2018. nov. 08. | 11:46

Baszódni bármin baromi faszság

Írta:

kaukazusavagy: nézd mindenben a jót
Kaukázus: KpOp 2018

Néha vagyok úgy, hogy imádok egy új zenét, és megérem kifilézni a temérdek gondolatot, amit a fejembe kerget. Hogy mit is írjak le belőlük. Az én drága asszonykám végül segítségemre sietett egy esti fogmosás közben. Merthogy akkor jönnek a legjobb gondolatai az embernek. Oké, meg a zuhany alatt, persze… A gyerekek már alszanak, a film már végignézte, ahogy magunkba tömjük a vaszabis mogyorót meg a sört. És akkor ott állunk, szájunkban a fogkefével, és eszünkbe jutnak. Mindenféle dolgok. Például ahogy ránézek a recorder magazin aktuális számára, amit hol máshol olvasnék ugye kétgyerekes faterként, mint a vécén. Szóval nézem a borítót és nem értem, miért nem a Kaukázus van ott egy másik alter banda fotója helyett. Mert szerintem amit a Janó művel, az eléggé zseniális cucc.

Na és akkor ezt előhozom élőszóban is, már amennyire a fogkefe és a felhabosodott fogkrém engedi. És közben jár az agyam, hogy írnom kell a gyomra a KpOpról, mert baromi jó anyag, nálam az ’Amerika nem hazudik’ nagyon magasra rakott szintjét hozza. Asszonykám pedig azt mondja, azért tök jó a Kardos, mert olyan vidáman adja elő a dalokat, mintha mindig gyerekdalt énekelne. Mondjuk ott a Hahó együttes, ahol ténlyeg. :)

Kockázatmentes diktatúra, idegengyűlölet, meg ami csak mehet még ezen a bolygón. Kidomborítja a dolgok sötét oldalát, de ugyanúgy alternatívát is ad. „Az élet ugyanaz, csak a viszonyulás más.” Örömmel konstatálom, hogy ja. Én is így gondolom. Ő is így. Tök jó. Nem vagyunk egyedül. Sokan vagyunk. Mégis ez van. Bassza meg. És már éneklem is vele a refrént, és ugrál rá a kislányom meg a kisfiam, és ők is üvöltik, mert imádják. Hogy „hoztam amit hoztam, vittem amit vittem, ami vagyok, abban benne van az isten…” És ténlyeg. Ebben a zenében is valahogy benne van az Isten.

kaukazus 01


Anno, jópár éve már, emlékszem, egy balatonparti kolesz folyosó erkélyén ültünk egy nyári napon barátommal, meg néhány erdélyi lánnyal. Mobilról szólt az ’Amerika nem hazudik” lemez, és hatalmas beszélgetések bontották ki magukat. Az úgy egyben volt nagyon. A dunhill füstje, a martini rosato, a szép szőke keretbe foglalt arcok, és a koleszt körülvevő csodás fák lombja. A zene behúzott. És ennyi év, meló, gyerekek és kormányváltások után most is ugyanúgy behúz. És behúzza a lurkóimat is. Persze nem sokat értenek még belőle, de nem is ez a lényeg. Nekik. Még nem. Csak jó. A szobában. A kocsiban. A fejben. Benne lenni egy atmoszférában. Egy világban.

Ami mennyivel szebb is lehetne. És ott a humor, ott a cinizmus, az irónia, a rengeteg jó helyre rakott megmondás. Kemény és nagyon erős szövegek, profi hangszereléssel. Zseni és egyedi, amit Janó csinál. Ja, ezt már mondtam. Meg elfogult is vagyok, tudom.

kaukazus 02


Nem akarom ragozni, mindent leírtam. Nagyon élveztem az elmúlt évek Kaukázus mentes időszakában született Kafkaz, K2 és Hahó dalokat, szeretem az egyszálgitáros témákat is, és úgy érzem, ezek valahol mind benne vannak ebben az új albumban, ami roppant jól esik a szívemnek. Szeretettel szól, és minden beszólásnak és vulgaritásnak ami csak van benne, annak bizony ott a helye. Bárcsak még többen hallgatnák és értenék. Vagy csak legalább értenék… szevasztok.

A zenekar tagjai:

Domokos Tibor /Korai Öröm, Óperentzia, Hahó Együttes/ – billentyű, szintetizátor, vokál
Kis Tibor "Sztivi" /Hiperkarma/ – gitár, tánc
Prommer Patrik /Bródy János zenekar, Hahó Együttes, Muzsik és Volkova/ – dob, vokál
Kardos-Horváth János – basszusgitár, vokál

A lemezt egyelőre csak itt tudjátok egyben meghallgatni, illetve a Kaukázus youtube csatornáján megtaláltok jó pár dalt róla külön is.

kaukazus 03

 

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2018.11.08.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.