2013. szept. 19. | 02:00

Amikor az amerikaiak átkeltek a Panama-csatornán

Írta: terem s. bálint

fokep jonas tamas

Magyar nyelven angolul

   

Hol tart most a magyar hip-hop? Sokkal előrébb, mint évekkel ezelőtt. És az én tollamból is lehet hiteles ez az állítás, annak ellenére, hogy leginkább csak néhány lépés távolságról kísértem figyelemmel ennek a szubkultúrának a mozgolódásait. Valószínűleg ilyen okokból kifolyólag fordított nálam a kritikai sorrend, amikor meghallok egy új alkotást: először a zenei alapokra figyelek fel és csak azután a szövegekre. (Akadtak persze kivételek annak idején, például Akkezdet Phiai.) Ennél a srácnál sem volt másképpen a szitu.

Egyébként igen, Beat Panama új albuma is ízig-vérig magyar hip-hop, még ha egy fikarcnyi magyar szó sincs benne. Bárki is próbálja törvénybe foglalni, hogy mi számít magyar zenének, inkább észre kellene venni azt, hogy ez senkit sem érdekel. Ha történetesen Dr. Dre döntene úgy, hogy innentől kezdve magyar állampolgárságú lesz, akkor nekem már az ő alkotásai is annak fognak számítani. Ti. aki magyarnak érzi magát, egy megfoghatatlan és leírhatatlan világ birtokosa. S ez ha akarja, ha nem érződni is fog minden művészi alkotásán.

Lázár Tamás pedig ezt megfejelte azzal amikor úgy döntött, klassz lehetőség amerikai MC-kel kooperálni. Ahogy a honlapján is olvasható, évekkel ezelőtt haverkodott össze velük a Myspace-en, és a kölcsönös szimpátia végül gyümölcsöző eredményt hozott.

Bátran hallgassuk végig, hiszen remek darabok születtek. Minőségi munka egytől-egyig és a szövegelések is hibátlanul illeszkednek az instrumentekhez. (Zárójelben kell írnom a továbbiakat, de muszáj megállnom gondolatban egy hangyányit. Arról van szó, hogy én leginkább németes vagyok, ebből fakadóan nincs sok érzékem az angol rapszövegekhez. Pontosabban a megértésük okoz kínos problémákat. De olyan hiányosságok szerintem bárki számára észrevehetőek, amikor például egy MC-nek nincs túl sok ritmusérzéke, abban az esetben a zeneszámból egy hibás képlet lesz. Félreértés ne essék, nem az aktuális albumról van szó. Mindenesetre remélem lesz olyan azok közül, akik majd írni fognak ide kommentbe néhány sort a külföldi költeményekről is. Köszönöm.) Nehéz szakma ez elismerem, sok munka és rengeteg stúdióban eltöltött óra kell ahhoz, hogy olyan végeredményt kapjunk, mint - jelen esetben - az Interception. Persze hozzá kell tennem gyorsan: a magyar producerek sem maradnak el már évek óta külföldi társaiktól. Nagyon sokat fejlődött a szakma – sajnos kívételek mindig akadnak, de ez a cikk most nem erről szól.

Beat Panama is az egyik nagyszerű példája annak, hogy hol tart most Magyarország. Bárki bármit is sugall, igen, képesek vagyunk olyan zenei produktumokra, amik akár vonzani tudják a határon kívüli füleket is. Továbbá nyitottak vagyunk és befogadóak. Tessék csak végignyálazni, mondjuk az utóbbi 10 év hazai over- és underground megjelenéseit ill. ezek tetszési indexeit. Hál' isten a zene nem hazudik.

Ráadásul az egész album ingyen letölthető. Ezt hívják önfeláldozásnak. LETÖLTÖM!

 Beat Panama honlapja  

 Beat Panama soundcloud-ja  

 Beat Panama rajongói oldala  

A cikkelős neve: [terem s. bálint]
A cikkelés ideje: 2013.09.19. 

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.