2020. ápr. 20. | 17:57

Engem totál elvarázsolt Дeva

Írta:

devaZságer Balázs új kiadójának első megjelenése

Van egy mindössze 19 éves csaj! Aki tök egyedül vonja körénk ezt a csodás atmoszférát '777' címre hallgató első számával. Na jó, azért a 'mixed and mastered' résznél olvasva Anorganik (Deutsch Gábor) nevét már mosolyra húzódott a szám, és finoman bólogatni kezdett a fejem. Mert hát aki ismeri, az tudja, hogy az ő neve bármilyen zene kapcsán garancia a legjobb minőségre. S persze a száundra, ami itt durván életre kel és lüktet, mint ahogy minden Žagar trekk is, nem véletlen, hogy ezek a nevek itt összefonódnak egy ilyen izgalmas tétel kapcsán.

Szóval új kiadót alapított Zságer Balázs, ami elsősorban fiatal kelet-európai tehetségek zenéit szeretné felkarolni és eljuttatni a nagyközönséghez. Úgy hívják, hogy Move Gently Records. Az első kiadványa pedig a felvezetésben szereplő Дeva, azaz Deva, a budapesti Takács Dorina DIY szólóprojektje. Színházi darabok, kórusok, zenekarok után most úgy érezte, hogy itt az ideje elindítania a saját szólókarrierjét. Számait ő írja, producereli és énekli, sőt a lemezborítót is ő készíti. Nevében a Д, mint Dorina az előadót jelképezi, Eva pedig az első nőt a Földön. Míg néhány kultúrában a "deva" magát a jót jelentette, mások ezt a szót ördögi lényekkel azonosították.

Debütáló kislemeze, a 777 a kiadó jellemzése szerint egy ősi földre kalauzol bennünket. Az atmoszferikus lágy hangok, a selymesen pulzáló bassline és a többszólamú mantrák a magyar népdalok varázslatos szövegeivel vannak megfűszerezve: a csaknem hat perces szerzeményt nyitó énekhangokhoz apránként társul a finom, puha elektronika és a tribal-világzenei hangszerelés, a hazai folk dallamvilágát klubzenei ritmusokkal vegyítve. Minden további magyarázás értelmetlen, így hát azt ajánlom, hogy rakjuk ripítre a trekket, aztán nosza, hadd szóljon, optimális esetben jó hangosan. ;)

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.