lemezborítót is ő készíti. Nevében a Д, mint Dorina az előadót jelképezi, Eva pedig az első nőt a Földön. Míg néhány kultúrában a "deva" magát a jót jelentette, mások ezt a szót ördögi lényekkel azonosították.

Debütáló kislemeze, a 777 a kiadó jellemzése szerint egy ősi földre kalauzol bennünket. Az atmoszferikus lágy hangok, a selymesen pulzáló bassline és a többszólamú mantrák a magyar népdalok varázslatos szövegeivel vannak megfűszerezve: a csaknem hat perces szerzeményt nyitó énekhangokhoz apránként társul a finom, puha elektronika és a tribal-világzenei hangszerelés, a hazai folk dallamvilágát klubzenei ritmusokkal vegyítve. Minden további magyarázás értelmetlen, így hát azt ajánlom, hogy rakjuk ripítre a trekket, aztán nosza, hadd szóljon, optimális esetben jó hangosan. ;)

Tovább a kategóriában: « Hoppá, itt egy 'skizoid' dal

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.