2016. febr. 24. | 01:03

Alföldi betyárok, szevasztok!

Írta:

nemulassprogresszív mulatóspunk Szegedről (újabban BPről)

A Nemulass zenekar egyik dalába véletlenül futottam bele egy éjszakai beszélgetős rádióműsorban. Rögtön beakadt, persze azonnal ráugrottam a netre letölteni, elolvasni, meghallgatni, ami fellelhető. Így találtam rá a Kényszervágás című EP-re és néhány bekezdésre, amit a közösségi oldalakon magukról írtak. Ebből az derült ki számomra, hogy ezek igen jól zenélnek, és emellett még szimpatikusan őrültek is. És ez így van rendjén, mert az ilyen őrületnek nagyon is van értelme: teljesen eredeti zenei keveréket hoztak létre, amihez kirobbanó energiákat mozgósítottak és még egy adag bölcsészes iróniával, intellektuális bájjal is fűszerezték.

Ennyire betyárosan még nem játszott senki e kies hazában efféle népzenei hatásokra épülő bulizenét. Egy dalon belül is annyi a váratlan csavar, hogy ha lehet zenére a „fordulatos” jelzőt használni, akkor a Kényszervágás dalaira ez bizonyosan illik. Valódi elsőlemez, amit egy tehetséges fiatal csapat százfelé húzó energiái valósággal szétfeszítenek.

A Porzó címet viselő hatszámos minialbum ha lehet, akkor még lendületesebb: egy huszonöt percbe sűrített ősrobbanás. Annyi ötletet zippeltek bele, hogy ha kicsomagolnánk, talán egy normál terjedelmű album is kijönne belőle. Ebben a formában viszont túl intenzív ahhoz, hogy több számot is elbírjon. A klarinét játékos futamokkal ide-oda kalandozik, de az ének valódi alternatív girlpower, a dallamokat ízekre szaggatják feszes és zabolátlan ritmusokkal. Hallgatni csak óvatosan, autóban például kész veszélyforrás, mert akut könnyelműségre és spontán sebességtúllépésre ösztönöz. Bulihoz, mulatáshoz viszont bárkinek és bármikor ajánlott, de némi fizikai állapotfelmérést nem árt előzőleg elvégeztetni magunkon. Csak az jöjjön, aki bírja, ahogy a régiek mondták. Mert ha zavar, hogy porzik a padló akkor inkább nemulass.

nemulass01

Úgy másfél éve a zenekar néhány jelentős változáson ment keresztül. Budapestre tették át székhelyüket, a tagcserék után csak Kerekes Enikő és a klarinétos Tamás Áron maradt az eredeti legénységből. Az Álom című dalt pedig már az újjászületett Nemulass bemutatkozó albumának megjelenése előtt meghallgathattuk. A zenekart jól ismerők észrevehették, hogy jóval letisztultabb lett a megszólalás, egészen finomra érlelt a kétszólamú ének, kevésbé váratlanok a ritmusváltások, kiszámíthatóbb a szerkezet. A klip is közelít a televízióbarátsághoz: gondosan sminkelt lányok, bájos játékmackó, vidám kocsmai jelenetek, mindez egy kis tűzzsonglőrködéssel megbolondítva. Az Álom egyből meghódít, nem kell túl sokáig ismerkedni vele, hogy fészket rakjon a fülben.

Ha emiatt bárki fanyalogni kezdett volna, az „Új a nap alatt” címet viselő EP megjelenése után egész biztos felsóhajtott és elismerően csettintett egyet. A többi szerzemény, élükön az Üres és a Hagyjatok című lórúgásokkal szerencsére éppoly bevállalósak és vagányak, mint a Kényszervágás vagy a Porzó dalai. És bár az ötletesség és a karakteresség mellé szép finoman bekúszott a profizmus, a csapat nem vesztette el azt a betyáros-mulatós-örömzenélős egyéniségét, amiért megszerettük. Sőt, inkább fejlődésnek és kiteljesedésnek tekinthető, hogy a szanaszét húzó energiákra itt-ott fékeket szereltek. Az album vége felé például kifejezetten jólesik, hogy az Ipse című dal nem rohan át rajtunk; ezzel együtt cseppet sem súlytalan, a lassabb tempó ellenére is feszes és magával ragadó. A három részre tagolható Csokiárus lány balladája pedig az eddigi legkiforrottabb Nemulass-dal. Minden benne van, amitől a zenekar igazán szerethető, a befejező két percben elszabaduló improvizatív őrület a lemez csúcspontja. Ezekhez viszonyítva a slágeresre sikerült Álom eléggé kilóg a sorból, különösen szövegét tekintve nem illik a többi dalhoz és a korábbi munkákhoz. Bár ha nagyon kötekedni akar az ember, akkor az Ipse sorai is tartalmaznak néhány túlzottan is szájbarágós alapszintű igazságot.

A zenekar háza táján ezzel együtt is zavartalan a harmóniaforgalom, és ha leül a hangulatom, majd Nemulassal gondozom.

Nemulass website

Nemulass Facebook

Nemulass Bandcamp

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2016.02.24.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.