2010. dec. 27. | 01:00

Boom Boom

Írta:

fokep boomboomVan egy csapat. Illetve csak volt. '99 és 2001 között. Öt brutál nagy zenészünk alkotta ezt a bandát, és Boom Boomnak hívták. Sokan mégsem hallottak róla. Ezért döntöttem úgy, hogy most őket ajánlom. Legtöbbször akkor ajánlanak egy lemezt, ha épp megjelenés előtt áll, vagy éppen megjelent. Én most - mint oly sok mást, ezt a rossz szokást is - leszarom. Két lemezt ajánlok, és nem azért, mert most jelentek meg, hanem mert még ma is, és még nagyon sokáig megállják a helyüket a legjobb jazzrock-lemezek között. Az egyik a Boom Boom Live, a másik pedig az Intergalactic Megahello. Az első értelemszerűen egy élő koncertfelvétel, a második a saját számaikból álló album. Szerintem: egyszerűen zseniális az az összhang, melyet ez az öt zenész alkot mindvégig.

A remek háromgitáros felállás, Tátrai ütős szólói, Jamie hangja, Mohai harmóniái, Szappanos búgása és kegyetlen basszus szólói, no és persze az akkor még nagyon fiatal Borlai elképesztően dinamikus és lendületes dobolása vitte ezt a csapatot. Az improvizáció, a zene szeretete, a pillanat. Ez a Boom Boom. Jimi Hendrix, Otis Redding, Robben Ford, Beatles dalok az első korongon, és sajátok a másodikon. Elég betenni, és már üvölti is magát bele az éterbe, nincs megállás, nincs olyan, hogy halkítsd le. Csak döng a basszus és a dob, zakatolnak a riffek, és zúgnak a gitárszólók, Jamie pedig tőle manapság szokatlanul keményen és ércesen adja az éneket. Nohát ilyen is van!

Most pedig itt a www.tatraitibor.hu-ról lenyúlt szöveg, ami épp elég, hogy megismerd őket:

Éppenséggel bárhogyan hívhatnák ezt a zenekart. Érdekes, hogy az első időkben a koncerthelyek nem is szívesen hirdették Boom Boom névvel a fellépéseket. Inkább a tagok névsorát adták le a műsorújságoknak. Igazuk volt, mert mindent elmondott, hogy a Boom Boom együttest Tátrai Tibor (gitár), Szappanos György (basszusgitár), Mohai Tamás (gitár, vokál), Borlai Gergő (dob) és Jamie Winchester (ének, gitár) alkotja. Noha nem mindegyikük aranylemezes előadó vagy a tinik bálványa, a szupergrup kifejezést mintha nekik találták volna ki. Mármint zenei értelemben, mert a koncertjeiken elhangzó minden egyes hang élményszámba megy.

A zenekar alkalmi formációnak indult. 1998 karácsonya előtt felszabadult egy nap az Old Man's Pubban. Szappanos György akkoriban több csapattal is fellépett a helyen, s kitalálta, hogy jam-et csinál erre az estére. Meghívta aktuális barátait, hogy muzsikáljanak egy jót. Olyan remekül érezték magukat, hogy kedvük támadt folytatni. Tehát nem valamiféle tervezés hozta létre a zenekart, egyszerűen csak megszületett. Ahogy a név kiötlésén sem gyötrődtek sokat. Feltették maguknak a kérdést, hogyan nevezzék a bandát. Valaki azt mondta: bumm. Egy másik rávágta: bumm-bumm. Ebből lett a Boom Boom.

Nagyon gyorsan kiderült, hogy a kedvenc dalait (Jimi Hendrixet, Stevie Wondert, Beatlest és még sok más külföldi nótát) játszó társulat valami olyasmit tud, amit mások nem. Minden tag kedvére muzsikál, ami elvben nem lenne megengedhető ebben a zenében, de ez az öt ember annyira érzi egymást és egymás muzsikáját, hogy ettől sem "borulnak fel" a számok. Ellenben olyan minőség jött létre, amilyennel ritkán találkozhatnak a koncertre járók.

Illetve 1999 óta már CD-ről is lehet hallani a Boom Boom produkcióját. A koncertfelvételt tartalmazó első album sikerén felbuzdulva a társulat saját dalokat kezdett írni. A második lemezen, az Intergalactic Megahello című anyagon már ezek szerepelnek, angol nyelvű szövegekkel.

A zenekar később feloszlott, bár ez ellen még az interneten is tiltakoztak a rajongók. De hiába, úgy tűnik, ebben a történetben csak ennyi volt.
szerk (2014.07.18.) - a banda visszatért, és jelenleg is folyamatosan koncertezik, az esetek többségében Pesten

Tibusz és a Boom Boom

"A legvirtuózabb és a legtemperamentumosabb banda - ez volt a Boom Boom. Ahogyan a ritmusszekció, Gergő és Szapi egymást hajtotta, az nem volt akármi. Mohaival pedig mindig sportot csináltunk abból, hogy kétszer nem játsszuk el ugyanúgy a nótákat.
A rythm and blues örökzöldek előadását éppúgy élveztem, mint később a saját album készítését. Az előbbi ráadásul tanulságot is tartogatott: a közönség reakcióiból egyértelműen kiderült, hogy nem a dalok a fontosak, hanem az előadásmód."

A két lemez letölthető Tátrai Tibor honlapjáról!
 
A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.12.27.
Tovább a kategóriában: « Aando krisztmösz szong helyett dzsezz »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.