2010. dec. 28. | 01:00

Black Light Burns: Cruel Melody

Írta:

fokep blb cruel mWes Borland, az egykori Limp Bizkit-gitáros  

hívta életre a Black Light Burns nevű zenekart. Ez a banda egy kegyetlenül jó és eredeti érzést hoz magával, amit talán industrial rocknak lehetne hívni, ha mindenképpen szeretnénk valamilyen módon meghatározni a stílust. Hál istennek sokan írtak már róla, mégis elég kevesen ismerik. Ezért írok most róla én is. Nekem rengeteg érzelem és pillanat adatott meg, melyek közben épp ez az album, a Cruel Melody szólt.

Sokáig gyötrődtem, hogy mit írjak róla, mert régóta tervben van ez az írás. Aztán most itt van, leültem, rátettem a kezem a billentyűkre, és jött. Először próbáljátok meg befogadni a feelinget:

Meredten néz a szemembe. Szemem az övébe. A párbeszéd zajlik. A kérdőjelek és a felkiáltók harcolnak ezerrel. A pontok nem tudják, hova tegyék magukat. Az egész világ utazik, forog, elkeveredik a mindenben. A valahol ott marad, a valamikor most kezdődik, és mindig tart. A jelen már nincs, a jövő hív, a múlt rejt, a valóság az álomba merült félvilág. A hangok hatnak, az érzés kerít. A távol zsugorodik, az átlátszóság hatalma bénít. A kép szűnik, a táj nő, a kegy beborít, átölel. Zúg a metró, a busz, a villamos, a főváros, zúgnak az utak, zúg a fej, zúg a sok gép, mindenhol kavarog a véletlennek hitt tett. A hang belül, a többi nem számít. Az út tart, a cél visz, az okok fejtetőn lóbálják magukat, a percek már csak ócska trükkök. A hatalom inába szállt a bátraknak. A gyengék a hősök, a szem mindent elárul. A domb-hegy-völgy-fennsík képlet aránylag kész. A valóság züllött félóra, már elzavartam az előbb. Te vagy a lényeg. Te vagy ott mindenhol. Akármerre is megyek, akárhova nézek, akármikor vagyok, te jössz szembe. Te nézel a szemembe, te hiszel bennem, te kérdezel, te vagy, akinek válaszolok, és te nézel belém. Mindegy, hogy éppen milyen a külsőd, hogy milyen ruhát hordasz, hogy hányadszor lépdelsz el a jövőbe, ami már tart. A szemedből tudom, hogy te vagy. Az ölelésedből ismerlek. A hajad illata vesz bele a pillanatba, a folytonos körbe-félre utazás az alibi. A hely, az idő, a tér, a lényeg. Csak apró kis zárójelek. A mozdulatok, a tánc, a buli. Az őrületbe esés, a temérdek hovatartozás. A zene. Azzal megyek. Azzal szólok. Azzal kezdem. Azzal élek. Ez kell. TE kellesz. Szeretlek. Benned. Benneteket. Téged. Most. És aztán...

Aztán a sztorit:

A Black Light Burns 2005-ben alakult Kaliforniában. Főszereplője Wes Borland, aki a A Limp Bizkit gitárosaként szerzett magának nevet a NU metal világban. 2007-ben adták ki első lemezüket, a Cruel Melody-t. 2008-ban folytatódott a történet a Cover Your Heart and the Anvil Pants Odyssey című feldolgozás CD/DVD-vel. Erről nem nagyon akarok szólni. A Cruel Melody viszont egy telitalálat, szerintem zseniális úgy ahogy van. A második számról muszáj leírnom, hogy a dobot két sávra rögzítették, így egyszerre kétféle dobolás jön a hangfalakból. Ezt érdemes fülessel is tesztelni, kegyetlen jól szól! Többet erről sem szólok, ha felkeltettem az érdeklődésedet, hallgasd meg, ha nem, hát nem. :)

Tagok:
Wes Borland - ének, gitár, basszusgitár, billentyű
Danny Lohner - basszusgitár, gitár, hangmérnök
Josh Freese - dob, ütős hangszerek
Josh Eustice - billentyű
Marshall Kilpatric - dob, ütős hangszerek

Vendég zenészek az albumon:
Sonny Moore - vokál a "Coward" számban
Danny Lohner - másod gitár a "Coward" számban
Sam Rivers - basszusgitár a "I Have a Need" számban
Carina Round - vokál a "Cruel Melody" számban
Johnette Napolitano - vokál a "I Am Where it Takes Me" számban

Tracklist:

01: Mesopotamia
02: Animal
03: Lie
04: Coward (vendég: Sonny Moore)
05: Cruel Melody (v.: Carina Round)
06: The Mark
07: I Have a Need (v.:Sam Rivers)
08: 4 Walls
09: Stop a Bullet
10: One of Yours
11: New Hunger
12: I Am Where it Takes Me
13: Iodine Sky

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.12.28.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.