2011. márc. 01. | 01:00

Brains: Refresh The Style

Írta:

fokep brainsA történet bogozódik. A busz rángat, a metró lódul, a villamos sárgán húzza el magát. A város lüktet, a fények gyorsan érkeznek és tűnnek. A bolygó fordul egyet, a lábam a lámpák fürdette macskaköveken. A zene mindig a fülben. Barátok a ködben. A drámenbész lüktetése tekeri a spanglit, a női forma bontja az elmét. A lehetetlen kap körvonalat minden pillanatban.

Ahol a sztori kezdődött: HuManual. Szállós és hosszú témák raggával és dnb-vel. Aztán jött egy Top Shotta. Rövidebb trackek ugyanolyan fülbemászós, masszív témákkal. És most itt a Refresh the style, a harmadik Brains lemez. Számomra legalábbis a Columbo féle formáció a mérvadó. Ez a csapat találta meg azt az egyedi stílust, ami kiszakította őket a többi banda közül. És persze ezzel együtt beszakította az underground legmagasabb (vagy legmélyebb?) köreibe. Szóval stílus frissülés, ahogy a cím is mondja. Meg is történt. Szerencsére azért maradt a Brains-es feeling.

Bejött a ragga, a dancehall mellé a néhol már-már diszkósan szóló szintitéma, a jungle és a dubstep. A legjobban sikerült ötvözés szerintem a Jungle Sound, melyben a jó öreg pörgős dnb mellé hozzák be a reggae-t és a raggát. Mindeközben a refrén magasabban szól, mint azt régebben megszokhattuk Columbótól. Jól szól az egész album, modern és izgalmas hangzással tolja magát. Tetszik a sok fokozás, ütemtörés és témaváltás. Kicsit azért hiányoznak a hosszabb, utazós-szállós számok, melyek félig instrumentálisan rángatnak magukkal. Kaptunk viszont helyette jó kis hip-hopot és változatos zakatolást. Az biztos, hogy minden eddiginél bulizósabb album a Refresh the style. Na, tovább nincsen, többet nem kell mondani, jó úgy, ahogy van! És nemzetközi szinten bárhol megállja a helyét, szemben a sok koppintott és eredetinek hitt álreggae-és ragga előadókkal.. Jungle sound!

Tracklist:
1.    Blazing
2.    Blood pressure
3.    Positive people
4.    Ladies obession
5.    Jungle Sound
6.    New Generation
7.    Soundclash
8.    Joy to Share
9.    Refresh The Style
10.    Éjszaka
11.    Blood pressure (Matt-U remix)
12.    Blood pressure (Jumo Daddy remix)
13.    Blood pressure (Reza & Solla remix)
14.    Ladies obession (Audiotype remix)

Tagok:
Varga Norbert / prog, guitar
Endrei David / bass
Ujj Zoltán / drums
Lukács Levi / Keyboards
Kéri András aka Mc Columbo / vocals

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2011.03.01.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.