2014. júl. 29. | 00:00

Az első számú turista: désa

Írta:

desandrasquartet touristDés András Quartet '13: Tourist No.1

Van egy Dés András. Egy Fenyvesi Márton. Egy Szabó Dániel. Meg egy Szandai Mátyás. Úgy is mondhatjuk, hogy Dés András Quartet’13. És van nekik egy Tourist No1 keresztnévre hallgató ismerősük, aki valójában egy alapvetően piros-fehér-fekete papírtokban utazik. Most épp itt van az asztalomon, meg a fülemben.

20th century legends

a macskakövek hangosan bíztatnak, hogy ne mozduljak. körben minden özönlik, a temérdek embertermék csak úgy húz el a délutánba. a fagyi mosolya, a női fenekek dallama, a hullámok kürtje, a hurrikán lágy sóhaja, a város elzúgó sziluettje. örvényszerű félreértés csak. minden egyes gondolat, apró kis zárójel a káosz közepén. piciny béke, katarzis utáni néma csend.

desa02Motherland

az öreg baba ott ül az ágyon. ha mesélni tudna… templomtornyok kedves emlékei mosolyodnak az estébe. a lemezjátszó recseg kicsit, a jazz finoman szól, hogy kevés az ihlet. csak hallgasd szépen, nem is kell figyelni. ahogy a zongora mondja, csak figyelj befelé. finoman, halkan.

Tourist No1

az állomás kényelmesen pihen. a ki-be járó vonatok csak apró legyek testén, ingen ejtett reggeli ránc, biztonságiövmerénylet. a séta már messze van. távoli lépés egy ódon kövön. leanderek ejtette árnyékra. mesélő házak, lépcsők közti hosszas csevej. kávézás utáni csend. csók előtti pár szó. álomközti csillagzaj. és a sínek csak mennek tovább, nem kérdeznek, ilyen a természetük. tűrik, várják, hagyják. a vonat pedig giliszta módjára vánszorog, az idő múló zárójel.

Strange holiday

tócsák már nincsenek. álló víz a terasz. szélfútta délelőtt a kert. hamis napmosoly a szürkeség mögül. a fény félénken sóhajt. hattyút képzel a vízre. a turista. vadkacsák kapkodják el a kenyérhéjat. csak parány kép, odaképzelt. a hullámok fehér taréjjal zúgnak tova. a kezünk mohón kap a kávé után, a tök ász éppen jól jön, csak legyen nálunk a hetes is az ultihoz. odavissza játék a délután. kis csíny, elvétett sírás, bölcs gondolat. a nap kisüt a felhőből, a kedv átjön kártyázni. az este naplementés. volt. tegnap.

Boys don’t cry

a köd csak a hegyekben ül. a tisztaság a ruhán figyel. a mellen a bimbó, a heréken a farok. gyönyörű köntösbe öltözve. ruhába, úgy hívják. valami készül, tudod? indulás van, a buli nem vár, a hagyomány pöröl, a kényszer kelletlen. a kény nagy úr. a vágy hamis portás. a kéj nem rest, a test meztelenül fest. hófehér szépség a táncban. a feketéből kandikál. a fogas viccet mesél. a hangok megtévesztő ecsetvonások a tapétán. az akkord megtépázott önkényúr. nekérdezdmér. lágy simítás a vállon, az akasztó hátán. a fiúk nem sírnak. azt mondják. de a fénytől derűs kacaj csak nem lehet tímármihály.

Wise wind

ászanákat veszel fel a földről. képzelt mozdulat hasít a térbe. az ütem adott. a hasnak melót. áramlik a hang, cseng a fény. bizsereg a néma tudattalanság. fodrozódik a lélek, utazik az elme.

Az utazás motívuma azért is meghatározó a lemez kapcsán, mivel a három zenésztársnak külföldről kellett hazatérnie ahhoz, hogy a magyarországi turné és az ezt rögzítő album létrejöhessen: Szabó Dániel zongorista Los Angelesből, Szandai Mátyás bőgős Párizsból, Fenyvesi Márton gitáros pedig egy kétéves európai ösztöndíjról tért haza 2013 nyarán a közös munkára.

Többek között erre reflektált Varga Mátyás költő, akit Dés az ajánló szöveg megírására kért fel. A költő, végighallgatva a lemezt hagyományos ajánlás helyett a borítón olvasható Első számú turista című verset írta meg.

Hunka Róbert, a Hunnia Records vezetője ajánlotta fel, amikor 2013 nyarára körvonalazódott a turné ezzel az álomcsapattal, hogy rögzítsék is az anyagot a törökbálinti Supersize stúdióban. Az album végső hangzása pedig Dés régi „alkotótársa", Moldvai Márk keze munkáját dícséri.

desa01

Megvenni például az itunes-on tudod

Dés András Quartet '13: Tourist No.1 (2014)

1. 20th Century Legends
2. Motherland
3. Tourist No.1
4. Strange Holiday
5. Boys Don't Cry
6. Wise Wind

Dés András - ütőhangszerek
Fenyvesi Márton - gitár
Szabó Dániel - zongora
Szandai Mátyás - bőgő

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2014.07.29.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.