2020. márc. 23. | 21:34

Ajándék Zselenszky lemez 11 új dallal

Írta:

zselenszky 2020Grunge szólóalbum, teljes zenekari szánddal

Ahelyett, hogy kérne, sok zenész ismerősöm úgy döntött, inkább ad ebben a szokatlan, új helyzetben, melybe a vírus miatt kényszerültünk mindannyian. S nemcsak hogy adnak nekünk - élő zenélést, új klipet, új dalt, ezesetben teljes új albumot -, mindezt ingyen teszik, pedig bevételük szinte nincs. Török-Zselenszky Tamás, akit sokan már az Eleven Holdból ismernek régebbről, BABA ENTELECHEIA címre hallgató, vadonatúj grunge lemezét teszi letölthetővé, hallgathatóvá.

Az új album 2020. április 5-én fog megjelenni, és letölthető lesz a http://zselenszky.hu weboldalról. Mi is a fülünkbe kapjuk rendesen, és írni is fogunk róla napokon belül, addig is megkérdeztük Tamást, ő hogyan vázolná pár szóban, miként is született ez az anyag, és hogy van az, hogy szólólemez, mégis teljes zenekari a hangzás.

babaentelecheia2020front k

"Talán érdekesség, hogy míg eddig előbb megírtam, és koncerten játszottam a dalaimat, mielőtt felvettem őket, most a "stúdióban", a felvétel során írtam mindegyiket. Amikor kitaláltam valamit, felvettem, így lett egy alap. Amikor pedig az éneket írtam, azonnal fel is vettem, így abban a kellemes élményben részesülhettem, hogy mire megírtam a szöveget, már fel is volt véve. Nem kellett többször nekifutni, kínlódni, hanem szórakoztató volt maga a feléneklés is, mert amikor történt, még nem tudtam mi lesz a következő sor. Hehe. Nem volt stresszes, inkább izgalmas. Akkor született minden mondat, amikor felvettem. Ha ez a hallgatók számára esetleg különlegességnek számít, elmondhatjuk, hogy amit hallanak, az a megírás lenyomata. Azt hallják, amikor épp megíródott minden dallam, sor. A lemez nem agyon gyakorolt dalok hónaljszagú felvétele volt, hanem egy dalszerzés közvetlen megörökítése lett. Aki hallja őket, közvetlenül a születésüket hallja.

Teljes zenekaros albumról van szó: dob, basszusgitár, gitár, gitárszólók, ének, háttérvokálok, szöveg. Műfaja grunge, de ahogyan a cím is mutatja, eléggé zselenszkys fajzat. Szik, embrió, csecsemő, eredendő, ami önmagából fakad, önmagából adódó, az értelmét önmagában hordozza. Ilyeneket jelent. Arisztotelész szerint egy mag pl. entelecheia. A test entelecheiája a lélek. Egy tölgy magjából holt biztos, hogy tölgyfa lesz. Ha Zselenszky írja, akkor bármilyen stílusban is ír, abból zselenszkys lemez lesz.

A dalszövegek főleg társadalomkritikák, szerelmes tételek. Akad némi tájleírás is. Alapvetően szimbolizmus. Jobb agyféltekés szövegek ezek is, ahogyan azt tőlem megszokhatta, aki kitart velem.
A borítót esetünkben is a zseniális feleségem alkotta. A szerelmes dalok is neki szólnak. Inspiráljuk egymást minden téren. Hála neki, és érte, és értünk!"

puszmancs k

fotók: Franken Vi

Ahogy azt Tamás is közzétette, mi is buzdítunk mindenkit, aki megteheti, hogy támogassa munkásságát belátása szerint.

Kiadványok rendelésével, http://zselenszky.hu/shop/ vagy átsegítő adománnyal (Magnet Bank 16200010-10062966 Török-Zselenszky Tamás) őrületesen sokat segíthetsz. Mindenkinek köszönet és hála, aki megteszi. A többieknek is ölelés.

Az új album 2020. április 5-én fog megjelenni, és letölthető lesz a http://zselenszky.hu weboldalról.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.