2010. dec. 05. | 01:00

A lelkemben megmártózó szín

Írta:

fokep binjip enterBIN-JIP. 2010.12.03. Pécsi Est Café.

Hol is kezdjem? Néhány napja tudatosult bennem, hogy a Barabás Lőrinc Eklektric szünetet tart, más formációkban folytatják a tagok. Az utolsó három koncert egyikének helyszíne éppen Pécs. Másik fellépő a Bin-Jip meg Nicola Conte. Utóbbit nem méltatom, bizonyára nagyon jó zenész és dj a maga stílusában, nekem a két magyar csapat után semmi kedvem nem volt hozzá. Viszont a Bin-Jip. Ők kezdtek. Nagyon örültem nekik előre, hiszen a lemezüket már ismerem, és az előadók munkásságát is követem jóideje, de így együtt még nem hallottam őket élőben. A színpadon tehát Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint, Harcsa Vera és Andrew J.

Az elején ráhangolódás, becsukott szem, kinyitott szem, bólogatás, aztán lábmozgatás. Vera csodálatos hangja, Kalti finom billentése, Bálint lágy akkordjai és Andrew chilles ütemei harmóniát, egységet teremtenek a Pécsi Est Café színpadja köré. Aztán jön a váltás. Bedurvulnak az alapok, rájön egy brutál gyors billentyűszóló, közben kemény riffek a gitáron, és Vera mindeközben finoman hullámzik, együtt mozog a hangokkal, a kisujjával kitámasztott mikrofonba adva érzelmeit. Végtelen egyszerűségükkel és tiszta, briliáns játékukkal egy zseniális és egyszerre őrült fúziót hoznak létre. Egy olyan modern elektronikus feelingre épülő élő zenét, mely a világ bármely pontján megállná a helyét akármekkora közönség előtt. Rajtam bőrcipő, farmer a kinti hideg miatt, de a koncert felénél már érzem, a deszkás gatyámban kellett volna jönnöm és persze a tánchoz szokott cipőmben. Csukott szemmel, kissé koordinálatlanul mozogva bírom csak ki az utolsó számokat, a bizsergés végig ott van minden pillanatban, a belülről előkerülő szólók, a húzós alapok egy pszichedelik-ambient-elektro buliba viszik át a koncertet. Nincs menekvés, az arcokon mosoly és boldogság, a közönség is együtt hullámzik Verával és a Bin-Jippel. Nem akarom, hogy vége legyen, szeretnék tovább hömpölyögni ezzel az árral és csak menni-menni bele tovább a pécsi éjszakába…

Felszakadó kisebb és nagyobb ajkak. A csakraszín világba borulva, alkoholkenet az arcon. A piercing-dísz a bőrben, a húsban, a raszta a fejen, a tetovált minta az éterben. A készenlét a következő pillanatra. Az állandó. A halál és születés kezdődik most, a fény elmúlóban foszlányokra esve. A réteg az idegben, a kicsi ujj a mikrofon alatt, a száj a mikrofonban, a test a végtelennel küzd, az én az lehet te, a te meg én, a te testén lebegvén te lettem én, én sikítok vagy csak üvölt bennem az állat, a feltörő, máskor ördögbéke. Lehetek a táncoló lét, a léttel táncoló, a tengeren lépkedő, a szenvedő nő, a csókoló álom, a fetrengő őrület, az az apró édes kis ív a testeden, a testemen, a lelkemben megmártózó szín...

De mindennek vége van egyszer. Két bónusz track. Aztán átállás, kis szünet, majd a búcsúzó Barabás Lőrinc Eklektric. Sena nélkül. Az ő hangja és kisugárzása hiányzott. A zene persze nagyon jó volt, hozták a szokásos formát. Delov Jávor kegyetlenül és kíméletlenül pontosan gyepálta a dobszerkót, Lőrinc tolta a messze szóló trombitát, Bata István adta a groovot, DJ Q Cee rángatta a lemezt, Matyi pedig finom zongoraalappal szolgált. Hamarosan Fábián Juli is előkerült, és hozzáadta az éneket a számokhoz. Ízletes szólók, kortyolható Julihang, épületrezegtető lábdob és basszus, szárnyaló trombitaszólam. Szép búcsú Lőrincéktől.

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.12.05.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.