2015. márc. 05. | 00:20

Colorstar: Solarize

Írta:

colorstar solarizeEZTALEMEZTAJÁNLJUKNEKEDISBIZONY

Én még a 2004-es Komfort lemez kapcsán ismertem meg a Colorstar feelingjét. Ez elég durva, hogy immár 11 évvel ezelőtti történésnek számít. Na de azóta követem őket. És az a helyzet, hogy akárhogy is mérlegelek, vagy próbálok kicsit is objektívebb lenni és nem elfogulni, hát kőkeményen ezt az új anyagot érzem az eddigi legfaszább albumnak. Ez úgy huszonvalahányadik hallgatás után hihető?

Annyit lehet, vagy kell tudni a Colorstarról, hogy nem ma kezdték. '98-ban jelent meg első lemezük, és bizony a Korai Örömhöz hasonlóan a hazai underground szcéna jelentős bandájának számítanak. Zenéjük atmoszféra, életérzés, lüktetés. Nem kapkodós csapat, az évek alatt nem adtak ki túl sok lemezt, és szerintem ez tök szuper dolog. Ebből is látszik, hogy nem a siker, a trend irányítja őket, hanem amikor megszületik valami, akkor engedik útjára. Így a legutóbbi, 2012-es Flow című korongjuk is, melynek készítése során két korábbi tag távozott a zenekartól (dobos és billentyűs poszton). És itt van a fülünkben a legújabb, hatodik sorszámú lemezként a Solarize.

colorstar 01

Ahogy írtam a bevezetőben, tényleg úgy érzem, hogy ez a csapat legérettebb, legkifejezőbb, legösszetettebb anyaga. Hogy pontosan miért gondolom ezt, fogalmas sincs. Ez is csak éppolyan érzés, mint ami kialakul bennem, mikor hallgatom a számokat. A trekkek csúsznak lefelé a hallójáratokon, akár a torkon a sör. Sokat hallgattam, hallgatom a hazai underground igazi zenéit (nem összetévesztendő a manapság ennek titulált 'zenékkel', amik inkább divatdábsztepek és egyéb gagyiságok), és arra jutottam, hogy Szalay Péter gitáros bizony nagyon meghatározó figura. Aktív szereplője a Korainak '98-tól, aztán a 2007-ben alakult Fókatelepnek, és a nemrég, '13 őszén indult Stukkernek is. Mindezek a Colorstar mellett. És ez bizony egyáltalán nem azt jelenti, hogy megéri összeegyeztetni a sok bandát, sőt! Persze valószínű sokszor tényleg nem könnyű egyszerre több helyen lennie, de a lényeg, hogy az egyedi gitárjátéka mindegyik csapatban nagyon meghatározó, és a környezetébe harmonikusan beépülve masszívan festi alá és szállítja a zenét. Számomra legalábbis így jön le a sok év élménye alapján. Valahol mindegyik említett zenekar játéka eléggé gitár alapú, és az is húzza a témákat a billentyű mellett. Persze mindegyiknél nagyon fontos a többi hangszer, az izgalmas hangszínek, effektek, fúvósok, perkák ésatöbb. 

A Colorstarnál igazából az tök érdekes számomra, hogy alapvetően mindig is azt láttam, hogy egy nagyon pontos, alapos, jól megfontolt és elkészített zenéről van szó, akármelyik lemezt is nézzük. Ezzel együtt, vagy inkább emellett ott a tény, hogy az olykor sterilnek tűnő és kidolgozott témák és dallamívek bizony szépen emelgetik az elmét, és kis finom szárnyakat raknak a karjaink helyére. Szóval egyfajta kettőséget érzek emiatt, ami viszont nagyon pozitívan sül el. A pontos, átgondolt, szép hangszerelések egyszerre adnak egy kellemes és gyönyörűen szóló zenét, és kapnak fel minket, utaztatnak sokszor igen messzi tájakra. A Solarize-nál nagyon sok izgalmas megoldást hallunk a dalokban, akár a vokálokat, az aláfestéseket, az effekteket, a különleges és egyedi hangzások nagyon eltalált alkalmazását nézzük. És nagyon jókor jönnek be a szállós gitárszólók és témák. Egységes, egészet alkotó anyag.

Még egy kicsit visszakanyarodom a kezdő gondolatomhoz, mégpedig az igazi undergroundhoz. Nekem bizony fontos ez az érzés, ez a feeling, az igazi lényege. Amiért annak idején ezt az oldalt is létrehoztam. A gondolatiság. Hogy gondolunk valamit. Hogy akarunk valamit. Hogy kérdezünk, kételkedünk, és persze szeretünk. Szeretünk szeretni. Szeretünk érezni. Megélni, átélni, beleélni. Magunkat mindabba, ami éppen megtörténik. Vagy csak megtörténhetne. De az is éppolyan jó, éppolyan érdekes. Hiszen belül létrejön, zajlik, él, van. Az utazás, és közben a sok pillanat. Ahogy maradnak el a házak, a megállók, az emberek, úgy jönnek az újabb falak, graffitik, arcok és velük együtt a hangulatok. A barát szemében ott a megértés, a szó nélküli bólintás. A barátnő szemében ott a csók, a vágy, hogy dugj már meg. Az ismeretlen fazon szemében ott van a csomó kérdőjel, vagy éppen a pontos válasz, ponttal a végén. És közben folyton mindenhol ott van a zene. Visz magával, árad, és beszél helyettünk.

colorstar solarize

Tagok:

Keleti András - ének, gitár
Máté Szabolcs -szintetizátorok,ének,vokál
Sándor Dániel - dob
Somogyi Ferenc - basszusgitár
Szalay Péter - gitár, vokál

Colorstar facebook
Colorstar honlap

Torrentezz bátran, de ha tényleg értékeled ezt a zenét, akkor innen legálisan töltheted:

b dalok

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2015.03.05.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.